Letették záróvizsgájukat a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar osztatlan, ötéves mesterszakon végzett agrármérnök-hallgatói. A kar előremutató képzésfejlesztése révén 2004 óta ők az elsők, akik a klasszikus 5 éves szakon végeznek. A mezőgazdasági vállalatok munkaerőpiaci igényeit figyelembe véve a MÉK 2017-ben indította újra a szakot. […]
Turbulens terménypiac és ami mögötte van
Mely tényezők azok, amik befolyásolják a terménykereskedelmet? Mi határozza meg azt, hogy a végfelhasználó mennyit fizet az élelmiszerért vagy az üzemanyagért? Egyáltalán befolyásolhatja ezt a terménypiac? Márvány Attila, a KITE Zrt. agronómiai kereskedelmi vezérigazgató-helyettese és Dr. Kovács István terménykereskedelmi üzletágigazgató tudja erre a választ, és ebben podcastban el is árulja. […]
A műtrágya ára: naponta enged szennyező, radioaktív anyagot a Földközi-tengerbe az egyik tunéziai foszfátüzem
Az észak-afrikai ország a foszfáttartalmú műtrágyák piacán eddig is a vezető exportőrök között volt, de most még inkább fokozta a műtrágyák előállítását. Ezzel pedig alighanem a környezeti károk nagyságát és súlyosságát is növeli. […]
Együttműködésért kínál 50 és 100 millió forint közötti támogatást az Európai Innovációs Partnerség
A Közös Agrárpolitika 2023-2027. közötti időszakára szóló Nemzeti Stratégiai Tervének vidékfejlesztési intézkedései között szerepel az Európai Innovációs Partnerség (EIP) együttműködések támogatása. A különféle agrárágazatok gyakorlati szereplői és az ágazati kutatói műhelyek közösen kereshetnek megoldásokat gyakorlati problémákra. 50-100 millió forint összegű támogatást lehet elnyerni. […]
Az agrártámogatások pénzeit is aratják a hazai növénytermesztők
Az agrárágazatok között a szántóföldi növénytermesztés támogatása volt a meghatározó 2022 első negyedévében is, a támogatások több mint 40 százaléka jutott ide, míg az állattenyésztők a források alig egyötödét használhatták fel. Idén agrár- és vidékfejlesztési támogatásokra több mint 800 milliárd forint áll rendelkezésre. […]
A növekvő árak és a szokások írják felül az étkezés környezetvédelmi szempontjait
A világ élelmiszerkereskedelmének köszönhetően ma már szinte azt ehetünk, amit csak akarunk, és akkor, amikor csak akarjuk – a legkevésbé sem kímélve ezzel a környezetünket. A tudósok szerint az embereknek jóval kevesebbet kellene fogyasztaniuk. Készek leszünk áldozatot hozni vagy maradunk a szokásaink rabjai? […]
Fontos változásokat hozott az új törvény a hazai őstermelőknek
Kik számítanak őstermelőnek, kikből lehet ŐCSG-tag? Milyen feltételeknek kell megfelelni ehhez? Milyen jogosultságokkal és milyen kötelezettségekkel jár az őstermelői státusz? Milyen kedvezményekre jogosultak az érintettek? Az őstermelők és az őstermelő családi gazdaságok (ŐCSG) fogalmainak és szabályainak tisztázása sok gazdálkodó számára tartalmaz fontos információkat. […]
Nem csak a takarmányban, az élelmiszeriparban is nő a cirok szerepe
A tunéziai származású Mohamed Zellama gyermekkora óta lelkes cirokfogyasztó. Amikor azzal szembesült, hogy Franciaországban nem ismerik a cirok erényeit, és nincs jelen a humán fogyasztásra szánt termékek között, úgy döntött, felveszi a kapcsolatot a dél-franciaországi termelőkkel. Létrehozták az ORI-t, a diétás, humán élelmezésre alkalmas és környezetkímélő cirok alapú kekszek specialistáját. […]