A műtrágya ára: naponta enged szennyező, radioaktív anyagot a Földközi-tengerbe az egyik tunéziai foszfátüzem

Az orosz-ukrán háború miatt a műtrágya árak is emelkedtek, amit Tunézia is próbál a saját előnyére fordítani. Az észak-afrikai ország a foszfáttartalmú műtrágyák piacán eddig is a vezető exportőrök között volt, de most még inkább fokozta a műtrágyák előállítását. Ezzel pedig alighanem a környezeti károk nagyságát és súlyosságát is növeli. Az egyik tengerparti foszfátüzem naponta több tonna szennyező, radioaktív anyagot ereszt a Földközi-tengerbe, és már egy oázist is elkezdett eltüntetni.

A Telex írta meg, hogy Tunéziában a 19. század végén fedezték fel, hogy hatalmas mennyiségben állnak rendelkezésre foszfát ásványok, amelyeket kibányászva, majd kezelve remekül lehet használni a mezőgazdaságban. Kezdetben, mintegy 50 évig, a második világháború végéig a kitermelt kőzetet exportálták, csak ezután kezdtek el foszforsav- és műtrágyagyárakat telepíteni Tunéziában. Az ország a világpiacon is jelentős szereplő lett, az ötödik legnagyobb exportőr. 2010-ig biztos lábakon állt a foszfátüzlet, de az Arab tavasz után visszaesett a kitermelés és az előállítás, évi 8 millióról 3 millió tonnára csökkent. Idén viszont nagyjából a korábbi teljesítményt célozzák már meg, hogy kitöltsék a világpiacon keletkezett hiányt.

A műtrágyák ára: naponta enged szennyező, radioaktív anyagot a Földközi-tengerbe az egyik tunéziai foszfátüzem
A műtrágyák ára: naponta enged szennyező, radioaktív anyagot a Földközi-tengerbe az egyik tunéziai foszfátüzem

Az állami műtrágyák eredménye az elpusztított természet 

Az iparágat néhány, jórészt állami tulajdonú vállalat fedi le. Mivel nemzetgazdasági szempontból is jelentős az ágazat, nem meglepő, hogy a bányák nyitásánál, bővítésénél, vagy foszforüzemek telepítésének a hatóságok szemet hunynak néhány dolog fölött. A profit ott is fontosabb, mint a környezet megóvása, vagy az emberek egészsége – írták.

A világon alig néhány tengerparti oázis van, az egyik ilyen a tunéziai-algériai határ közelében található. Sokáig idilli maradt ez a táj, de 1972-ben az oázis szegletében található kikötővárosban, Gabès-ban a tunéziai kormány erőteljes iparosítási programba kezdett. Ennek központi eleme volt a foszforfeldolgozó üzem, amely a szárazföldi és vízi élővilágot és tönkretette, miközben a vidék hagyományos értékeit is megszüntette.

A Gabès-öböl körülbelül 300 halfaj ívó- és táplálkozóhelye volt, és erre biztosan támaszkodhatott a halászat, amely a régió hagyományos helyi gazdasági motorja volt a kereskedés és a datolyatermesztés mellett.

Ahogy azt Mabruk Dzsebri mondta a Nationalnewsnak, az emberek kezdetben örültek a Groupe Chimique Tunisien (GCT) foszforüzemének, mert sokan jutottak ott jól fizető munkához, de az öröm nem tartott sokáig. Az oázis vize apadni kezdett, pedig egykor még úszómedencét is megtöltöttek vele. A talajvizeket ugyanis a foszforüzem felé terelték, a levegő bűzlött, a datolyapálmák sárgás-szürkévé fakultak.

A tengerrel még rosszabb dolgok történtek a műtrágyák gyártása miatt. A kibányászott kőzetből még ki kell nyerni a foszfátot, és ehhez rengeteg vizet és erős savakat használnak. Egy tonna műtrágyához való foszforsavhoz négy tonna kőzetanyag és három tonna kénsav kell. A folyamat végén a foszforsavon kívül marad több veszélyes melléktermék. Ezek különböző savakat, valamint a nyomokban nehézfémeket tartalmazó és enyhén radioaktív foszfogipszet jelentenek. Az ezeket tartalmazó zagyot a GCT meg sem próbálja ártalmatlanítani, biztonságosan tárolni, vagy elzárni. Minden ömlik bele a Földközi-tengerbe. Naponta 17 ezer tonnányit pumpálnak bele a vízbe – írták.

Rákkeltő anyaggal telítődnek a halak

A gyárakat elhagyó szennyvízcsatornában forró, fekete buborékok lyuggatják a vízfelszínt, a csatornaparton a savas víz kifehéríti a növényeket, az egykor fehér tengerpartot pedig a foszfogipsz vonta be fekete kérgével. Egy 2018-as uniós jelentés szerint GCT évente 5 millió tonna foszfogipszet juttat a Földközi-tengerbe.

A befolyó zagy letarolta a partközeli élővilágot, a jelentés szerint a kiengedett kulimász elpusztította a zátonyok élővilágát, a halak megfulladtak, és a szaporodóhelyükként szolgáló tengeri fű is eltűnt. Több száz faj teljesen eltűnt, és kutatók szerint némelyikük soha nem fog már visszatérni erre a területre.

Egy 2012-es statisztika szerint a halászati hozamok 30 százalékkal csökkentek 1997 és 2006 között, de helyi halászok még drámaibb helyzetről számolnak be, gyakran csak döglött rákok és halak akadnak a hálóikba.

Bioakkumuláció

A halak szervezetében pedig a nehézfémek képesek akkumulálódni, és ha az étkezőasztalra kerülnek, az emberekbe is bekerülhetnek ezek a rákkeltő vegyületek. De az állatokon kívül a növények sem feltétlenül jelentenek egészséges táplálékot, az öböl környékén a talajba is beszivárogtak a mérgező anyagok. Egy földműves arról számolt be a Nationalnewsnak, hogy az üzem felől fújó szél savas porral borítja be a növényeit, amelyek aztán ettől meg is égnek.

A környéken megszaporodtak a rákos megbetegedések, egy 2012-es felmérés úgy találta, hogy egy az üzem közelében lévő településen közel 12 százalékos volt a tüdőrák előfordulása, és száz vizsgált család körében hasonló arányt mutattak a vesebetegségek is. A szálló por és a foszfogipsz megtette a hatását.

Nem tesznek semmit

Ötven évvel ezelőtt nem számoltak az üzem környezeti hatásaival, és ugyan ígéretek a modernizációra és ideiglenes leállások is voltak a foszforsavgyárban, alapvetően semmi nem változott, továbbra is ontja a radioaktív anyagokat.

„Néhány hónappal ezelőtt itt járt a környezetvédelmi miniszter, Leila Chikhaoui. A gyárak felé nézett napnyugtakor, megpróbálta felismerni, hogy milyen gázt engedtek ki aznap este a légkörbe. Itt állt a tengerparton, és sírt. Aztán visszament Tuniszba, és nem csinált semmit” – mondta Hajreddin Debaja, környezetvédő aktivista.

Anouar Derbel, a GCT regionális igazgatója azt mondta, hogy cégük megfelel az érvényben lévő környezetvédelmi előírásoknak, tartják a kormány által előírt lég- és vízszennyezettségi határértékeket, és a radioaktív hulladék szárazföldi tárolásánál is követik a szabályokat. Ez még akár igaz is lehet, de a dolgukat megkönnyíti, hogy közel 40 éves szabványok vannak érvényben. Ezek még akkor születtek meg, amikor a környezeti kérdések még marginálisak voltak. Azt Derbel is elismerte, hogy környezeti károkat okoznak, de körülbelül 40 millió dollárra lenne szükségük az üzem modernizációjához. Ám erre a tunéziai kormánytól nem kapnak pénzt, és ők sem tudják kitermelni ezt az összeget, mert az Arab tavasz óta 35 százalékra esett vissza a termelésük.

Bár a helyiek szenvednek az üzemtől, végtelenül függenek is tőle, a Gabès-régióban magas a munkanélküliség, körülbelül 20 ezren keresnek állást. Ha csökken a termelés, ők követelik, hogy pörögjenek hatékonyabban, és vegyenek fel új dolgozókat. Ez a kiszolgáltatottság is ellene dolgozik a tartós leállásnak és modernizációnak.

A tunéziai környezetvédelem erőtlen, főleg akkor, ha egy állami céget kéne büntetni, így a feljegyzéseken és panaszokon kívül nem sokra mennek. Ha ki is szabnak bírságot, nem rengeti meg a foszfátban utazó cégeket, amelyeket még bezáratni sem tudnak. A foszforüzemek létfontosságúak Tunéziának, mert nagyon biztos piacot adnak. Az orosz-ukrán háború miatt megnőtt keresletet biztosan kihasználják, a termelés újra fokozódhat, a környezeti problémák megoldása pedig megint évekre elodázódhat – írták.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Konferencia a Virágzó Vidékért "Virágzó Vidékünk Európa Nap - Hogyan tovább agrár-környezetgazdálkodás?"címmel konferenciát szervez a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat 2014. május 22-én...
Hivatalos: a marhahústermelés nem fenntartható Amerikai kutatók kimondták: a húsmarha előállítása sokszorosan meghaladja más állati termékek előállításának költségeit – olvasható az origo.hu-n. Az ...
Alternatív tüzelőanyag: a brikett Bár még tavaszt idéző időjárás uralkodik hazánkban, lassan közeledik a tél és vele együtt a fűtési szezon. Sokak számára természetes, hogy gázzal fűte...
Nyílt napok a bioszén és bio-hulladékok újrahaszno... Ingyenesen látogatható Agrár Szakmai Nyílt Napokra invitálja az érdeklődőket a Terra Humana Kft! A rendezvényen részt vevők a környezetkímélő tápanyag...
Nyerjen műtrágya csomagot! Nyereményjátékot hirdettünk, amelynek célja, hogy az agrárium szereplői értékes híreket kapjanak kézhez minden héten. Iratkozzon fel szakmai hírlevelü...
Helyzetjelentés – műtrágya nyereményjáték Nagyon népszerű a Magro.hu és a Fertilia Kft. közös nyereményjátéka. Még egy hete sincs, hogy útjára indítottuk hírlevélre feliratkozós játékunkat, de...