Nem csak a takarmányban, az élelmiszeriparban is nő a cirok szerepe

A tunéziai származású Mohamed Zellama gyermekkora óta lelkes cirokfogyasztó. 2019-ben, amikor azzal szembesült, hogy Franciaországban nem ismerik a cirok erényeit, és nincs jelen a humán fogyasztásra szánt termékek között, úgy döntött, felveszi a kapcsolatot a dél-franciaországi (Okcitánia) termelőkkel. Létrehozták az ORI-t, a diétás, humán élelmezésre alkalmas és környezetkímélő cirok alapú kekszek specialistáját. A szervezet a 2021-es toulouse-i európai cirokkonferencián tartott kóstolót.

Az Ori-projekt két és fél éves munka eredménye, amelynek célja, hogy a gabonafélék bizonyos fokú hiányára megoldást találjon a dinamikus francia kekszpiacon – írta a Sorghum ID. „Elsődleges célunk a ciroktermesztés és a helyi élelmiszerek népszerűsítése a gazdák, a feldolgozók és a kutatóközpontok révén. Úgy gondoljuk, hogy a cirok nagyon fontos kérdés a takarmányozásban és az élelmezésben is” – mondta Mohamed Zellama.

Nem csak a takarmányban, az élelmiszeriparban is nő a cirok szerepe
Nem csak a takarmányban, az élelmiszeriparban is nő a cirok szerepe

Egészséges és felelős táplálkozás cirok alapon

Az Ori clean food (vagy smart food, azaz intelligens ételek) receptjeit kínálja: a megfogalmazásuk szerint olyan „tiszta” receptúrákat, amelyekben nincsenek tartósítószerek, színezékek, ízesítők vagy technikai adalékanyagok és magas tápértékkel rendelkeznek. A projekt összhangban van a 2010-ben alapított “One health/Egy egészség” koncepcióval, valamint a francia kormány fenntartható fejlődési célkitűzéseivel.

Az Ori megteremtője szerint „a ciroknak az ellenálló- és alkalmazkodóképességén keresztül agronómiai, de táplálkozási és ökológiai előnyei is vannak. Ez lehetővé teszi, hogy „valódi” élelmiszert fejlesszünk ki, miközben tiszteletben tartjuk a környezetet. Ez az elkötelezettség kiterjed a csomagolás kialakítására is, ami alapvetően fontos kérdés, és minden környezettudatos termék létrejöttében az átfogó folyamat részét kell képeznie.

A helyi termelés előmozdítása

A Tarn-Gers régióban biocirkot termelő két mezőgazdasági partnerrel együtt az Ori most arra törekszik, hogy a termőterület és a termelési teljesítmény növelése érdekében más régiókra is kiterjessze ellátási területeit. Mindezt annak érdekében, hogy előkészítse a szupermarketekben való termékmegjelenést, de célja, hogy a bio szaküzletekben és más kisebb értékesítési pontokon is megjelenjen. 

„Szeretnénk növelni a cirokból készült kekszek jelenlétét a régióban, hogy képesek legyünk minden fogyasztói igény kielégítésére” – közölte Mohamed Zellama.

A csoportdinamika felé

„Csoportdinamikát szeretnénk létrehozni, hogy a francia és európai szintű cirokágazati szereplők összekapcsolódhassanak, beszélgethessenek és termesztési, gyártási gyakorlatukban közeledhessenek egymáshoz. A transzverzális szemlélet, valamint a szakemberek és érdekek összekapcsolása révén a 2021-es toulouse-i cirokkonferencia ebben az értelemben igazi ugródeszkának bizonyult.”

A nagyon pozitív kezdeti piaci visszajelzések és a cirokkekszek általános etikai és étrendi előnyei iránti erős fogyasztói érdeklődés miatt úgy tűnik, hogy az Ori kekszek a jövőben új élelmiszeripari megoldások útját egyengetik – írták. A szakember cirokfogyasztásról szóló előadását ide kattintva lehet megnézni.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A hét egyben – 49. hét Beruházási rekord a harmadik negyedévben, bővülő agrárkapcsolatok, sikeres volt az idei év a zöldség-gyümölcs ágazat számára, előtérben az élelmiszeri...
70%-kal több élelmiszert kell előállítani 2050-ben... 2050-re több mint 10 milliárd ember fog élni a Földön. Ahhoz , hogy őket elláthassuk, több mint 1,5-szer annyi élelmiszerre lesz szükség, mint amennyi...
Fellendülhet a magyar édesipar A hazai édesipari termelés bővülését, az ágazat technológiai fejlődését is segítheti az élelmiszeripari fejlesztési stratégia megvalósulása. A program...
Mi lesz a tejkvóta rendszer nélkül? 2015 április 1-től megszűnik az Európai Unióban a tejkvóta rendszer. A rendszer megszűnése azt fogja eredményezni, hogy minden tagállam annyi tejet te...
Újabb GMO-k az engedélyezettek listáján Bővült az engedélyezett GMO-t tartalmazó növények listája az Európai Unióban. Az Európai Bizottság tíz új GMO-t tartalmazó növény élelmiszeripari és t...
Javul a sütőipar helyzete Hozzávetőleg 300 milliárd forintos pályázati forrást nyit meg az Európai Unió 2020-ig a kis és közepes élelmiszer-feldolgozó vállalkozások fejlesztésé...