A növekvő árak és a szokások írják felül az étkezés környezetvédelmi szempontjait

A világ élelmiszerkereskedelmének köszönhetően ma már szinte azt ehetünk, amit csak akarunk, és akkor, amikor csak akarjuk – a legkevésbé sem kímélve ezzel a környezetünket. A tudósok szerint az embereknek jóval kevesebbet kellene fogyasztaniuk. Készek leszünk áldozatot hozni vagy maradunk a szokásaink rabjai? […]

Tovább…

A koronavírus-járvány 4 pozitív hatása a mezőgazdaságra

Ahogy arról már bizonyára sokan hallottak, a koronavírus-járvány hatása elérte a mezőgazdaság legtöbb ágazatát a világ szinte minden pontján. A kereskedelemben hirtelen változások jelentek meg, hiszen a fogyasztók által vásárolt termékek mérlege a tartós élelmiszerek felé billent, viszont ahogy megnőtt a hirtelen kereslet, úgy csökkent is. Ezért az élelmiszeripar számára olyan kihívások adódtak, amelyek miatt sokan átalakították a termelést és az üzleti modellt annak érdekében, hogy kiszolgálják a fogyasztók igényeit. […]

Tovább…

Megoldás a szamóca, málna gyors penészedése ellen

Lassan beköszönt a nyári időszak, ami a meleggel együtt hoz mást is az életünkbe: mégpedig a bogyós gyümölcsöket. Már tavasszal is egyre sűrűbben találkozhatunk a piacokon, vagy a boltok polcain szeretett gyümölcseinkkel, amelyek hamarosan a kertünkben is megteremnek. Köztudott, hogy a bogyósok amellett, hogy finomak, kifejezetten jó hatással vannak az emberi szervezetre, viszont mit tehetünk az ellen, hogy ne csak pár napig élvezhessük ki az ízüket? […]

Tovább…

Élelmiszerpazarlás: ennyire (nem) figyelünk oda

Az emberek többnyire olyan ételt vásárolnak, amire valóban szükségük van. A többség pedig rendszeresen figyeli a lejárati időt is, így általában nem dob ki ételt a lejárati idő előtt. Ha mégis lejár a szavatossági idő, akkor leginkább zöldség, gyümölcs, tejtermék, felvágott és pékáru landol a kukában. A K&H Bank kutatása arra kereste a választ, hogy mennyire tudatosan vásárolnak élelmiszert a magyarok, milyen gyakran dobják ki a szemétbe a különböző típusú élelmiszereket, és hogy szoktak-e közeli lejáratú élelmiszereket vásárolni. Mennyire jellemző ránk az élelmiszerpazarlás? […]

Tovább…