Bazsalikomot és halat termelnek a szupermarket tetején

Élelmiszer-előállítás a fogyasztóhoz a lehető legközelebb, fenntartható módon és a lehető legalacsonyabb erőforrás-felhasználással – ez az ECF Farmsystems és az alapító Nicolas Leschke célja. A „Frisch vom Dach” leányvállalat bazsalikomot és halat termel a Rewe Future Market nevű szupermarket tetején Wiesbaden-Erbenheimben. […]

Tovább…

Fontos és hasznos fehérjenövény a takarmányborsó

Európa mezőgazdasági termelése számos hatás nyomán átalakul, miközben a fenntarthatóság és a jövedelemtermelő képesség stabilitása érdekében a több növényre alapozott termelési szerkezet (vetésforgó) szerepe felértékelődik. A kontinens lakosságának növényi alapú fehérjeigénye jelentős, így a gabona- és olajnövény-túlsúlyos gazdálkodás miatt a stratégiai célok érdekében a maghüvelyesek termelésében jelentős tartalékok mozgósíthatók. Európában és hazánkban is közelebb lehet kerülni a sokszínű vetésszerkezet megvalósításához a pillangós növények termesztésével. A takarmányborsó fontos ebben. […]

Tovább…

Az Európai Unió agrárterületeinek több mint tizedén már biogazdálkodás a gyakorlat

A németországi Nürnbergben tartották meg a BIOFACH rendezvényt, ami a világ vezető bioélelmiszer vására és konferenciája. Bemutatták a “The World of Organic Agriculture” statisztikai évkönyvet, amely áttekintést ad az ökológiai mezőgazdaság globális fejlődéséről. A 2022-es évet összefoglaló kiadványban leírták, hogy gyors ütemben nőtt a világon az ökológiai gazdálkodással művelt területek mérete. […]

Tovább…

A takarmánygazdálkodás 5 vezérelve

A takarmánygazdálkodásba kiterjed a faj- és fajtaválasztásra, a telepítésre, a trágyázásra és a tápanyagkezelésre, a kártevők elleni védekezésre és a lombtalanítás kezelésére , amelynek általános célja a kiváló minőségű takarmány előállítása, ami aztán hatékony módon állati termékké alakul át. De mégis, mit várjunk a takarmányainktól? Hogyan garantálhatjuk, hogy a legtöbbet hozzuk ki belőlük? Az alábbiakban bemutatjuk a takarmánykezelés öt vezérelvét. […]

Tovább…

Tujákat vágnak ki a tarkadíszbogár károkozása miatt Zalában

Folytatódik az elszáradt tuják kivágása Zalaegerszegen. A problémát a hazánkban néhány éve megjelent tarkadíszbogár okozza. Zalaegerszeg önkormányzata idén 1,5 millió forintot fordít a zöldterületek fejlesztésére. Fontos feladat ezen belül a tarkadíszbogár károkozása miatt megbetegedett tuják eltávolítása és pótlása. A bogár lárvái a fák tápanyagszállító szövetét rágják a kéreg alatt. […]

Tovább…

A szamóca és a köztes termesztés – biztató kísérletek

Szamóca és évelő fűszernövények együttes termesztésével kísérleteznek a dél-tiroli Laimburg kutatóintézetben. Az első eredmények szerint a szamóca hozama általában kevesebb, mint ha önmagában termesztenék, de más téren kedvezőek a tapasztalatok. A köztes termesztés célravezető lehet egyes károsítók elleni védekezésben is. Dél-Tirolban a közismert Elsanta fajtával állították be a kísérleteket, a szamócatövek közé körömvirágot, levendulát, metélőhagymát, citromfüvet, mentát, oregánót, hegyi pereszlényt és kakukkfüvet ültettek. Dupla sorokba telepítették az előnevelt szamócapalántákat Fóliával takart emelt ágyásokba, dupla sorokba telepítették az előnevelt szamócapalántákat és a köztes növényeket májusban. Parcellánként 18 szamócatövet és 9 köztes növényt vizsgáltak, a telepítési sűrűség hektárra számítva 50 ezer szamócatőnek és 25 […]

Tovább…

Városok: a termés 30%-át helyben kell termeszteni

gyümölcsének és zöldségének legalább 30 százaléka megtermelhető legyen, ezzel is növelve az élelmiszer-ellenállóképességet. A városi kertekben termés lehet mindenféle friss gyümölcs és zöldség. Ez volt az egyik kulcsfontosságú pont a Tony Blair Institute for Global Change „Hogyan táplálhatják magukat a városok – A tízpontos terv” című jelentésében. […]

Tovább…