Élelmiszer-előállítás a fogyasztóhoz a lehető legközelebb, fenntartható módon és a lehető legalacsonyabb erőforrás-felhasználással – ez az ECF Farmsystems és az alapító Nicolas Leschke célja. A „Frisch vom Dach” leányvállalat bazsalikomot és halat termel a Rewe Future Market nevű szupermarket tetején Wiesbaden-Erbenheimben.

„Évente körülbelül 800 000 cserép bazsalikomot és körülbelül 10 tonna halat termelünk itt” – magyarázza Jannis Grothaus, a wiesbadeni székhelyű „Frisch vom Dach” üzemeltetési vezetője. Hivatásos haltenyésztő, de növénytermesztési ismereteket is szerzett. A tetőtéri farmról származó bazsalikom 400 Rewe-piacot képes ellátni a régióban. A halat a környék 40 piacán osztják ki.

A bazsalikomot és halat termelő tetőtér után a Rewe Future Market körüli, nagy mennyiségű fából kialakított zöldterületekkel és rovarterületekkel természetes élőhelyeket kívánnak létrehozni a városban.  (Forrás: dlg.org)

Amikor valaki belép az üvegházba a szupermarket tetején, a bazsalikom csodálatos illata fogadja. Az üvegház alatti emeleten zárt rendszerben folyik a haltermelés. A földszinten a vásárlók vásárolhatnak, és az üzlet nagy átriumán keresztül felnézhetnek a bazsalikomokra. Az akvaponikus rendszert úgy tervezték, hogy minimalizálja az erőforrások felhasználását.

Zárt termelési rendszer

Az esővizet összegyűjtik, és akvakultúra céljára használják fel. A tápanyagok a halak ürülékén keresztül kerülnek a vízbe. Ezt a dúsított vizet öntözésre és műtrágyázásra használják a bazsalikom termesztésénél. Ezenkívül a haltermelésből származó szén-dioxiddal dúsított levegő az üvegházba kerül a növényekhez. A hőmérséklet szabályozására a piac hulladékhőjét és a cég saját CHP-jét használják fel.

A fiatal bazsalikomot a helyszínen termesztik. A kis műanyag edényeket megtöltik földdel, és hozzáadják a magokat. Az elültetett cserepeket speciálisan kialakított növényi szekrényekre helyezik, ahol 14 napig ott maradnak, és meglocsolják. Ezután nagyobb ültetőasztalokra helyezik őket apály- és dagályrendszerrel. „A növekedést attól függően szabályozzuk, hogy milyen közel helyezzük el egymáshoz az edényeket” – magyarázza Grothaus. 

„Eleinte közelebb helyezzük őket, a vége felé távolítjuk őket egymástól, hogy a növények szélesebbre nőjenek.” Körülbelül 26-28 nap telik el a csírázástól, amíg a növények a boltba kerülnek. Ezt megelőzően a műanyag edényeket eltávolítják, és a következő fiatal növényekhez használják fel. Az üzletben a bazsalikom műanyagmentesen van csomagolva. Egy edény fenntartható módon előállított gyógynövény ára 1,99 euróba kerül a vásárlóknak. – A növényvédelmet itt nagyrészt nélkülözhetjük, mivel nagyon rövid a termesztési időszak – mondja Grothaus.

Jól szervezett ciklus

A gyártás azonban meglehetősen munkaigényes. A Grothauson kívül hat másik alkalmazott dolgozik a „Frisch vom Dach”-nál. Közülük öten gondozzák a növényeket. Itt sok a kézi munka, különösen a betakarítás, a csomagolás és a vetés során. A nem közvetlenül az erbenheimi üzletben értékesített árukat a Rewe saját logisztikai rendszere szállítja a központi raktárba, és onnan juttatja el a régió többi üzletébe.

Az üvegház alatt található az akvakultúra terület, amelyért egy alkalmazott felel. Az afrikai sügéreket, más néven tilápiát 13 tartályban termesztik, egyenként 3000 liter vízzel. „Az állománysűrűség határértéke 80 kg/m3” – magyarázza Grothaus. „A halaknak bizonyos sűrűségre van szükségük ahhoz, hogy jó viselkedést tudjanak kialakítani.” 

A végső telepítésnél ez körülbelül 400-500 halat jelent akváriumonként. A fiatal halak 0,2 grammos palánták, amelyek a berlini anyavállalattól származnak. Körülbelül nyolc hónapba telik, mire 500 grammos, vágásra kész halakká nőnek. Ebben az időszakban nincs szükség kezelésre. És a veszteségek is közel vannak a nullához, mondja Grothaus. 

Az etetési és vízi paraméterek számítógépesek, és éjjel-nappal figyelhetők. Az állatokat teljesen automatikusan etetik óránként háromszor, napi tíz órán keresztül. „Teljesen vegetáriánus étrenddel etetjük a süllőt, pedig valójában mindenevő. Ez azonban fogyaszthatóvá teszi a halat enni vágyó vegetáriánusok számára is” – mondja a gazdaság vezetője. A takarmány európai szója- és gabonakomponensekből áll. Itt is figyelmet fordítanak a fenntarthatóság maximalizálására.

Mivel trópusi halról van szó, a környezeti hőmérséklet ennek megfelelően magas, 30 °C és közel 80%-os páratartalom. A tartályokban lévő vizet rendszeresen cserélik. Friss, oxigénnel dúsított víz egy felső csatornán keresztül jut a tartályokba. Egy alsó csatorna eltávolítja a szennyezett vizet. Ezt biológiailag és mechanikusan egy dobszűrőn keresztül tisztítják, mielőtt a növénytermesztési rendszerbe kerülne.

Egészben szállítják

A vágásra kész halakat általában hetente egyszer „legyűjtik”. A szomszéd helyiségben van egy tágas vágóhíd, ahol az állatokat levágják és kibelezik. Ezután egészben szállítják a régió Rewe piacaira.

„A jövőre nézve szeretnénk tovább bővíteni a koncepciót a németországi Rewe-vel, és ha lehetséges, mintaként használni más országok számára” – mondja Nicolas Leschke, az ECF Farmsystems anyavállalat ügyvezető igazgatója.

Ám elképzelése ennél is tovább megy: a piaci termelés helyett a Leschke a kiskereskedők központi raktáraiban szeretne helyszíneket kialakítani. „Itt van a leghatékonyabban megszervezve a logisztika. Ez megkímélhet minket egy üres úttól, amely jelenleg akkor van, amikor a termelő üzletből a központi raktárba, majd onnan a régió többi üzletébe hajtunk. Ez még fenntarthatóbb lenne, és erőforrásokat takaríthat meg” – mondja az alapító. Sokkal nagyobb rendszerekben gondolkodik: „Ezek lehetnek egy hektárnál nagyobb gazdaságok, ahol például több millió salátát és több mint 100 tonna halat termelünk.

Lehetőségek a nemzetközi piacon?

Leschke jó lehetőségeket lát a nemzetközi üzleti életben. „A fenntartható termelés globális szempontból rendkívül fontos téma. Emberként el kell jutnunk odáig, hogy kisebb területen kevesebb erőforrással nagyobb legyen a kibocsátás. A mi termelési módunk ehhez hozzájárulhat. A rendszer – mert rendkívül víztakarékos – ideális olyan régiók számára is, amelyek vízhiány miatt nem tudják ellátni magukat jó minőségű élelmiszerrel,.” Leschke például az Emirátusokra vagy más régiókra gondol, amelyeknek jelenleg nagy mennyiségű élelmiszert kell légi úton beszerezniük. – Kedvező áron, minőségi élelmiszerrel is el tudjuk látni az ottani embereket – mondja. Valóban nagy víziók. Érdekes lesz látni, hogyan alakulnak a dolgok.

(Forrás: dlg.org)

További híreink

Terméskilátások a világ fő mezőgazdasági területein

2024.07.26.

A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Az alábbiakban a nagyobb termőterületeken bekövetkezett jelentősebb időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglaljuk össze.

Eróziós- és jégkárok mellett nagyon forró napok is jöttek júniusban Tokaj-hegyaljára

2024.07.26.

Eseményteli nyári hónap volt 2024. júniusa, erről számolt be a Tokaji Kutatóintézet Nonprofit Kft. talajnedvesség- és időjáráselemzése.

Súlyos aszály lehetősége közeleg, szomjaznak a növények

2024.07.26.

A nyári kapás növényeinknek most lenne legnagyobb szükségük csapadékra, de az elmúlt napok záporai csak néhány helyen enyhítették az egyre súlyosbodó csapadékhiányt. Középső és keleti országrészben a talaj már nagyon száraz. Az elkövetkező 8-10 napban sem várható jelentős eső, így az aszályhelyzet tovább fog romlani.

Készülj a forróságra: hétvégi kánikula és hőségriadó érkezik

2024.07.26.

Pénteken napos idő várható általában kevés, az ország keleti harmadán némileg több gomolyfelhővel, csapadék nélkül. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között alakul. Késő estére 18 és 26 fok közé csökken a hőmérséklet.

Ne hagyjuk, hogy az extrém nyári meleg elbánjon kerti tavainkkal!

2024.07.26.

A nyári hőmérséklet emelkedésével a kerti tavak számos kihívással nézhetnek szembe. A hosszan tartó meleg befolyásolhatja a víz minőségét, a növények egészségét és a benne élő állatok jólétét. E hatások megértése és azok mérséklésének módja elengedhetetlen a virágzó tóökoszisztéma fenntartásához. A garden-guide.com cikke betekintést enged, és gyakorlati tanácsokat ad a kerti tavak gondozásához a szélsőséges nyári melegben.

Jó szezont hoz a magyar csemegekukorica: feldolgozásra és fazékba is bőven jut

2024.07.26.

A konzervipari felhasználásra szánt zöldség mellett népszerű a frisspiaci fogyasztásra szánt csöves kukorica is.

Partnerhírek
Partner

Kertészeti növényvédő gépek, szárzúzók és traktoros villásemelők a Nobilitől

2024.07.25.

A Nobili név említésekor ma már mindenkinek a tradicionálisan jó minőségű, megbízható gépeik jutnak az eszébe. A gyár története 1945-ig nyúlik vissza, amikor a gépesítés még gyerekcipőben járt. Ekkor kezdődött a gépgyártás az olaszországi Molinellában - Efrem Nobili elképzelései szerint. A gyár ma is családi tulajdonban van, önállóan fejleszt és gyárt, a világ szinte minden országában jelen van. A Nobili szárzúzókat, vontatott és függesztett permetezőket és különböző szállító-anyagmozgató eszközöket készít. Hazánkban több mint 60 éve érhetők el a termékei.

Partner

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 89 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás