A fagyok és az aszály miatt sokkal kevesebb, ezért drágább is lehet idén a cseresznye

Dr. Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke által készített termésbecslési körkép alapján arra számít, hogy a jó évjáratok 15 – 16 ezer tonnás termésével szemben idén ennek mindössze harmadát takarítják be Magyarország cseresznyefáiról. Ezért a cseresznye fogyasztói ára az átlagárhoz képest akár 20 – 30 százalékkal is drágább lehet. […]

Tovább…

Port, bort, koktélt, krémet és főzeléket is készítenek tormából

A tormát eredetileg gyógynövényként termesztették, csak később vált a marhasültek, füstölt és főtt sonkák ízesítőjévé. Használják még kolbászokhoz, főtt sertés- és marhahúsokhoz, valamint savanyúságok tartósításánál is. Ez a gyógy- és fűszernövény azonban ennél sokkal többféleképpen használható. Tormabor, tormapor, tormakoktél, tormakrém, tormapép és tormafőzelék készül a jellegzetesen csípős aromájú zöldségnövényből. […]

Tovább…

Vajon mi kerül egy dinnyén félmillió forintba?

A korábbi rekordár harmadáért, 220 ezer jenért (mintegy 626 ezer forintért) talált vevőre Japánban egy Densuke dinnye. A Hokkaidó szigetén tartott hagyományos éves nyitó árverésen tavaly még sokkal drágábban kelt el a sötétzöld héjú, különleges gyümölcs. Az eseményen összesen 71 darab dinnyét adtak el. Az aukció minden évben a nemes gyümölcsökkel való kereskedelmi szezon ünnepélyes kezdetét jelzi.
[…]

Tovább…

Az alma- és körtefa metszése nyáron

Minden gyümölcsfa a kert díszeként is szolgál, amely igényli a nyári metszés is, amelynek célja az, hogy irányt adjon az új hajtások növekedésének, illetve hogy elősegítsük a gyümölcsöket tartó rövid zömök kis termőnyársak megfelelő fejlődését. Az alábbiakban lépésről lépésre leírásra kerül, hogy hogyan kell megmetszeni a gyümölcsfákat. […]

Tovább…

Hűtsük vagy nem, hogyan lesz ízesebb a paradicsom?

Sok vitáról hallhatunk a paradicsom helyes tárolásának tekintetében, amelyre általában két lehetőségünk adott: hűtőszekrényben vagy szobahőmérsékleten. A Göttingeni Egyetem kutatócsoportja megvizsgálta, hogy van-e különbség az érett paradicsom ízében különböző tárolási körülmények között, illetve a szállítás hosszától függően. A kutatások bebizonyították, hogy ezek nem olyan fontosak a paradicsom ízének tekintetében, sokkal inkább meghatározó a paradicsom fajtája. […]

Tovább…

Hat alattomos mérgező növény a kertünkben

Tudjuk, hogy vannak olyan növények, amelyek érintése viszkető kiütéseket vagy bőrirritációt is okozhat, viszont vannak olyanok, amelyek fogyasztása nem tanácsos. Néhány növény esetében, amelyek a kertünkben is megteremnek nem is tudjuk, hogy valójában milyen veszélyeket hordoznak önmagukban, és hogy bizonyos részük fogyasztása akár mérgező is lehet az emberek számára. Több olyan zöldség, gyümölcs vagy más növény is van, amelyeket szívesen megeszünk, viszont ha nem megfelelően vannak elkészítve, akkor veszélyt jelenthetnek az emberi egészségre. […]

Tovább…

Elkezdték a dinnyék kiszállítását, az áruk 30 ezer forint

Bizonyára sokunk kedvenc nyári gyümölcse, a dinnye már igen ismert kinézetéről, alakjáról, mely inkább gömbölyű vagy ovális alakot vesz fel, mint bármi más, viszont ez Japánban nem teljesen van így. Zentsuiban ugyanis épp mostanában készítik elő a kockadinnyéket első szállításukra. […]

Tovább…

Hibák, amelyeket elkövethetünk és el is követünk a burgonya tárolásakor

A koronavírus kezdetekor sokan beleestek abba a hibába, hogy elkezdték felhalmozni a tartós élelmiszereket, így rengeteg bolt polca kiürült, és bár mindig volt elegendő termék az áruházakban, a polcok utántöltése nem tudott kellő gyorsasággal haladni. Ezek közé a keresett élelmiszerek közé tartozik a konzervek mellett a burgonya is. És a lényeg valójában nem az volt, hogy minél több élelmiszert halmozzunk fel ugyanazokból a termékekből, hanem hogy a konyhánk jól felszerelt legyen, és hogy a lehető legkevesebbet kelljen olyan környezetben tartózkodnunk, amely alkalmas a vírus terjedésére. […]

Tovább…