Hat alattomos mérgező növény a kertünkben

Ismert, hogy vannak olyan növények, amelyek érintése viszkető kiütéseket vagy bőrirritációt is okozhat, vannak továbbá olyanok is, amelyeknek a fogyasztása nem tanácsos. Néhány növény esetében viszont, amelyek a kertünkben is megteremnek nem is tudjuk, hogy valójában milyen veszélyeket hordoznak önmagukban, és hogy bizonyos részük fogyasztása akár mérgező is lehet az emberek számára. Több olyan zöldség, gyümölcs vagy egyéb növény is van, amelyeket szívesen megeszünk, viszont ha nem megfelelően vannak elkészítve, akkor veszélyt jelenthetnek az emberi egészségre. Nézzük, melyek ezek.

Több olyan zöldség és gyümölcs is van, amelyeket ugyan szívesen fogyasztunk, viszont akár veszélyt is jelenthetnek az emberekre, ha nem megfelelő módon vannak elkészítve, vagy nem azt a részt esszük meg, amelyet meg is lehet – írja a modernfarmer.com.

Több olyan növény is található a kertünkben, amely néhány részének fogyasztása nem ajánlott, mert mérgező lehet az emberi szervezet számára. (Fotó: Pixabay, ArmbrustAnna)
Több olyan növény is található a kertünkben, amely néhány részének fogyasztása nem ajánlott, mert mérgező lehet az emberi szervezet számára. (Fotó: Pixabay, ArmbrustAnna)

Paradicsom

Amikor az európaiak először találkoztak a paradicsommal az Új Világba tett látogatásukkor, tartottak tőle, ami nem is meglepő, hiszen egy élénk piros gyümölcs, amely a mérgező nadragulya családjából származik. Szerencsére ugyan nem mondtak nemet a növényre, de érdemes tudni, hogy nem volt alaptalan a félelmük. A paradicsom termése ugyan nem mérgező, viszont a gyökerei, a szára és a levele is gazdag tomatinban, ami az alkaloidok közé tartozó vegyület, és amely enyhén mérgező az emberekre. Kis mértékben néhány éretlen termés is tartalmazhat ilyen vegyületet, viszont attól nem kell tartani, hogy ez halálos lenne az ember számára, kivétel, ha irreálisan sokat fogyasztunk belőle. Viszont gyomor- és bélrendszeri panaszokat okozhat.

Alma, cseresznye, sárgabarack

Ezek azok a gyümölcsök, amelyek magjai nem ehetőek, bár nagy valószínűséggel nem is próbálkoznánk vele, hiszen mindamellett, hogy kemény, kellemetlen keserű ízzel is párosul szétharapása. Ez a kellemetlen íz tulajdonképpen egyfajta védekezés a növény részéről, ugyanis ezzel akarja megakadályozni, hogy az állatok elpusztítsák. A keserű ízért egy amigdalin nevű vegyület felelős, amely ha kapcsolatba lép az emésztőrendszerünk savaival, akkor cianiddá alakul. A cseresznye, sárgabarack és az őszibarack is sokkal magasabb koncentrációban tartalmazza az anyagot, mint az alma, de ezekben a gyümölcsökben a magvak is sokkal keményebbek. Viszont ha véletlenül le is nyelünk ezekből a magvakból egyet, nem kell tartanunk tőle, ugyanis az emésztetlenül távozik a szervezetből. Összezúzva viszont nem érdemes megenni a cseresznyemagot, ugyanis az már ártalmas lehet.

Vesebab

A legtöbb hüvelyesről ismert tény, hogy enyhe gyomor- és bélrendszeri bántalmakat okoznak, főképp akkor, ha nincsenek rendesen megfőzve, a vörös bab azonban különleges. A chilis bab egyik alapvető összetevője ugyanis fitohemagglutinint tartalmaz, amely ha nem eléggé fő meg a bab, elfogyasztva súlyos hányást és hasmenést okozhat. Halált nem okoz, és a tünetek jelentkezése esetén nem kell kórházi ápolás sem, de meglehetősen gyakran szenvednek ilyen tüneteket a fogyasztók.  

Rebarbara

A rebarbara az egyik fő hozzávalója a közkedvelt amerikai epres-rebarbarás pitének, viszont valójában egy elég furcsa növénnyel állunk szemben.  Leggyakrabban édességekhez használják az alapvetően savanykás ízű növényt, amelynek levelei rendkívül mérgezőek, kinézetre pedig hasonlít a vörös zellerhez. A rebarbara levelei nagyon magas oxálsav-tartalommal rendelkeznek, amely az embereknél veseelégtelenséget okoz. Megközelítőleg 25 gramm tiszta oxálsav már halálos mennyiség egy ember számára. Bár a levelek nem tisztán tartalmaznak oxálsavat, és nagy mennyiségre lenne szükség ahhoz, hogy a 25 grammot elérjük, azért nem érdemes próbálkozni a levelek fogyasztásával.

Spárga

A rebarbarához hasonlóan a sárgának is a szára ehető, amely zsenge és fiatal, és teljesen biztonságos a fogyasztása. Viszont ez nem mondható el a terméséről, amely piros bogyókból áll és egy marék elfogyasztása hányást és hasmenést okozhat.

Kesudió

A kesudió egy másik finom termék, amelyet soha nem szabad nyersen fogyasztani, vásárláskor általában pörkölve lehet hozzájutni, így attól nem kell tartani. Ez valójában nem igazán dió, a szömörcefélék családjába tartozó növény, a kesudió sokkal inkább egy olyan termés, ami furcsa módon a gyümölcs aljáról nő. Nyers állapotában olyan sav borítja, ami kapcsolódik ahhoz a savhoz, ami a mérges szömörcét is irritálóvá teszi, fogyasztása esetén pedig még sokkal rosszabb hatás is felléphet.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Régen várt pályázat nyílik: Kertészeti gépek, tech... Környezetbarát (energiatakarékos) kertészeti gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez igényelhető vissza nem térítendő támogatás az Európai Mező...
Gyümölcs és kertészeti ültetvények korszerűsítése,... Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból gyümölcs és kertészeti ültetvények korszerűsítéséhez, létesítéséhez nyújtandó támogatásokhoz kapcsol...
Megfelelő mennyiségű lesz a termés gyümölcsből az ... A szerződéses viszonyban álló termelőktől biztosan felvásárolják a gyümölcsöt – értékelték a piaci várakozásokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)...
A kertészetek a vasárnapi nyitvatartásért lobbizna... A kertészetek vasárnapi nyitva tartása mellett érvel az országgyűlési képviselőknek írt nyílt levelében Megyeri Szabolcs kertész, a korlátozás enyhíté...
Kertészeti teendők januárban is! Ugyan a hideg januári időjárásban és a hóban (persze, csak ha esik egyáltalán) nem szokás a kertben dolgozni, de a vállalkozó kedvű gazdák ilyenkor is...
Burgonyatermesztés kis helyen A burgonyatermesztés hely, idő és munkaigényes folyamat, a folyamatos gyomtalanítás, kapálás, földdel történő töltögetés miatt. Amennyiben nincsen ele...