A head sommelier, aki a szőlőjét műveli, csodálatos borokat készít, és nem vágyik vissza a Michelin-csillagos éttermek világába

Eredetileg cukrásznak tanult, majd felszolgálóból Michelin-csillagos éttermek vezető borszakértője, azaz sommelier-je lett. A pandémia következtében bezártak a luxuséttermek, így élete száznyolcvan fokos fordulatot vett: letette a hófehér kesztyűt, és a szőlőjébe vetette magát, kapált, metszett, kötözött, szedett, zúzott, préselt, fejtett, palackozott. És a borainak piacot is kellett találnia.
Valójában az etyeki benzinkútnál nemigen van jobb találkozóhely egy olyan borász számára, akinek itt, a kocsiút mellett a dűlőben fut fel a szőlője a dombra, ám a pincéje húsz kilométerrel távolabb, Budajenőn található, míg ő maga Budapesten, Angyalföldön lakik. […]

Tovább…

Adatvezéreltté kell tenni az összes sertés összes adatára vonatkozó döntést!

A 2018-ban alapított izraeli székhelyű FarmSee technológiai vállalat célja, hogy a sertéstenyésztők valós idejű adatokkal segítsék a sertéstenyésztés feletti kontrollt. A vállalat nemrég zárta le az Izraeli Innovációs Hatóság második támogatását. A következőképpen működik.
A FarmSee létrehozása azon a megfigyelésen alapul, miszerint – a szarvasmarha-tenyésztéssel ellentétben – a sertéstenyésztésben eddig kevés innováció született az állatok napi nyomon követésére vonatkozóan. Nimrod Madar, a FarmSee vezérigazgatója szerint a modern sertéstenyésztőknek információra és ellenőrzésre van szükségük; a meglévő módszerek nem hatékonyak. […]

Tovább…

A magyar erdőtüzek elleni védelemről írt a Nébih

Magyarországon nem fordulnak elő a trópusi és boreális régiókkal összehasonlítható nagy kiterjedésű kontrollálatlan vegetációtüzek. Mégis a tavaszi és nyári időszakban szinte napi rendszerességgel adnak hírt kisebb-nagyobb erdő- és vegetációtüzekről. Az erdei tüzek során nem csak a faállomány, hanem a teljes erdei életközösség veszélyeztetett. A tűz pusztítását követően – azok típusától és mértékétől függően – az erdei ökoszisztéma csak hosszú idő alatt képes regenerálódni. […]

Tovább…

Pénzügyileg is megéri a juhokat napelemek alatt legeltetni

Az Oregoni Állami Egyetem tudósai által végzett új kutatás szerint a földterületek termelékenységét növelheti a juhok legeltetésének és a napenergia-termelésnek ugyanazon a földterületen történő kombinálása. A vizsgálat során összehasonlították a juhok növekedésének a mértékét a napelemekkel ellátott legelőkön és a hagyományos legelőkön. A napelemes legelőkön összességében kevesebb, de jobb minőségű takarmányt találtak az állatok. Továbbá egyenlő mértékben is híztak, valamint a napenergiával történő energiatermelés növelte a legelő termelékenységét is. […]

Tovább…

EU-s pénzt bezsebelve, ritkán vetett, magára hagyott kukoricásban tobzódik a parlagfű. Több millió magyar szenved tőle

A parlagfűről, ami szezonban csak Magyarországon legalább kétmillió allergiás beteg életét keseríti meg, internetes fórumokon előszeretettel olvasni, hogy mennyire hatásos gyógynövény. Aha… Már-már az „istenek eledele”, nem? Hol az igazság?
Jelenleg Magyarország a világ parlagfűvel legfertőzöttebb országa. A növény több mint félmillió hektáron fordul elő tömegesen, jelentős károkat okozva a mezőgazdaságnak, az egészségügynek, az idegenforgalomnak és a teljes magyar gazdaságnak. Hazánkban több millióra, a népesség hozzávetőlegesen harmadára is tehető az allergiások száma, akiknek körülbelül fele a parlagfű pollenjére (is) érzékeny. […]

Tovább…

Napelemparkok és szélerőművek tizedelik a madarakat és a marhákat a világ egymástól távoli két pontján

Meglehetősen váratlan fordulat, nemcsak a napelemparkok üzemeltetői, de az állatvédelemben járatos szakemberek számára is: tömegesen pusztulnak a madarak az Egyesült Államokban a szántóföldekre épült napelemparkokban.
Két éve is volt egy hasonló eset Franciaországban, akkor is panaszt tettek a gazdák a helyi energetikai cégek ellen, eddig perdöntő fejlemény nem született ilyen ügyekben. A jelenség még eléggé feltáratlan, és nem is bizonyított, hogy van összefüggés, viszont mindenképpen figyelemre méltó, és további vizsgálatokat igényel. […]

Tovább…

Az időjárás kiszámíthatatlan, így az árak is bizonytalanok a búzapiacon

A gabonapiac jelenleg időjárási piac, aminek következtében a termelési előrejelzések ingadoznak. Ez most a kukoricára is hatással van, amely egy ideje már nagyon drága. Az allaboutfeed.net hozzáférést biztosít az olvasóknak a határidős piachoz, amely világos áttekintést nyújt a búza, a kukorica és a szójabab legfrissebb fejleményeiről.
Most egész Európában kedvező az időjárás a búza számára, ez egyértelmű volt, de például az Egyesült Államokban északon is esett az eső, amire viszont ott a tavaszi búzának volt nagy szüksége. […]

Tovább…

A pandémia veszített erejéből – a húságazatok is fellélegezhetnek

Idehaza a sertéstartóknak a tavalyihoz képest még mindig 3,5 százalékkal fizettek kisebb felvásárlási árat a 22. héten. (Ez az utolsó, elérhető hivatalos adat.) A helyzet mégis azt mutatja, hogy nagyon lassan, de emelkedik az ár, a néhány hónappal ezelőtti, csaknem fél évig tartó időtávhoz képest mindenképpen jobb a helyzet.
Például februárban az országos átlagárat nézve még 342, most pedig 422 forintot adtak az élősertés kilójáért. A vágócsirkénél hasonló a helyzet, sőt a tavalyinál több mint 11 százalékkal magasabb az ár: 284 forintot adnak, míg egy éve csak 256-ot. […]

Tovább…