Magyarországra is megjött a paradicsom barna termés-ráncosodás vírus

A paradicsomot és paprikát is károsító paradicsom barna termés-ráncosodás vírus (ToBRFV) 2018. óta ismert károsító Európában. Az Európai Unióban Spanyolországban Franciaországban és Hollandiában jelent meg. 2020-ra elérte az összes ismert, illetve nagyobb kertészeti kultúrával rendelkező európai országot, hivatalosan 14 tagállamban mutatták már ki a vírus jelenlétét. Hazánkban idén bukkant fel két kertészeti vállalkozás egy-egy telephelyén, Csongrád-Csanád megyében egy 5,2 hektáros és Győr-Moson-Sopron megyében egy 6,2 hektár nagyságú üvegházból vett mintákból mutatták ki. […]

Tovább…

A magyar őszibaracktermés 80 százaléka a tavaszi fagy áldozata lett

Az átlagos szezonokhoz képest 80 százalékkal kevesebb őszibarack terem idén, mert a tavaszi fagyok jelentős károkat okoztak a magyarországi ültetvényekben. A klímaváltozás egyre nagyobb veszélyt jelent, hosszabb távon nem megkerülhető az új, ellenállóbb ültetvények telepítése, a fajtahasználat optimalizálása és a korszerű termesztési módszerek elterjesztése. További kihívás, hogy az ültetvények döntő része elöregedett, elavult művelési rendszer és korszerűtlen fajtaszortiment jellemző a hazai gyümölcsösökre. Kevés az új telepítés, az elmúlt években csak néhány 100 hektár volt. […]

Tovább…

Mi az oka, hogy sűrítményből készülnek a gyümölcslevek?

A gyümölcslevek többféle módon készülhetnek el. Sokan a frissen préselt változatot szeretik, ám sokkal gyorsabb és egyszerűbb egy dobozos italt felbontani, amely általában sűrítményből készült. Ám ennek ára van, és a beltartalmi értékek sem maradnak ugyanolyanok a feldolgozás során. A sűrítményt úgy állítják elő, hogy főzéssel vizet távolítanak el a léből. Ez jól tárolható, könnyen szállítható, de ilyen hőkezelés után annak a vitamin és ásványi anyag tartalma megváltozik a frissen préselt gyümölcsléhez képest. […]

Tovább…

A head sommelier, aki a szőlőjét műveli, csodálatos borokat készít, és nem vágyik vissza a Michelin-csillagos éttermek világába

Eredetileg cukrásznak tanult, majd felszolgálóból Michelin-csillagos éttermek vezető borszakértője, azaz sommelier-je lett. A pandémia következtében bezártak a luxuséttermek, így élete száznyolcvan fokos fordulatot vett: letette a hófehér kesztyűt, és a szőlőjébe vetette magát, kapált, metszett, kötözött, szedett, zúzott, préselt, fejtett, palackozott. És a borainak piacot is kellett találnia.
Valójában az etyeki benzinkútnál nemigen van jobb találkozóhely egy olyan borász számára, akinek itt, a kocsiút mellett a dűlőben fut fel a szőlője a dombra, ám a pincéje húsz kilométerrel távolabb, Budajenőn található, míg ő maga Budapesten, Angyalföldön lakik. […]

Tovább…

Adatvezéreltté kell tenni az összes sertés összes adatára vonatkozó döntést!

A 2018-ban alapított izraeli székhelyű FarmSee technológiai vállalat célja, hogy a sertéstenyésztők valós idejű adatokkal segítsék a sertéstenyésztés feletti kontrollt. A vállalat nemrég zárta le az Izraeli Innovációs Hatóság második támogatását. A következőképpen működik.
A FarmSee létrehozása azon a megfigyelésen alapul, miszerint – a szarvasmarha-tenyésztéssel ellentétben – a sertéstenyésztésben eddig kevés innováció született az állatok napi nyomon követésére vonatkozóan. Nimrod Madar, a FarmSee vezérigazgatója szerint a modern sertéstenyésztőknek információra és ellenőrzésre van szükségük; a meglévő módszerek nem hatékonyak. […]

Tovább…

A magyar erdőtüzek elleni védelemről írt a Nébih

Magyarországon nem fordulnak elő a trópusi és boreális régiókkal összehasonlítható nagy kiterjedésű kontrollálatlan vegetációtüzek. Mégis a tavaszi és nyári időszakban szinte napi rendszerességgel adnak hírt kisebb-nagyobb erdő- és vegetációtüzekről. Az erdei tüzek során nem csak a faállomány, hanem a teljes erdei életközösség veszélyeztetett. A tűz pusztítását követően – azok típusától és mértékétől függően – az erdei ökoszisztéma csak hosszú idő alatt képes regenerálódni. […]

Tovább…

Pénzügyileg is megéri a juhokat napelemek alatt legeltetni

Az Oregoni Állami Egyetem tudósai által végzett új kutatás szerint a földterületek termelékenységét növelheti a juhok legeltetésének és a napenergia-termelésnek ugyanazon a földterületen történő kombinálása. A vizsgálat során összehasonlították a juhok növekedésének a mértékét a napelemekkel ellátott legelőkön és a hagyományos legelőkön. A napelemes legelőkön összességében kevesebb, de jobb minőségű takarmányt találtak az állatok. Továbbá egyenlő mértékben is híztak, valamint a napenergiával történő energiatermelés növelte a legelő termelékenységét is. […]

Tovább…

EU-s pénzt bezsebelve, ritkán vetett, magára hagyott kukoricásban tobzódik a parlagfű. Több millió magyar szenved tőle

A parlagfűről, ami szezonban csak Magyarországon legalább kétmillió allergiás beteg életét keseríti meg, internetes fórumokon előszeretettel olvasni, hogy mennyire hatásos gyógynövény. Aha… Már-már az „istenek eledele”, nem? Hol az igazság?
Jelenleg Magyarország a világ parlagfűvel legfertőzöttebb országa. A növény több mint félmillió hektáron fordul elő tömegesen, jelentős károkat okozva a mezőgazdaságnak, az egészségügynek, az idegenforgalomnak és a teljes magyar gazdaságnak. Hazánkban több millióra, a népesség hozzávetőlegesen harmadára is tehető az allergiások száma, akiknek körülbelül fele a parlagfű pollenjére (is) érzékeny. […]

Tovább…