Napelemparkok és szélerőművek tizedelik a madarakat és a marhákat a világ egymástól távoli két pontján

Meglehetősen váratlan fordulat, nemcsak a napelemparkok üzemeltetői, de az állatvédelemben járatos szakemberek számára is: tömegesen pusztulnak a madarak az Egyesült Államokban a szántóföldekre épült napelemparkokban.

Két éve is volt egy hasonló eset Franciaországban, akkor is panaszt tettek a gazdák a helyi energetikai cégek ellen, eddig perdöntő fejlemény nem született ilyen ügyekben. A jelenség még eléggé feltáratlan, és nem is bizonyított, hogy van összefüggés, viszont mindenképpen figyelemre méltó, és további vizsgálatokat igényel.

Abban egyetértenek a szakemberek, hogy a tényleges esetszám akár háromszor annyi is lehet, mint a hivatalosan jelentett 140 ezer madáráldozat
Abban egyetértenek a szakemberek, hogy a tényleges esetszám akár háromszor annyi is lehet, mint a hivatalosan jelentett 140 ezer madáráldozat (Fotó: Pixabay)

Évente 140 ezer madár pusztulhat el

Különösen azért bizarr a helyzet, mert elvileg ez az egyik leginkább környezetbarátnak minősített energiatermelési forma – fejtette ki az agrarheute.com egyik friss cikke, a Wired című gazdasági lapban megjelent információkra hivatkozva – írja a magyarmezogazdasag.hu.

Eszerint már 2013-ban foglalkoztak a témával az Egyesült Államokban, 2016-ban pedig megjelent egy tanulmány, amely arra hívta fel a figyelmet, hogy az Egyesült Államok több száz napelemparkjának környezetében évi mintegy 140 ezer madár pusztulhat el.

Ez a szám mindenesetre nagyon felületes becslés, egyrészt, mert a felmérések nagy részét a napelemparkok üzemeltetői által felkért szakemberek végzik, és nincs egységes módszertan a terület átfésülésére, másrészt, mert a dögevők is sok nyomot eltüntetnek. Abban mindenesetre egyetértenek a szakemberek, hogy a tényleges esetszám ennél jóval több lehet, akár háromszor ennyi is.

Tisztázatlan az összefüggés

Tény ugyanakkor, hogy továbbra is tisztázatlan, van-e közvetlen összefüggés a madárpusztulás és a napelemparkok között.

Az egyik legnépszerűbb elmélet szerint a napelemek csillogása a vízfelszínre emlékeztet, a madarak le akarnak szállni a „vízre”, és az jár végzetes következményekkel. Kutatók szerint ugyanakkor ez csak teória, és meglehetősen emberközpontú hozzáállás szülte. Attól, hogy mi víznek vélhetjük a napelemek csillogását, korántsem biztos, hogy a madarak is.

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztériuma az elmúlt években megbízott egy kutatócsapatot egy mesterséges intelligencián alapuló platform fejlesztésével, amely a napelemparkok környezetében fogja vizsgálni a madarak viselkedését, remélhetőleg ennek révén többet megtud majd a világ a rejtélyes jelenségről.

Megmagyarázhatatlan körülmények

Két éve áprilisban látott napvilágot a hír, miszerint Franciaországban, Bretagne-ban sorra pusztulnak el a szarvasmarhák megmagyarázhatatlan körülmények között. A gazdák arra gyanakodtak, hogy az állatokat szélerőművekből és napelemből a talajba jutó áram tizedeli.

Egy névtelenségét kérő gazda már be is perelt egy meg nem nevezett energetikai céget Bretagne-ban, Côtes-d’Armor megyében
Egy névtelenségét kérő gazda már be is perelt egy meg nem nevezett energetikai céget Bretagne-ban, Côtes-d’Armor megyében Fotó: Pixabay)

Eleinte arra lettek figyelmesek a francia gazdák, hogy jelentősen csökkenni kezdett a szarvasmarháik súlya, és erre az állatorvosok sem találtak magyarázatot.

Amikor elkezdtek hullani az állatok, a farmerek több bejelentést is tettek a hatóságoknál: a környék szél- és naperőműveit jelölték meg a „kór” kiváltó okának. Egy névtelenségét kérő gazda már be is perelt egy meg nem nevezett energetikai céget Bretagne-ban, Côtes-d’Armor megyében.

A feltételezések szerint a szélturbinák és a napelemek túl sok elektromosságot juttatnak a földbe.

A franciaországi szélerőművek közelében észlelt rejtélyes szarvasmarha-pusztulásról annak idején ugyancsak a magyarmezogazdasag.hu számolt be.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A tűlevelű erdő megmentőinek csapata mindössze 4 e... Ki védi meg a magyar tűlevelű erdőket? A nem túl nagy területen megtalálható fenyvesekben - vagy a környékükön - van egy madárfaj, ami kifejezetten a ...
Juhok gondoskodnak majd Nógrád legnagyobb, 6,5 mil... Átadták Nógrád megye legnagyobb napelemparkját Szügy és Balassagyarmat között. A park beruházója a kassai Radix Union napelemgyártó és a Greentechnic...
Nyelvük miatt lőnek ki 440 ezer pacsirtát Romániáb... 440 ezer pacsirta kilövését engedélyezik Romániában, hogy pástétomot csinálhassanak a kis madarak nyelvéből. Miután május végén a román vízügyi és er...
Szomorú oka van, hogy egyre több gólya marad ittho... A költöző madarakra is komoly hatással van a klímaváltozás. Több kutató szerint a jelenség az emberi tevékenységgel karöltve gyökeresen megváltoztatj...
Már csak erre a récefajra lehet vadászni Magyarors... A barátréce, a kerceréce, a fütyülőréce, a böjti réce, valamint a csörgő réce védetté nyilvánítása után egyedüli vadászható récefajnak maradt meg a t...
Komolyan pusztítja a kormorán a hazai halállományt... A kormoránok inváziója a megszokottnál is korábban érte el a múlt évben a hazai élővizeket és halastavakat. A csapatban halászó madarak néhány óra al...