A pandémia veszített erejéből – a húságazatok is fellélegezhetnek

Idehaza a sertéstartóknak a tavalyihoz képest még mindig 3,5 százalékkal fizettek kisebb felvásárlási árat a 22. héten. (Ez az utolsó, elérhető hivatalos adat.) A helyzet mégis azt mutatja, hogy nagyon lassan, de emelkedik az ár, a néhány hónappal ezelőtti, csaknem fél évig tartó időtávhoz képest mindenképpen jobb a helyzet.

Például februárban az országos átlagárat nézve még 342, most pedig 422 forintot adtak az élősertés kilójáért. A vágócsirkénél hasonló a helyzet, sőt a tavalyinál több mint 11 százalékkal magasabb az ár: 284 forintot adnak, míg egy éve csak 256-ot.

A sertéspiacot akkor még magával húzta a kínai import
A sertéspiacot akkor még magával húzta a kínai import (Fotó: Pixabay)

Hasonló és eltérő okok

Az okok a két leginkább fogyasztott húsfélénél hasonlóak és eltérőek is egyúttal – írja O. Horváth György a szabadfold.hu Gazdanet rovatában megjelent cikkében.

Szerinte hasonlóságot mutat az elmúlt másfél évben a koronavírus-járvány hatása: a vendéglátás, a közétkeztetés és a turizmus kiesése mindkét állattenyésztési ágazatban óriási gondot okozott. Ez a baromfinál volt igen látványos, mivel a sertéspiacot akkor még mindig magával húzta a kínai import.

Aki a német exportra termelt, pórul járt

Aztán szeptemberre változott a helyzet: az afrikai sertéspestis németországi megjelenése pillanatok alatt befagyasztotta az európai uniós húspiac legnagyobb kiszállítójának lehetőségeit.

Aki a német exportra termelt, pórul járt. Az unión belül óriási sertéshúskészlet és élősertés-túlkínálat alakult ki, ami letörte az árakat.

Ebből éledt újjá az ágazat néhány hónapja, és megkezdődött az árak emelkedése is. A baromfisok helyzetét a tavaly tél elejétől az idén tavaszig elhúzódó európai madárinfluenza-járvány nehezítette, illetve segítette.

Az utób­biakhoz tartozunk mi, magyarok is: az idén nálunk alig fordult elő megbetegedés, elegendő a madár, így szállíthatunk is a legtöbb országba.

Ugyanakkor a nagy baromfitartó államok közül sokban óriási mennyiségben ölték le a szárnyasokat, ami miatt hiány alakult ki. Ezt azok az országok tudják pótolni, ahol nem okozott bajt a betegség.

Az idén nálunk alig fordult elő megbetegedés, elegendő a madár, így szállíthatunk is a legtöbb országba
Az idén nálunk alig fordult elő megbetegedés, elegendő a madár, így szállíthatunk is a legtöbb országba (Fotó: Pixabay)

Keresletélénkülés és áremelkedés

A két ágazatban tapasztalható változás – az itthoni turizmus, vendéglátás szabaddá válásával és felpörgésével – további keresletélénküléssel és áremelkedéssel jár együtt.

Világszinten ez még nem lesz jellemző, mivel igen sok ország küzd a koronavírussal, és a turizmus sem fog olyan mértékben élénkülni, hogy az jelentős húskereslet-növekedést okozhatna.

A Szabad Föld korábbi lapszámaiban foglalkozott a gabonaárak várható alakulásával: egy év óta a búzától a kukoricáig drasztikusan drágult minden, ami a takarmányárakat, s így az állattartók költségeit is nagyon megdobta. Ez sokaknak már veszteséget is okozott. A húságazatokra tehát igencsak ráfér az árnövekedés.

A következő időszakban az állattartók is szerény jövedelemhez jut­hatnak végre.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Nem volt fertőzött az Ukrajnába exportált csirkehú... …ugyanis nem is exportáltunk csirkehúst irányukba. Ukrajna szerint 178 tonna szalmonellával és lisztériával fertőzött csirkehús került a piacukra Magy...
Sertés tőkehús – figyelni fogják a kereskedő... A jövő évre tervezett sertéshús áfacsökkentést fokozottan figyelemmel fogják követni a Nemzetgazdasági minisztérium szakemberei. Amennyiben a keresked...
Piaci körkép – élő sertés és sertéshús 1,9 százalékkal emelkedhet a világ sertéshús-előállítása 2015-ben az előrejelzések szerint. Eközben az Európai Unióban és Magyarországon is jelentősen...
Külkereskedelmi információk az első negyedévről... Vegyesen zárta az első negyedévet a mezőgazdasági és élelmiszeripari külkereskedelmünk. A sertés- és a baromfihús külkereskedelme gyengült, míg a kuko...
Termelni sem, leállni sem éri meg A fogyasztók ugyan már érzik a sertéshús áfacsökkentésének hatásait, de az állattartóknak ettől nem lett jobb a helyzetük. Továbbra sem tudnak igazi h...
Új utak nyíltak meg a magyar sertések előtt A háttérben zajló sikeres egyeztetéseknek köszönhetően egy újabb piac nyílik meg a magyar sertéshús előtt. A legfrissebb megállapodás értelmében a jöv...