Közeleg a húsvéti főszezon, mégis csökkent a bárány felvásárlási ára az olasz piacon

Több mint fél euróval csökkent a húsvéti bárány kilójának felvásárlási ára az olasz piacon a koronavírus járvány kitörését követően. A kereskedők szállítási, feldolgozási és értékesítési nehézségekre hivatkoznak. A termelők januárban és februárban még bízhattak a kedvező húsvéti árakban. Azzal is számoltak, hogy a pánikvásárlások miatt nő az eladott mennyiség és az ár is, de a mostani árak 150-200 forinttal alacsonyabbak, mind az év elején, és 0,4-0,5 euróval alacsonyabbak a tavaly húsvétinál. […]

Tovább…

Egyesítik erőiket a juh- és kecskeágazat szereplői

Fontos mérföldkőhöz ért a Juh és Kecske Ágazatért Egyesület. A közelmúltbéli egyeztetések eredményeként az ágazat legnagyobb és legfontosabb szereplői úgy határoztak, hogy az egyesülethez való csatlakozással megteszik az első lépést egy egységes juh- és kecskeágazati szakmaközi szervezet rövid időn belüli létrehozásához. A szervezet legutóbbi sajtótájékoztatóján több fontos ágazati információt is közöltek. […]

Tovább…

Legelő híján hínáron híznak a skót juhok

North Ronaldsay a Skóciához tartozó Orkney-szigetek legészakibb tagja. A szigetet csupán 50 ember és 2 ezer birka lakja. A különlegessége, hogy már a 19. század óta úgy tartanak birkákat, hogy az állatok csak és kizárólag hínárt esznek. A különleges táplálékon tartott birkák egy zöldebb, környezetbarátabb állattartás jövőjét jelenthetik. Egy helyi gazda szerint a hínár minden közhiedelemmel ellentétben igenis tele lehet tápanyaggal, elég csak ránézni a kifejezetten jó húsban lévő birkákra. Különösen jó, hogy a víz telente is sok friss hínárt mos partra, így a téli táplálás sem okoz nehézséget. Az ottaniak szerint a hínár még az állat húsának is jót tesz, ma már van olyan londoni hotel is, amelyik innen rendel bárányhúst. […]

Tovább…

Megnövelnék a magyarok juh- és kecskehús fogyasztását Húsvétig

A juh- és kecskehús fogyasztásának ösztönzését tűzte ki célul a „A JUH Ász. Mindenünk a birka” elnevezésű kampány, amelyet 2019. december közepén indított el az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum és a Magyar Juh és Kecsketenyésztő Szövetség. A szervezők növelni szeretnék az egészséges táplálkozásba könnyedén beilleszthető juh- és kecskehús kedveltségét. Magyarországon a juh- és kecsketenyésztés évezredes múltra tekint vissza, ennek ellenére a lakosság juh- és kecskehús fogyasztása elenyésző. Az ismertségük is igen alacsony, pedig a juh- és kecskehúsból készült ételek akár a diétázók étrendjébe is könnyedén beilleszthetőek, hiszen zsírtartalmuk alacsony, tápanyagtartalmuk viszont magas. […]

Tovább…

Különleges Lacaune juhnyáj a dunapataji gazda szeme fénye

Franciaországból hozott tejelő Lacaune juhfajtát Dunapatajra egy helyi gazdálkodó, és nem bánta meg a döntését. A Bács-Kiskun megyei tanyán európai viszonylatban egyedi fejőházat látni, a juhállomány modern körülmények között éli mindennapjait. A Szelidi-tóhoz közeli majort irányító Bévárdi Pál 1984-ben szerzett agrárdiplomát, pályája a hartai Erdei Ferenc Téeszhez kötődik, ahol az állattenyésztés egy részét irányította. […]

Tovább…

Hanyagság és figyelmetlenség fenyegeti a magyar juhágazatot

A juhtartás gazdaságosságát befolyásoló betegségek címmel tartott előadást az Alföldi Állattenyésztési Napokon Hódmezővásárhelyen Dr. Abonyi Tamás, a Nébih állategészségügyi diagnosztikai igazgatóságának vezetője. A gyakorló állatorvos általános áttekintést adott a magyar juhágazat egészségügyi helyzetéről, a betegségekről, valamint a megelőzés és a kezelés helyes gyakorlatairól. Nagyobb fegyelemmel és figyelemmel sokat lehetne javítani a juhok egészségén. […]

Tovább…

Birkambulancia segít megmenteni a beteg állatokat

Infravörös kamerával felszerelt bárányfigyelő drónt fejlesztett ki egy ausztrál cég. Az új eszköz alkalmas arra, hogy megfigyeljék az elléseket és a beteg állatokat. A kritikus hőmérsékletet könnyen észlelő gép segítségével évente több millió forintnak megfelelő veszteséget kerülhetnek el az állattartók. Az eszköz neve: Lambulance, szabad fordításban Birkambulancia. […]

Tovább…

Önmagában a drága bárány nem fogja kihúzni a bajból a juh- és kecskeágazatot

Régen volt arra példa, hogy ne csökkenjen a bárányár karácsony után, sőt, a húsvéti időszakban idén még ehhez képest is emelkedett. A magyar juhágazat első számú terméke az élő pecsenyebárány, amelynek több mint 80 százaléka Olaszországba kerül. A juh- és kecskeágazat állapotáról adott közre helyzetjelentést a Magyar Állattenyésztők Szövetsége. A szervezettel közösen a NAK több, az ágazat életét befolyásoló lépés bevezetését kezdeményezte. […]

Tovább…