Bukik a víziszárnyas ágazat és csökken a csirkehús ára

Nem a siker éve lesz a magyar agráriumban a 2020-as. Ugyan vélhetően nem jönnek csődhullámok, de a gazdák jövedelme szinte biztos, hogy elmarad a korábban megszokottól közölték a Takarékbank tájékoztató rendezvényén. Lesznek veszteséges ágazatok, mások nullszaldóval zárják az évet, és lesznek olyanok is, akik jó eredményt produkálnak. Az egyik legnagyobb visszaesést a víziszárnyas-ágazat szenvedi el. A madárinfluenza miatt leölt kacsák és libák mennyisége a há­­rom évvel ezelőttit is meghaladhatja. Azt, hogy pontosan hány állattal kell kényszerűségből végezni, még nem lehet tudni. […]

Tovább…

236 tonna egérürülékes és penészes csirkehús elfogyasztásától menekültünk meg

Mintegy 236 tonna, élelmiszerbiztonsági szempontból problémás terméket és élő rágcsálókat is találtak a Nébih ellenőrei egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei élelmiszer-vállalkozás fagyasztó tárolóiban. A bértárolást végző cégnél az élelmiszerek tételes átvizsgálása több napot vett igénybe, a problémás termékeket a szakemberek kivonták a forgalomból és megsemmisítésre utalták. A termékekért felelős, bértároltató vállalkozás milliós bírságra számíthat. […]

Tovább…

Olcsóbb lehet a hús az országban

A koronavírus-járvány okozta keresletcsökkenésen kívül fagykár, aszály, afrikai sertéspestis és madárinfluenza vírus is nehezíti a magyar gazdák életét. A húsárak viszont a jelek szerint túl vannak a csúcson, jelentős árcsökkenés jöhet. A koronavírus-járvány a hústermelésben is gazdasági károkat okozott, mert az idegenforgalom és a vendéglátás visszaesésével jelentős többlet maradt a készletekben. […]

Tovább…

A túlkínálat miatt az önköltség alá esett a magyar csirke felvásárlási ára

A turizmus és vendéglátás leállásával túlkínálat alakult ki, így Magyarországon már alacsonyabb a csirkehús ára, mint amennyibe az előállítás kerül. Az árzuhanás miatt a korábbi 260-270 forinttal szemben, mára 230 forintra csökkent a kilónkénti felvásárlási ár, mert mindenki szabadulni igyekszik a készletektől. A helyzetet ráadásul a madárinfluenza is súlyosbítja. A jelentős áresést az ágazati szakmai szervezetek a hazai terméktanács egyetértésével a harmadik országokból érkező import átmeneti korlátozásával kezelnék. […]

Tovább…

Átrendeződés a magyar baromfipiacon: befalta a Master Good a Ságát

Megvette a magyar tulajdonban lévő Master Good Kft. az angol tulajdonú Sága Zrt. részvényeinek 100 százalékát. A vételár kiegyenlítése hétfőn megtörtént – tájékoztatta a Master Good a Magyar Távirati Irodát. A közlemény szerint a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyta a tranzakciót. A sárvári székhelyű Sága Zrt. Magyarország piacvezető tovább-feldolgozott baromfitermékeket gyártó vállalata, munkavállalóinak száma 260. A kisvárdai székhelyű Master Good cégcsoport a magyarországi csirketermelés és -feldolgozás több mint 40 százalékát adja, értékesítésének nagyobb részét az export teszi ki. A cégcsoport csaknem 2000 munkavállalót foglalkoztat. […]

Tovább…

Megtrükközték az ukránok az EU-t: vámtarifakód nélkül hozzák szárnyas csirkemelleket

Tiltakoznak az Európai Unió baromfifeldolgozói az ellen, hogy egyre több ukrán csirkemell érkezik be a közös piacra. Azt állítják, hogy az ukránok egy kiskapu segítségével növelik az exportjukat. Az európai termelők szervezetei tiltakoznak. Az ukrán baromfiágazat képviselői elutasítják az európai vádakat, amelyek szerint veszélyt a behozott szárnyashússal jelentenének az EU-ban működő baromfitermelő üzemekre. […]

Tovább…

Uralja a csirkehús-piacot Lengyelország, a románok pedig nagyon jönnek felfelé

Lehagyták Nagy-Britanniát és Franciaországot, és Európa teljes csirkehús-előállításának ötödét adják a lengyelek. A többi uniós ország csirkehústermelése enyhébb ütemben növekszik, közülük leginkább a románok felzárkózása erősödik. Bulgáriában is erőteljesen koncentrálódik a termelés, a profi vállalkozások száma pedig növekszik. Egész Európában Lengyelországban nő a leggyorsabb ütemben, azonban a lengyel brojlertermelés erősen rá van utalva az exportra, hiszen az előállított mennyiség felét az országhatárokon túl kell értékesítenie. […]

Tovább…

Erős gyomor kell a gyorséttermi csirkehús gyártásáról készült filmhez

Megérkezett az első előzetes videója annak a Super Size Me 2 című filmnek, amelynek első része óriási botrányt kavart 2004-ben. Akkor Morgan Spurlock dokumentumfilmes 30 napon keresztül csak McDonald’s-os ételeket evett, hogy felhívja a figyelmet a rendszeres gyorséttermi étkezés veszélyeire. Az új filmben pedig azt mutatja be, miből és hogyan készül a gyorséttermi csirkehús. […]

Tovább…