Állattenyésztés és húsfogyasztás – meghatározó trendek a világban

A Wikipédia szerint „A trend a kollektív viselkedés olyan formája, amelyben emberek egy csoportja rövid ideig lelkesen követ egy impulzust”. A Pig Progress szerkesztője, Vincent ter Beek az állattenyésztés és a húsfogyasztás 12 trendjében mélyedt el. Az így szerzett tapasztalatait május 31-én a görögországi Szalonikiben megrendezett ESPHM-en osztotta meg az állatorvosok közönségével. […]

Tovább…

Mikotoxin: kockázatkezelési stratégia szükséges a baromfitenyésztésben

A brojlercsirkék gyomor-bélrendszeri integritásának, immunitásának és teljesítményének csökkenése, amely a mikotoxinok által okozott gazdasági veszteségekhez vezet, azt jelenti, hogy a baromfitermelőknek kockázatkezelési stratégiákat kell kidolgozniuk. A DSM-Firmenich szerint a termelőknek 3 szempontot kell figyelembe venniük a mikotoxinok baromfitelepekre gyakorolt hatásának értékeléséhez. […]

Tovább…

Az ír kormány évi 65 000 szarvasmarha leölését javasolja a kibocsátás miatt

Az ír kormány adatai szerint évente 65 000 tehenet kell leölni 3 éven keresztül a kibocsátási célok teljesítése érdekében. A számok riasztó, évi 200 millió eurós költséget jelentenek az Ír Köztársaság adófizetőinek. Egyes mezőgazdasági szervezetek szerint azonban egy ilyen drámai mértékű kivágásnak önkéntes alapon kell történnie, mivel a gazdák a tehénlétszámuk alapján vettek fel üzleti hitelt. […]

Tovább…

Fontos támogatásokról és kifizetésekről beszélt az agrárminiszter

A 80 százalékos nemzeti kiegészítő finanszírozás eredményeként 2021-től 1300 milliárd forint értékben támogatott a kormány mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházásokat, ezen felül június elején újabb 400 projekt részesült 171,5 milliárd forintban a Vidékfejlesztési Program keretében – jelentette be Nagy István agrárminiszter. […]

Tovább…

Bajok, kihívások és lehetőségek a magyar élelmiszeriparban: Éder Tamás és Máhr András beszélt a részletekről

Az árérzékenység mindent felülír. Ár-érték arányban pedig valóban nagyon sok importtermék jobban teljesít. Élelmiszeripari és mezőgazdasági szakértők beszéltek arról, miért és mikor indult hanyatlásnak az egykor nagyon erős pozícióban lévő hazai élelmiszer-termelés, és hogy milyen esély van a talpra állásra. […]

Tovább…

Jókora összeget költ a mezőgazdaság fejlesztésére a Nyugat-Dunántúlon a Nestlé

Június elején rendezték meg Bükön a Nestlé és a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) közös hétvégéjét, ahol közel 22 hazai vállalat felsővezetője ismerkedett az állateledelgyár beszállítóinak új, fenntartható elemekre épülő talajmegújító mezőgazdasági gyakorlataival. […]

Tovább…

Több kihívás előtt a hazai tejágazat: válaszolni kell a fogyasztói igények változására

Jelentősen megváltoztak a fogyasztói igények Magyarországon a tejtermékek választásakor is. Egyre tudatosabbak a fogyasztók és egyre fontosabb szerepet játszik a termékek csomagolása és kiszerelése, ezért is fontos, hogy a következő időszakban az innováció támogatása hangsúlyosabb legyen hazánkban. […]

Tovább…

Ismét csődveszély fenyeget a húsiparban

Néhány év építkezés után visszatérhet a húsiparba az egy évtizede látott kemény időszak. A sertéshús árának emelkedését a feldolgozók több okból sem tudták teljes egészében érvényesíteni átadási áraikban, ebből meglehetősen gyenge eredmények is születtek. A sertésár még mindig emelkedik, az ártárgyalások jelenleg is keményen folynak: ha nem sikerül átvinni az igényeket, több húsos cég kerülhet megint bajba. […]

Tovább…