Nyilvános konzultációt szerveztek az egyik legfontosabb gombaméregről: célkeresztben az ochratoxin A

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority, EFSA) 2020. január 24-ig várja az ochratoxin A közegészségügyi kockázatával kapcsolatos tudományos véleményével kapcsolatos észrevételeket a közvéleménytől. A főként gabonákban és gabonatermékekben, húskonzervekben, valamint friss és szárított gyümölcsökben előforduló ochratoxin A közegészségügyi kockázatát még 2006-ban értékelte az EFSA, most az új tudományos eredmények tükrében kérnek visszajelzést. […]

Tovább…

Harc a mikotoxinok ellen, a növények erejével

Az idők során a növények rendkívül kifinomult mechanizmusokat fejlesztettek ki a stresszhatásokkal szemben, ami hatékony stratégia számukra a túlélésért folytatott küzdelemben. Ezért sem elrugaszkodott dolog a növényekre támaszkodni, amikor olyan táplálkozási eszközök fejlesztésén dolgozunk, ami segít az állatoknak a stresszorokhoz való alkalmazkodáshoz. […]

Tovább…

Jobban tennék a gazdák, ha figyelnének a saját terményük minőségére

Fontos feladat a megtermelt gabona minőségének megóvása, a tárolás során bekövetkező veszteség lecsökkentése. A megfelelő időben betakarított, tisztított és kezelt termény a helyesen megválasztott feltételek mellett hosszú ideig gond nélkül tárolható. Lehetőség szerint ezt az ideális állapotot kell a tárolás alatt fenntartani, de a termelők egy része nem figyel erre. Az Agrárágazat cikkét szemléztük. A biztonságos tárolás leginkább a betárolt gabona hőmérsékletétől és nedvességtartalmától függ, az viszont erős tévhit, hogy az eltarthatóság csak ezeken múlik. A betakarítás idejére az asszimilációs folyamatok befejeződnek, az érés végbemegy, de a mikroorganizmusok mindenkori jelenléte, a betakarítás során történő szemsérülés, a learatott, vagy szárított termény […]

Tovább…

Hogyan tartható kordában a szilázs mikotoxin-tartalma?

A tehenek tejtermelésének növekedésével az utóbbi évtizedekben a tápanyagigényük is egyre nőtt. A bendő befogadóképessége viszont behatárolt, így már nem elég egyszerűen csak silózni, hanem minőségi szilázst kell készíteni. Ahol nagyon nem mindegy, mennyi a szilázs mikotoxin-tartalma. […]

Tovább…

Rákkeltő szennyező anyag, mégis előfordul az itthoni élelmiszerekben

A Kaposvári Egyetem komoly kutatásba kezdett a napokban. Feltett szándékuk ugyanis jobban megismerni egy olyan, akár rákot is okozni képes mikotoxint, ami elsősorban a kukoricában, de más gabonafélékben is megtalálható, még hazánkban is. Ebből adódik: az élelmiszereink is tartalmaznak ezekből az anyagból. A kérdés, valóban kell-e félnünk tőle. […]

Tovább…

Májkárosodást és rákot is okozhatnak a gabonafélékben rejtőző toxinok

Egyre nagyobb problémákat okoz az éghajlatváltozás a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban. A növekvő hőmérséklet miatt ugyanis a megfigyelések szerint egyre több olyan toxin halmozódik fel a gabonafélékben, melyek komoly egészségügyi kockázatot okozhatnak az emberi szervezetben. Ezek a toxinok akár rákot is okozhatnak, ha túlzottan nagy mennyiségben kerülnek be a szervezetbe. […]

Tovább…