Ismét csődveszély fenyeget a húsiparban

Néhány év építkezés után visszatérhet a húsiparba az egy évtizede látott kemény időszak. A sertéshús árának emelkedését a feldolgozók több okból sem tudták teljes egészében érvényesíteni átadási áraikban, ebből meglehetősen gyenge eredmények is születtek. A sertésár még mindig emelkedik, az ártárgyalások jelenleg is keményen folynak: ha nem sikerül átvinni az igényeket, több húsos cég kerülhet megint bajba.

Az elmúlt év céges eredményeiből is kiviláglik, hogy míg a baromfifeldolgozók többségében jól vették az akadályokat, addig a sertésre alapozó húsipar esetében gyengébb volt az árazási képesség. Ebben az ágazatban nagyban romlott a jövedelmezőség.

Rendkívül nehéz helyzetben van ma a húsipar, az ágazat ráadásul kilóg a többi élelmiszer-feldolgozó terület közül, mert másképp, késéssel alakultak át az árai.
Rendkívül nehéz helyzetben van ma a húsipar, az ágazat ráadásul kilóg a többi élelmiszer-feldolgozó terület közül, mert másképp, késéssel alakultak át az árai. (Fotó: Pixabay)

A jelek szerint idén sem várható könnyű menet a hazai húsfeldolgozóknak, amelyek mindegyike tudna már tanulságos tapasztalatokat megosztani. Több mint egy évtizede volt az egyik emlékezetes mélypont, amikor megszűnt a kapuvári húsfeldolgozó, és több más szereplő, így a kaposvári Kometa 99, a Gyulahús és a Pápai Hús is önkormányzati szerepvállalással, mentőcsomagokkal tudott kilábalni a helyzetből.

Voltak könnyebb idők

Sokáig úgy tűnt, hogy ez sikerül is: a kedvező piaci feltételrendszer, a jobbára jól megtervezett, új stratégiák és néhány égetően szükséges fejlesztés révén megnyugtatóan rendeződött a helyzet az érintett vállalatok többségénél.

Különösen a Gyulahús esetét szokták szakmai körökben pozitív példaként emlegetni. Az elmúlt, jobb időkben a Pápai Hús inkább a termékfejlesztésre igyekezett koncentrálni, ebben ért el figyelemreméltó eredményeket, például vegán, húspótló termékkörrel is sikerrel jelent meg a piacon. A tavalyi év azonban nem alakult jól a nagy múltú húscégnek, 4,138 milliárd forintos negatívummal zárta az adózott eredmény sort a vállalat.

Mire odaértek, már elutasítással találkoztak

A húsipar egészében ennyire nem borús a kép, de nem is megnyugtató a helyzet.

Rendkívül nehéz helyzetben van ma a húsipar, az ágazat ráadásul kilóg a többi élelmiszer-feldolgozó terület közül, mert másképp, késéssel alakultak át az árai. Ennek fő oka, hogy az élősertés árának növekedése később kezdődött a baromfihoz és a tejhez képest, akkor, amikor a kereskedelmi szereplők már kevésbé voltak elfogadóak a gyártók átadásiár-emelési igényeivel szemben – mondta el az Agrárszektornak Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének társadalmi elnöke.

A szakértő kifejtette: a korábbi kínai sertéspestis következtében kialakuló drasztikus állománycsökkenés jelentős importigényt generált az ázsiai ország részéről. Kína azonban 2021-re visszapótolta a korábban kiesett állománya jelentős részét, az importigényük csökkenésével pedig túlkínálat alakult ki az európai piacon is.

Ez árcsökkenést eredményezett az élősertés esetében, ráadásul erre érkezett a takarmányárak jelentős emelkedése. A baromfi és a tej esetében ilyen túlkínálat nem alakult ki, ezek a termékkörök drágultak, miközben a sertésár esett. A túlkínálatra reagálva ráadásul az európai sertésállomány is jelentősen csökkent – fogalmazott az elnök.

Mire a sertéspiaci szereplők elértek oda, hogy ismét árat tudjanak emelni, az infláció, a drágulás következtében kialakult fogyasztáscsökkenés miatt a kereskedelmi szereplők már nem voltak igazán befogadóak az ilyen igényekkel szemben – tette hozzá.

Kemény tárgyalások folynak

Ebből adódóan alakult ki az a helyzet, hogy a baromfiágazattal összehasonlítva a sertéshúst feldolgozó szereplők kevésbé tudták érvényesíteni megnövekedett költségeiket az átadási áraikban. Ráadásul ezek a költségek azóta kifejezetten nőttek, hiszen az élőállat ára sokat emelkedett, sőt, a folyamat még most sem ért véget.

A sertéshús önköltségében az élőállat-árak az üzemmérettől és a technológiától függően 80% körüli arányt képviselnek, de a húskészítmények esetében is 50-70% százalék között van a húsalapanyag részesedése a költségekből.

A drágább élőállatnak előbb-utóbb meg kell jelennie az átadási és fogyasztói árakban is. Emiatt jelenleg minden szereplő nehéz ártárgyalásokat folytat az ilyesmire egyre kevésbé nyitott kereskedelmi szereplőkkel. Azoknak a cégeknek, amelyeknek ezeken a tárgyalásokon nem sikerül jó pozíciót elérniük, nagyon nehéz helyzettel kell idén szembenézniük. A fogyasztóknak sajnos meg kell érteniük, hogy míg az élelmiszerek többsége esetében megalapozottan várják az árak emelkedésének leállását, egyes esetekben azok csökkenését, addig a sertéshús és a húskészítmények esetében egyelőre az árak emelkedését okozza az élősertés árának növekedése – figyelmeztetett Éder Tamás.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Ismét lehet pályázni a sertés törzstenyészetek fej... Ismét lehet pályázni a sertés törzstenyészetek fejlesztését szolgáló mezőgazdasági csekély összegű támogatásra. Ismét vissza nem térítendő, mezőgazda...
Figyelem! Megkezdődött az anyajuh támogatások kifi... Megkezdődött a több, mint 5000 gazdát érintő anyajuhtartási és minimis anyajuh támogatások kifizetése! A május elején elindított kifizetések elérik a ...
Támogatás trágyatárolók létesítésére A napokban kiadott közlemény szerint újabb támogatásra pályázhatnak hazánk gazdái. Ezúttal az állattenyésztők élvezhetik a támogatást, melyet trágyatá...
Támogatások hete a mezőgazdaságban Nem volt hiány a héten támogatásokban, sertés, baromfi, zöldség és gyümölcs, igen széles volt a paletta. A KSH is kiadta a 2015-ös hazai mezőgazdaságo...
Anyajuhtartást segítő támogatásra pályázhatunk!... Előkészítés alatt áll és módosul az egységes területalapú támogatás, valamint az ahhoz kapcsolódó átmeneti nemzeti támogatás igénybevételéről szóló re...
Már igényelhetik a támogatást a juhtartók! Február 1-től március 20-ig lehet benyújtani a 2016-os évre vonatkozó kérelmeket a termeléshez kötött és az átmeneti anyajuhtartás támogatáshoz. A tám...