Világszerte növekszik a tojásfogyasztás – sok múlik a tojótyúkok takarmányán

A tojás világszerte az emberi táplálkozás kiemelkedően fontos terméke. A tojásfogyasztás alapvető tápanyagforrást jelent az emberek számára. Az egyik legmegfizethetőbb állati fehérjeforrás, és gyakran a természet teljes értékű táplálékaként emlegetik. A kiváló minőségű, aminosavakban figyelemre méltóan gazdag tojás közel tiszta fehérjetartalommal büszkélkedhet.

A tojásfogyasztás világszerte növekszik, táplálkozási előnyeit egyre többen ismerik fel. Az Európai Unióban az egy főre jutó tojásfogyasztás az előrejelzések szerint 2019-2030 között 0,7%-kal nő. Az EU a világ tojástermelésének 11,2%-át adta 2021-ben, míg Ázsia a világ legnagyobb termelőjeként a világ termelésének 61,1%-ával vezető pozíciót tölt be.

Biológiai szempontból a madártojás héjának kialakítása elsősorban a csirkeembrió fejlődésének védelmét szolgálja. Ez a védelmi funkció a héj külső felületét borító védőréteggel, a kutikulával kezdődik
Biológiai szempontból a madártojás héjának kialakítása elsősorban a csirkeembrió fejlődésének védelmét szolgálja. Ez a védelmi funkció a héj külső felületét borító védőréteggel, a kutikulával kezdődik (Fotó: Pixabay)

Természetes és kényelmes „csomagolás”

A tojáshéj egyedülálló szerkezeti tulajdonságaival természetes és kényelmes csomagolást kínál a tojás tartalmának szállításához. Biológiai szempontból azonban a madártojás héjának kialakítása elsősorban a csirkeembrió fejlődésének védelmét szolgálja. Ez a védelmi funkció a héj külső felületét borító védőréteggel, a kutikulával kezdődik.

Hasonlóképpen, a tojásfehérje antimikrobiális peptidjei kifejezetten a fejlődő embrió biztonságának és jólétének biztosítására szolgálnak. Ezek a tulajdonságok kiterjesztik védőhatásukat azokra, akik a tojást fogyasztják. A táplálkozás, az állomány kora, a tyúkok egészségi és mikrobiológiai állapota, valamint a tojások begyűjtése, kezelése, mosása és csomagolása közvetlenül befolyásolja mind a tojás külső (tojáshéj), mind a belső tulajdonságait, ami hatással van a tojások szennyeződésére és az esetleges élelmiszerfertőzés kockázatára.

Nyomelemek beépítése

A nyomelem-táplálás lehetőséget kínál a tojáshéj minőségének javítására a teljes termelési ciklus során, különösen a tyúkkor előrehaladtával. E cél eléréséhez meg kell érteni, hogy a nyomelemek hogyan befolyásolják a tyúk és a tojástermelésben részt vevő szervek hosszú távú egészségét, valamint fel kell ismerni az ásványi anyagok jelentőségét a tojásképződési folyamat különböző szakaszaiban.

Mint egy jól megépített, időtálló épület, a tojáshéj is “téglákból” (kalcium-karbonát) és “cementből” (szerves mátrix) áll. A cink (Zn) a karbonát (tégla) fő szállítójaként játszik döntő szerepet, míg a szerves mátrix a cink (Zn), a réz (Cu) és a mangán (Mn) finoman szabályozott kölcsönhatása révén jön létre.

Ez a folyamat eredményezi a glikozaminoglikánok, a kollagénrostok és a tojáshéj membránjában található keresztkötések (cement), valamint a meszesedett tojáshéj mátrixában található fehérjék kialakulását. Ezért a Zn, a Cu és a Mn a három legfontosabb nyomelem a tojás rugalmas szerkezetének kialakításában.

Cink és mangán

A Zinpro Performance Minerals az egyetlen olyan nyomelem, amelynek egyedi szerkezeti a kötése az egyetlen aminosavhoz. Ez a szerkezet lehetővé teszi a fém hatékony és egyedülálló módon történő felszívódását az aminosav-transzportereken keresztül. Ez a komplex vízben oldódik, stabil, és a bélrendszerben nem befolyásolják az étrendi antagonisták, így biztosítva az optimális metabolikus elérhetőséget.

A ZPM-ből származó cink növeli a tojáshéj minőségét azáltal, hogy fokozza a szénsav-anhidráz aktivitását az idős tojótyúkok plazmájában és tojáshéjmirigyében, ami a 67 hetes tyúkok plazma- és tojáshéjmirigy-szövetében +14,5%-os, illetve +7,7%-os szénsav-anhidráz-aktivitást eredményezett. Ez a Zn-függő enzim fontos a tojáshéj meszesedésének szempontjából, mivel katalizálja a CO2 hidratálását karbonáttá (HCO3), amely aztán a kalciumionokkal együtt a héjmirigy lumenébe pumpálódik.

Továbbá a ZPM-ből származó mangán javította a tyúkok antioxidáns-válaszát a tojástermelés fiatalabb és idősebb szakaszában egyaránt: 46 hetes korban a tyúkok plazmájában +58%-os szuperoxid-dizmutáz-aktivitást mutatott, 92 hetes korban pedig +21%-os szuperoxid-dizmutáz-aktivitást a tyúkok héjmirigyében.

A Zinpro Mn támogatta a proteoglikán, glikoproteinek és kalciumkötő fehérjéket kódoló gének kifejeződését a 66 hetes tyúkok héjmirigyében. Az ilyen gének expressziójának növelése a tojáshéj kialakulásának kezdeti szakaszában nagyobb mammilláris csomósűrűséget eredményez, ezáltal javítva a tojáshéj minőségét.

Az erős alapozás lényege

Egy figyelemre méltó vizsgálatban a 45 hetes Hy-Line Brown tojótyúkok, amelyeket 25 héten keresztül Zinpro Mn-nel (40 mg Mn/kg takarmány) etettek, a legmagasabb tojástermelést mutatták ki, +2,1%-os növekedéssel, összehasonlítva a 40 mg Mn/kg takarmányt Mn-szulfát formájában etetett tyúkokkal. Ezek a tojások mind a membránban, mind a meszes tojáshéjban megnövekedett szerves mátrixtartalmat mutattak, ami a tojáshéj ultrastruktúrájának javulását és nagyobb törési szilárdságot eredményezett.

A tojástörés már régóta gazdasági terhet jelent a tojásipar számára, a teljes tojástermelés körülbelül 8%-át teszi ki. A tyúkok öregedésével ez az arány jelentősen megnőhet. A cinkbe és mangánba való befektetés azonban a repedt tojások számának jelentős csökkenéséhez vezethet, ezáltal növelve az értékesíthető tojások számát.

Az erősebb tyúkok és jobb minőségű tojások előállításának célja a Zinpro Performance Minerals használatával érhető el, mivel bizonyítottan kezeli a tojótyúkok egészségét és termelékenységét befolyásoló főbb tényezőket, növelve a tojásfogyasztás biztonságát
Az erősebb tyúkok és jobb minőségű tojások előállításának célja a Zinpro Performance Minerals használatával érhető el, mivel bizonyítottan kezeli a tojótyúkok egészségét és termelékenységét befolyásoló főbb tényezőket, növelve a tojásfogyasztás biztonságát (Fotó: Pixabay)

Hatalmas javulás a töréssel szembeni ellenálló képességnél

A ZPM nyomelemek etetése a kereskedelmi célú Hisex White tojótyúkokkal rendkívül előnyösnek bizonyult. Ez a tojások töréssel szembeni ellenálló képességének javulását eredményezte, ez a tyúkok 76, 80, illetve 88 hetes korában +6,2%-os, +3,1%-os és +4,1%-os növekedést mutatott. Emellett a törött tojások előfordulása is csökkent, figyelemre méltó, 73%-os csökkenést mutatva.

Kutatási körülmények között a fehér leghorn tyúkoknak 73 és 85 hetes kor között nyújtott ZPM javította a tojáshéj minőségét. A vizsgálat 6,1%-os csökkenést mutatott a repedt tojások előfordulási gyakoriságában, amikor a tyúkok az oxidformákból származó 60 ppm Zn és 70 ppm Mn helyett 40 ppm Zn és 40 ppm Mn ZPM-et kaptak. Továbbá, amikor a tyúkok 40 ppm Zn-t és 40 ppm Mn-t kaptak ZPM-ből, valamint 20 ppm Zn-t és 30 ppm Mn-t oxidformákból, a repedt tojások száma jelentősen, 9%-kal csökkent.

A tojásfogyasztás iránti növekvő kereslet és a tojótyúk-ágazat magasabb jóléti normák felé történő elmozdulása miatt a magas teljesítmény fenntartása kritikus fontosságúvá válik a sikeres működéshez. Az erősebb tyúkok és jobb minőségű tojások előállításának célja a Zinpro Performance Minerals használatával érhető el, mivel bizonyítottan kezeli a tojótyúkok egészségét és termelékenységét befolyásoló főbb tényezőket. E fejlett ásványi anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítők takarmányozási programjukba való beépítésével a baromfitenyésztők növelhetik az általános teljesítményt, és megfelelhetnek a piac és a fogyasztók változó igényeinek.

(Forrás: poultryworld.net

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Tojásszövetség: a láthatóan feltüntetett kilós ár ... A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége szerint áttörést hozhat a tojáspiacon, és visszaszoríthatja az importot, hogy az étkezési t...
Hogyan alakult a tojás és egész csirke ára a 20. h... Az EU Bizottság publikálta legfrissebb, a 20. hétről szóló összehasonlító adatait az étkezési tojás- és az egész csirke értékesítési áráról. Ezek ala...
Rovarokból takarmány? Folyamatosan növekszik a Föld népessége, ezzel párhuzamosan növekszik az élelmiszerek iránti kereslet, különösen a húst, a tejet és a tejtermékeket ke...
Tojásárak alakulása itthon és az Unióban A tojás máig az emberiség egyik legjelentősebb táplálékforrása. Ezért sem érdektelen, hogyan alakul a piaca. Mennyi az Európai Unió tojásimportja? Hog...
Minek nevezzelek? – avagy baromfi elnevezések kor ... Csirke? Tyúk? Kotlós? Sokféle elnevezést ismerünk a tyúkra, de tudjuk, hogy melyiket mikor használjuk? Nemtől és életkortól függően különböző megnevez...
4 ok, amiért sikeres a magyar baromfiipar 55 évvel ezelőtt kezdődött el a hazai baromfitenyésztés fejlesztése, és azóta is töretlen a sikere. A baromfihús (kifejezetten a csirkéé) fogyasztása ...