Emelés: jelentősen nőtt az egyes élelmiszerek és alkoholok jövedéki adója, a hevített dohány pedig jövőre adóköteles lehet

Mindegy, hogy sós vagy édes, keserű a változás, miszerint a népegészségügyi termékadót 2022. júliustól a korábbinál többféle termék után és jóval nagyobb mértékben kell fizetni. Kormányrendelettel emelkednek egyes jövedéki adók is. A kormányrendelet 2022. július 1-én lépett életbe. […]

Tovább…

Előreléphet az alga a jövő élelmiszertermelésében

Egyre sürgetőbb a kérdés lesz, hogyan tud fenntarthatóbb módon táplálkozni az emberiség. A fehérjével teli rovaroktól a laboratóriumban tenyésztett húsig sok zöld alternatívát kutatnak, az egyik ilyen élelmiszer pedig az alga. Ez az édes- és tengervízben egyaránt nagy tömegben megtalálható vízi élőlények hatalmas, változatos csoportjának gyűjtőneve, amelyek fotoszintézist végeznek az oxigén előállítása érdekében. Az algák közül az egyik legismertebbek a tengeri moszatok, ilyen például a nori, ami a japán étrend fontos része. […]

Tovább…

Az eldobható vagy az elmosható ételdoboz terheli kevésbé a környezetet?

Melyik megoldásnak kisebb a szén-dioxid-egyenértékben kifejezett környezeti terhelése: annak, ha az étteremből rendelt ebédet eldobható műanyag dobozban szállítják ki, vagy annak, ha visszajuttatható, elmosható acéldobozban hozzák ki? Mielőtt bárki rávágná, hogy az elmosható a jobb, gondoljon arra is, hogy a mosogatásnak (mosószer, víz + energia) és a folyamatos ide-oda szállításnak is van terhelése, illetve általában az acél is Kínából érkezik. Egy magyar cég az acéldobozok mellett döntött. […]

Tovább…

Húsevés helyett: több szempontból is egészségesebb a vegán táplálkozás

A vegán életmód nem csak az állati összetevőket tartalmazó élelmiszerek elhagyásáról szól. Sok előnyös egészségügyi változást tapasztalhatnak magukon azok, akik változtatnak addigi vegyes táplálkozásukon. A növényi étrend számos előnyös hatást gyakorol az emberi szervezetre. A jól összeállított növényi étrendben a zöldségek, a gyümölcsök és a gabonafélék játsszák a főszerepet. Ez logikusan hangzik, mégsem mindig sikerül ezt helyesen megvalósítani. […]

Tovább…

A jövő már itt van: funkcionális takarmányozás sertéseknél

A sertés sokkal több annál, mint hogy egy olyan élőlény, amelynek fedélre, takarmányra és jó egészségre van szüksége. Végül is minden mindig hatással van a másikra. A jó táplálkozás a jó egészség előfeltétele lehet – olyannyira, hogy az egészségügyi problémák megelőzhetők. Dr. Casey Bradley sertéstakarmányozási technológiai szakértő többet is elmond a „funkcionális takarmányozásról”.
A kíváncsiság és a tudásszomj időnként végtelen tekervényes utak bejárását követeli meg, hogy valaki megtalálja a pontos választ arra, amit keres. Igen figyelemreméltó az orvostudomány jelenlegi helyzete, az új korszak orvosának és a praxis típusának változnak a határvonalai. […]

Tovább…

Zöldítik a gyermekétkeztetést Burgenlandban: a menzák felében bioélelmiszert készítenek

Három év alatt került sereghajtóból az első helyre a szomszédos Burgenland az osztrák tartományok között, ami az egészséges és környezetbarát közétkeztetést illeti. A helyi ökogazdálkodásból származó alapanyagok beépítése, és a menzák általános zöldítése Magyarországon még kezdetleges állapotban van. Ezt szeretnék megváltoztatni a Greenpeace Magyarország aktivistái, akik évek óta dolgoznak az ökomenzák hazai elterjesztéséért. […]

Tovább…

4 előny, ami a biotermékek választása mellett szól

Egyre többen keresik azokat az élelmiszereket, amelyek nem csak ízletesek, tápanyagban és vitaminokban gazdagok, hanem megvásárlásukkal a környezet védelméhez is hozzájárulnak. A biogazdaságokból származó termékeket választva a Föld és az új generáció jövőjét is védik a vásárlók. A kevésbé intenzív földhasználatnak köszönhetően a talaj termőképességét és a természetes regenerálódását is jobban meg lehet őrizni. Anyagunkból kiderül, milyen előnyökkel jár, ha biotermékek kerülnek az étrendbe! […]

Tovább…

Miért előnyös a növények változatossága a méhek sokféleségének szempontjából?

Az energiahatékonyság és a virágmorfológia finom egyensúlya kulcsfontosságú a mézelő méhek és a poszméhek (dongók) együttélésének szempontjából. A nyár folyamán gyakran előfordul, hogy mind a poszméhek, mind a mézelő méhek ugyanazon a virágfajon kutakodnak, mind Nagy-Britanniában, mind sok más országban.
A sussexi egyetem méhészeti és szociális rovarok laboratóriumának (LASI) kutatói mégis azt találták, hogy különböző méhek uralkodnak egyes virágfajokon, és azt is kiderítették, hogy miért. […]

Tovább…