Miért előnyös a növények változatossága a méhek sokféleségének szempontjából?

Az energiahatékonyság és a virágmorfológia finom egyensúlya kulcsfontosságú a mézelő méhek és a poszméhek (dongók) együttélésének szempontjából. A nyár folyamán gyakran előfordul, hogy mind a poszméhek, mind a mézelő méhek ugyanazon a virágfajon kutakodnak, mind Nagy-Britanniában, mind sok más országban.

A sussexi egyetem méhészeti és szociális rovarok laboratóriumának (LASI) kutatói mégis azt találták, hogy különböző méhek uralkodnak egyes virágfajokon, és azt is kiderítették, hogy miért.

Miközben ugyanolyan virágokból táplálkoznak, gyakran azt tapasztalják, hogy a poszméhek száma meghaladja a mézelő méhekét - egy másiknál meg fordítva
Miközben ugyanolyan virágokból táplálkoznak, gyakran azt tapasztalják, hogy a poszméhek száma meghaladja a mézelő méhekét – egy másiknál meg fordítva (Fotó: Pixabay)

22 virágfaj, 1000 méh

22 dél-angliai virágfaj tanulmányozásával és több mint 1000 méh viselkedésének elemzésével azt találták, hogy az „energiahatékonyság” kulcsfontosságú tényező a verseny közvetítésében.

A méhek testtömege és az a sebesség, amellyel meglátogatják a virágokat, meghatározza, hogy mennyire energiahatékonyak. A testtömeg meghatározza a repülés és a virágok közötti útvonal bejárása során felhasznált energiát, kétszer akkora méhekkel, amelyek kétszer annyi energiát használnak fel. Az a sebesség, amellyel a méh meglátogatja a virágokat, a percenként elért virágok száma meghatározza, hogy mennyi nektárt és így mennyi energiát kell összegyűjtenie. E tényezők aránya együttesen határozza meg a méhek energiahatékonyságát.

Hol az egyik, hol a másik az uralkodó

Francis Ratnieks méhészeti professzor elmondta: „Miközben ugyanolyan virágokból táplálkoznak, gyakran azt tapasztaljuk, hogy a poszméhek száma meghaladja a mézelő méhekét egy adott virágfajon, míg mindez fordítva igaz a közelben növekvő másik faj esetében.”

„A figyelemre méltó az volt, hogy a táplálkozási energiahatékonyság terén mutatkozó különbségek szinte teljes mértékben megmagyarázták, hogy a poszméhek miért vannak túlsúlyban egyes virágfajoknál, míg a mézelő méhek másoknál.”

Egyes virágfajok általános előnyhöz juttatták a poszméheket, mások 
viszont a mézelő méheket
Egyes virágfajok általános előnyhöz juttatták a poszméheket, mások
viszont a mézelő méheket (Fotó: Pixabay)

„Lényegében a poszméhek előnyben vannak a mézelő méhekkel szemben, mivel gyorsabban képesek meglátogatni a virágokat, ezért több nedűt (energiát) gyűjthetnek, hátrányuk azonban, hogy nagyobbak, és ezért a nektár energiájának nagyobb részét felhasználják táplálékul. Egyes virágfajok ezáltal általános előnyhöz juttatták a poszméheket, mások viszont a mézelő méheket.”

Stopperrel mérték a méheket

Az Ecology című folyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók stopperek segítségével határozták meg, hogy egy méh hány virágot látogatott meg egy perc alatt. Minden méh mérlegeléséhez egy hordozható elektronikus mérleg segítségével a kutatók azt találták, hogy a poszméhek átlagosan majdnem kétszer olyan nehezek, mint a mézelő méhek. Ez azt jelenti, hogy csaknem kétszer annyi energiát használnak fel, mint a mézelő méhek. A stopperóra eredményei azt mutatták, hogy a poszméhek kétszer annyi alkalommal látogatják meg a virágokat, mint a mézelő méhek, és ez kompenzálja az energiahatékonyságot.

Néhány virágfajon, például a levendulán, ahol a poszméhek domináltak, a mézelő méhek arányánál majdnem háromszor annyi alkalommal látogatták meg a virágokat.

A mézelő méhek és a poszméhek nem versenyeznek egymással a nektárért
A mézelő méhek és a poszméhek nem versenyeznek egymással
a nektárért (Fotó: Pixabay)

Morfológiai különbségek a virágoknál

A virágok morfológiai különbségei nagyban befolyásolták a két méhtípus energiahatékonyságát. Az oroszlánfűfélék, a maguk apró virágainak tömegével jobban megfeleltek a fürge mézelő méheknek. Ezzel szemben az Erica heather, amelyről a kutatók azt találták, hogy ugyanazon a természetvédelmi területen a molyhos heather mellett növekszik, nagy harang alakú virágokkal rendelkezik, és vonzóbb a poszméhek számára.

Az energia (amelyet a nektár biztosít a méhek számára) alapvető szükséglet, de az a tény, hogy a mézelő méhek és a poszméhek nem versenyeznek egymással a nektárért, megnyugtató a megőrzés és az együttélés szempontjából.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Aki nem figyel, az fizethet! Lassan, de biztosan közeledik a növények, különösen a repce és a gyümölcsfák virágzásának időszaka. A növénytermesztéssel foglalkozóknak fokozottan ke...
Egy méh agya lehet a jövő drónjainak pilótája... Egy háziméh agyának komplett, digitális újraalkotásával akarnak önállóan repülő robotokat létrehozni a Green Brain Project kutatói – írja az IFLS-re h...
Feleslegesen pusztítják a méheket Feleslegesen pusztítják a beporzó rovarokat egyes növényvédő szerek egy európai szakértői testület szerint, melyben a Magyar Tudományos Akadémia (MTA)...
Veszélyt jelent a poszméhek túlélésére a klímavált... Komoly veszélyt jelent a poszméhek túlélésére a klímaváltozás. Hatására jelentősen csökken a rovarok természetes élőhelyeinek kiterjedése Európában és...
Mitől romlik a méhkirálynők teljesítménye? Hivatalosan félévente cserélni kellene a méhészeknek a méhkirálynőt, de ez gyakorlatban csak 1-2 évente történik meg. Pedig a méhkirálynők teljesítmén...
Ne féljünk kérdezni a tapasztaltabb kertésztől!... Lassan beköszönt a tavasz, a mezőgazdasági munkálatok mellett a virágos kertekben is megindul az élet. A következőkben néhány hasznos tanácsot osztunk...