4 előny, ami a biotermékek választása mellett szól

Egyre többen keresik azokat az élelmiszereket, amelyek nem csak ízletesek, tápanyagban és vitaminokban gazdagok, hanem megvásárlásukkal a környezet védelméhez is hozzájárulnak. A biogazdaságokból származó termékeket választva a Föld és az új generáció jövőjét is védik a vásárlók. A kevésbé intenzív földhasználatnak köszönhetően a talaj termőképességét és a természetes regenerálódását is jobban meg lehet őrizni. Anyagunkból kiderül, milyen előnyökkel jár, ha biotermékek kerülnek az étrendbe!

A sajtóközlemény szerint a biotermékek választásakor Földünkért, unokáink jövőjéért is sokat teszünk, ugyanis a biogazdaságok egyik fő jellemzője a fenntarthatóság.

A biotermékek választásával több kedvező hatást érhetnek el a fogyasztók - Fotó: Magro.hu, CSZS, Tahitótfalu, Háromkaptár Kertműhely
A biotermékek választásával több kedvező hatást érhetnek el a fogyasztók – Fotó: Magro.hu, CSZS, Tahitótfalu, Háromkaptár Kertműhely

Környezetkímélő

Egyre többen keresik hazánkban is a biotermékeket, amelyek megvásárlásával a környezet védelmét is támogatják, hiszen előállításukkor kevésbé intenzív a földhasználat, így a talaj termőképességét és természetes regenerálódását is jobban meg lehet őrizni. Mivel a biogazdálkodás a természetes folyamatokra támaszkodva többnyire szintetikus kémiai anyagok felhasználása nélkül folyik és a tápanyagutánpótló- és növényvédőszerek használata is jelentősen korlátozott, így a talaj, a vizek, a levegő és az élővilág szempontjából kedvezőbb. Továbbá hozzájárul a táj és a természetes környezet megőrzéséhez.

Természetes eljárások és kíméletes szerek alkalmazása

A biogazdálkodásban az elsődleges cél a betegségek elkerülése és a megelőzés. Ennek érdekében például az azonos károsítók által veszélyeztetett növényeket nem szabad egymás után termeszteni. Továbbá oda kell figyelni arra is, hogy az ellenálló fajtákat vonják be a termesztésbe. Esetenként azonban szükség lehet a védekezésre is, amikor csak olyan növényvédőszereket lehet használni, amelyek jóval kisebb egészségügyi kockázatokat hordoznak, mint a konvencionális termesztési technológiákban engedélyezettek.

Műtrágya-, szintetikus- és toxikus anyag mentes

A biogazdálkodással, ellenőrzött körülmények között termelt gyümölcsök semmilyen műtrágyát, szintetikus és toxikus anyagot nem tartalmaznak, illetve a minőségük is garantált. Többek között ezek miatt is növekszik folyamatosan a kereslet a biotermékek iránt. A közlemény szerint egyre többen tervezik meg tudatosan étkezésüket és folyadékbevitelüket, akár napokkal előre, a koronavírus járvány alatt pedig még inkább előtérbe került az egészség megerősítése.

A folyadékbevitel és az egészség kapcsolata

Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke szerint a jelenlegi járványhelyzetben kiemelten fontos, hogy az immunrendszerünk optimális működése érdekében odafigyeljünk a vitamin- és folyadékfogyasztásunkra. A táplálkozási ajánlás szerint a nőknek legalább napi 2 liter, a férfiaknak pedig 2,5 liter folyadékot kell elfogyasztani. A tapasztalatok szerint a változatos italválasztás segít abban, hogy könnyebben megigyuk ezt a napi ajánlott folyadékmennyiséget. A víz mellett kedvünk, élethelyzetünk és ízlésünk szerint alkalmanként fogyaszthatunk például jó minőségű, magas gyümölcstartalommal rendelkező gyümölcsleveket is – mondta a szakértő. Szerinte ezért jó választás lehet például minden olyan gyümölcslé, ami biogazdaságokból származó gyümölcsökből készült. Ennek köszönhetően adalékanyag-mentes, mikroelemekben, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, ízletes és egészséges, és ezt választva még a környezet megóvásáért is teszünk.

Biztonságos adalék- és segédanyagok, GMO-mentesség

A még teljesebb biztonság érdekében több éves átállási idő választja el a biotermék előállítást a hagyományostól, lehetőséget biztosítva a nem engedélyezett anyagok lebomlására, kikerülésére a gazdaságokból. Amennyiben a terméket semmiképpen nem lehet elkészíteni adalék- és segédanyagok nélkül, abban az esetben is csak olyat lehet használni a biogazdálkodásban, amelyek bizonyítottan ártalmatlanok. A biotermék előállítás egyetlen szakaszában sem szabad genetikailag módosított szervezeteket (GMO), és segítségükkel előállított anyagokat alkalmazni. Így az ökológiai (bio) termék garantáltan nem tartalmaz GMO-t – írta a közlemény.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Konferencia a Virágzó Vidékért "Virágzó Vidékünk Európa Nap - Hogyan tovább agrár-környezetgazdálkodás?"címmel konferenciát szervez a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat 2014. május 22-én...
Biogazdaság vagy ökogazdaság? Mi a különbség a bio, az öko és az organikus jelzővel ellátott termények, zöldségek, gyümölcsök között? Ha valakinek biogazdasága van, az egyben ökoga...
Fertőzött lehet a humusz és a szarvasgombás zöldsé... A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleménye szerint alapos a gyanú, hogy Keksz Zsolt egri kistermelő készítményeitől betegedtek meg botuliz...
Biopiaci helyzet – kitekintés Tudta, hogy a miniállamban, Liechtensteinben is folyik biogazdálkodás? És azt, hogy az egyik legújabb trend szerint inkább almából készítik a mézet? K...
Újra Vidék Mustra a belváros szívében! Naponta változó kínálattal újra nyit Budapesten a Vidék Mustra a belváros szívében. Hétfőtől szombatig a Belvárosi Piacon, péntekenként pedig a Szabad...
Nem volt bio a fertőzött humusz és zöldségkészítmé... Fontosnak tartjuk tisztázni az elmúlt héten nagy port kavart fertőzött humusz és különböző zöldségkészítmények ügyében kialakult téves híreket. A NÉBI...