Látványosan csökkent a magyar zöldség- és gyümölcstermesztés volumene

3,1 százalékkal haladta meg 2019-ben az előző évit a magyar mezőgazdaság teljes kibocsátásának folyó alapáron számított értéke – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal által készített Mezőgazdasági Számlarendszer első előzetes adataiból. Az egyik legnagyobb visszaesést az almatermesztésben lehetett érzékelni, a termés 25,6 százalékkal volt kevesebb a 2018. évitől, a zöldségtermesztés volumene pedig 7 százalékkal csökkent az előző évhez képest. […]

Tovább…

Kiszorult az almapiacról a magyarok régi kedvence, a Jonatán

Az 1970-es évektől egészen a rendszerváltozásig a magyar almatermesztés egyik fő fajtája volt a Jonatán. Az 50-60 évvel ezelőtti nagyarányú telepítésekor korszerű fajtának számított, a hazai termőterület egyharmadát tette ki. Azóta nagyot fordult a világ – mondta dr. Apáti Ferenc egyetemi docens, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Termelők Egyesülete elnöke. Magyarország a rendszerváltás előtti időszakban átlagban évente 1-1,2 millió tonna almát termelt. A felét akkoriban jórészt a szovjet piacokra exportáltuk, nagy részét a Jonatán-fajták tették ki. A kifejezetten jó ízű, közkedvelt almafajtának, nagyon jó a cukor- és a savtartalma, és egyedi az íze. […]

Tovább…

Ilyen a magyar szilvakörkép idén: van min javítani, és volna hol eladni

Idén a szilva minősége nagyon jó, a hazai becsült termésmennyisége pedig átlagos, 60 ezer és 70 ezer tonna közé tehető. Magyarországon jelenleg 6551 hektáron folyik üzemi szilvatermesztés, ezen kívül a szilva kedvelt házikerti gyümölcs is. A jó minőségű magyar étkezési szilva keresett exportcikk, a kivitel 8-12 ezer tonna között mozog évente, a Magyarországra – jellemzően szezonon kívül – behozott friss szilva mértéke ehhez képest elhanyagolható, mindössze 400-600 tonna. […]

Tovább…

Éledezik a somtermesztés Somogyban

Új lendületet vinne a Húsos Som Társaság a Somogy megyében egykor sok helyen előforduló csonthéjas gyümölcs termesztésébe. A céljuk az, hogy újra megismertessék az emberekkel a somot, és a belőle készülő termékeket. Ám nehéz a dolguk, mert Magyarországon nincs bejegyzett somfajta, így újat nemesítettek, aminek már az elbírálása zajlik. A somból a lekváron kívül chutney-t is készítenek, valamint somos sót, somos mézet és somlekvárral töltött süteményeket is kínálnak. […]

Tovább…

Budapesten fejlesztik az európai mezőgazdasági innovációs tudástárat

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet vesznek részt az első EURAKNOS műhelymunkában, amely a már létező 29 tematikus hálózat jelenlegi tudását és jó gyakorlatait összegyűjtve segíti az unió mezőgazdasági témájú tudásáramlását. A tematikus hálózatok speciális részei a Horizont 2020 nevű uniós többszereplős projekteknek, amelyek egy adott témában (baromfitenyésztés, növényvédelem, gyümölcstermesztés, erdészet stb.) a meglévő tudást és jó gyakorlatokat összegyűjtve, könnyen hozzáférhető formában teszik elérhetővé a mezőgazdasági termelők, erdészek, tanácsadók és az agrárszektor egyéb szereplőinek. […]

Tovább…

Néhány hónap múlva változnak a szőlő-gyümölcs szaporítóanyag címkék, ellenőrzi is a Nébih

Új típusú címkék szerepelnek 2019. december 14-től a szőlő-gyümölcs szaporítóanyagokon. A címkéken ezentúl – az eddigi adatokon kívül – fel kell tüntetni az Európai Unió zászlóját, valamint a „Növényútlevél/Plant Passport” feliratot is. Az előírás pontosan meghatározza az elemek elhelyezését is. Az új rendelkezés a Nébih által kiállított hatósági, valamint a termelői címkékre egyaránt vonatkozik. A hivatal az őszi értékesítési idénytől a jogszabály szerinti szőlő és gyümölcs szaporítóanyagoknál biztosítja a megfelelő tartalmú és formátumú címkét a termelőknek. […]

Tovább…

A gyilkos UV-sugarak hatására megéghetnek a zöldségek és a gyümölcsök

Erős UV-sugárzásra hívták fel a figyelmet a meteorológusok az elmúlt időszakban. Az utóbbi években érzékelhetően nőtt a nyári hőhullámok hossza és gyakorisága, nőtt a földfelszínre érkező sugárzási energia mennyisége, és ezzel együtt nőtt az UV-sugárzás aránya. De vajon az extrém UV-sugárzás és a hőség gátolja-e a gyümölcsök érését? Hogyan lehet védekezni a napsugárzás ellen? Van-e jelentősége annak, hogy milyen színű a takaróháló? Ezekre a kérdésekre válaszolt Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. […]

Tovább…

Könnyektől, erőszaktól és szenvedéstől lesz szép és olcsó a dél-olasz gyümölcs

A legtöbb vásárló csak a szép eredményt tapasztalja meg a gyümölcstermesztésből. A kiváló bor, a gyönyörű alma, az érett paradicsom és az ízletes avokádó nem mesél arról, hogy milyen szenvedések árán jutott el a termőhelytől fogyasztókig. Egyes európai országokban a mai napig rabszolgaságban, embertelen körülmények között tartott munkások termelik és gondozzák a haszonnövényeket. Ráadásul mindez hazánktól néhány 100 kilométerre történik. Maffiamódszerek uralkodnak a gyümölcstermesztésben. […]

Tovább…