Sokak számára újdonság, pedig Magyarországon őshonos a húsos som

A húsos som a somfélék családjába tartozó, főképp Európa középső és déli részén, így a Kárpát-medencében is elterjedt vadgyümölcs. Magyarországon az erdők cserjeszintjében a szárazságot is elviseli, nagyon nagy a tűrőképessége, igen hosszú életű bokor vagy kis fa. Több országban is nemesítettek somfajtákat.
Ez a régen ismert és elterjedt növény a mai Magyarországon szinte ismeretlen gyümölcsnek számít, főképpen a városi, nem természetjáró embereknek. Túlzás nélkül állítható, hogy a banán, a narancs, a kivi ismertebb, mint az őshonos som! Pedig a húsos som (Cornus mas) a sokrétű „szupernövények” sorát gazdagítja. […]

Tovább…

Éledezik a somtermesztés Somogyban

Új lendületet vinne a Húsos Som Társaság a Somogy megyében egykor sok helyen előforduló csonthéjas gyümölcs termesztésébe. A céljuk az, hogy újra megismertessék az emberekkel a somot, és a belőle készülő termékeket. Ám nehéz a dolguk, mert Magyarországon nincs bejegyzett somfajta, így újat nemesítettek, aminek már az elbírálása zajlik. A somból a lekváron kívül chutney-t is készítenek, valamint somos sót, somos mézet és somlekvárral töltött süteményeket is kínálnak. […]

Tovább…