A gyilkos UV-sugarak hatására megéghetnek a zöldségek és a gyümölcsök

Erős UV-sugárzásra hívták fel a figyelmet a meteorológusok az elmúlt időszakban. Az utóbbi években érzékelhetően nőtt a nyári hőhullámok hossza és gyakorisága, nőtt a földfelszínre érkező sugárzási energia mennyisége, és ezzel együtt nőtt az UV-sugárzás aránya. De vajon az extrém UV-sugárzás és a hőség gátolja-e a gyümölcsök érését? Hogyan lehet védekezni a napsugárzás ellen? Van-e jelentősége annak, hogy milyen színű a takaróháló? Ezekre a kérdésekre válaszolt Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

A Magyar Mezőgazdaság anyaga szerint nem egyszerű a védekezés, de azért vannak jó megoldások. A veszteségek a fajtaváltással és a jól megválasztott technológiával csökkenthetők. Azoknál a gyümölcsösöknél, ahol van jégháló, az egyben a sugárzás ellen is véd. Üvegházaknál, fóliáknál festeni szokták az üveget vagy a fóliát, hogy a besugárzás ne legyen olyan erős. Az sem mindegy, hogy milyen színű a takarófólia. Ebből a leginkább a piros színű válik be, a zöld viszont nem megfelelő. A festékeknél általában az ezüst színt használják, ez szórt fényt ad például az üvegházban – vélekedik Ledó Ferenc, a FruitVeB elnöke. A nagyon korszerű üvegházakban úgynevezett diffúz üvegeket tesznek fel, ezek télen segítik azt, hogy jobban bejusson a fény, nyáron pedig szűrik azt. Ez viszont még egy eléggé új, néhány éves technológia, így egyelőre nagyon kevés helyen alkalmazzák.

Az UV-sugárzás elleni védelem a zöldségeknél és a gyümölcsöknél is nagyon fontos - képünk illusztráció
Az UV-sugárzás elleni védelem a zöldségeknél és a gyümölcsöknél is nagyon fontos – képünk illusztráció

Beváltak viszont az olyan vegyszerek, amikkel a növényeket mattá teszik. Ez olyan, mintha mészporral lenne beszórva a növény, és ezáltal visszaveri a sugárzást. Ezt a módszert például a dinnyénél alkalmazzák. A matt dinnyehéj nem nyeli el a fényt, és nem tud megégni sem. A bevonat egy olyan természetes ásványi anyag, ami az egészségre nem veszélyes. A hazánkban termesztett gyümölcsök 25-30 fok között érzik jól magukat. 35 fok felett lelassulnak a növény életfolyamatai, összezárnak a sztómák. A legnagyobb baj akkor van, ha a meleg nap után a hőmérséklet éjszaka sem hűl le 18-20 Celsius fok alá.

Ezen a nyáron eddig nem volt gond

Idén eddig szerencsére ezeket a hőségnapokat követően 1-2 éjszaka kivételével a levegő még vissza tudott hűlni, és a növények éjszaka fel tudtak készülni a következő nap elviselésére. Azonban a tartós hőség, az éjszakai meleg ellen sajnos semmilyen védekezési lehetőség nincs. Az árnyékolás segíthet a nap sugarai ellen megvédeni a növényt és a termést is, de az éjszakai meleg ellen nem lehet mit tenni – mondta a szakember.

Kapcsolódó cikkünk:

Csúcsot dönthet a magyar dinnye idei exportja

A szokatlanul korai tavalyi termés után az idén még van elmaradás az értékesítésben, összességében viszont reális cél az 5 százalékos növekedés a magyar dinnye piacán.
Tovább…

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Gyümölcstermelők téli továbbképzése rendezvénysoro... A szakmai fejlődés minden szakember számára fontos, így a gyümölcstermesztés területén dolgozóknak is. A programon résztvevők friss információkat tudh...
Mi lesz idén a zöldség-gyümölcs ágazatban? 2013-ban döcögősen indult be a szezon, köszönhetően a hosszúra nyúló télnek. Idén azonban enyhe volt a tél és korán megérkezett a tavasz is: előbb kez...
A zöldséghajtatás technológiai korszerűsítése... A mezőgazdaságban kiemelt szerepe van a különböző fejlesztéseknek, manapság már sok hazai termelőnek és befektetőnek fontos, hogy a legkorszerűbb zöld...
Rekordtermés helyett csak jó közepes várható a gyü... A korábban jelzett rekordtermés helyett csak jó közepes termés várható a magyarországi gyümölcsösökben, főként az elmúlt hét időjárása miatt - mondta ...
Így maradt bio a nem bio cseresznye Személyes hangvételű cikket olvastunk a Kapanyél oldalán, mely a cseresznyefák hasznosságáról szól. Pro és kontra érvek kerülnek egymással szembe, szó...
Tökéletes komposzt néhány hónap alatt A kertben és a konyhában nagy mennyiségű szerves hulladék keletkezik, amit számos gazda szemetesbe dob vagy eléget, ezzel rontva a környező lakosok él...