Hiába a sok kampány, messziről kerüli a zöldséget a magyar

Az Eurostat áprilisban közzétett adatai szerint a magyarok igen kevés gyümölcsöt és még kevesebb zöldséget esznek. Helyette inkább a hús fogy hazánkban. Magyarországon naponta a teljes népesség 40 százaléka eszik gyümölcsöt. Ennél alacsonyabb számot csak Litvániában, Bulgáriában és Lettországban talált az Európai Bizottság statisztikákkal is foglalkozó főigazgatósága. A gyümölcsfogyasztó lista elején 3 mediterrán ország áll: Olaszország, Portugália és Spanyolország, az uniós átlag pedig 64 százalék. […]

Tovább…

Tartanak a német gigaberuházástól a magyar kertészek, hamarosan egyeztetések lesznek

A FAKT AG vállalat márciusban nagyértékű kertészeti és kereskedelmi fejlesztést jelentett be Mosonmagyaróvár térségében. Emiatt a FruitVeB tagszervezetei sok megkeresést kaptak a termelőktől. Ezekben aggodalmukat fejezték ki a projekttel kapcsolatban. A tervezett ingatlanfejlesztés 30 hektár üvegház építést, 50 hektár szabadföldi zöldségtermesztés kialakítást, és egy zöldség-gyümölcs kereskedelmi-logisztikai központ megépítést foglal magába. A gazdálkodókban erős a félelem, hogy a német beruházás magyar hajtatókertészeket szoríthat ki a hazai piacról, tönkretéve ezzel a megélhetésüket. […]

Tovább…

Árőrület Japánban: hatalmas összegért adtak el két darab mangót – videó

Rekordáron, félmillió jenért (1,3 millió forintért) kelt el egy pár mangó Japán Mijazaki prefektúrájában a szezon első piaci árverésén. A vagyont érő mangók, a Taijo no Tamago (Nap tojása) elnevezésű helyi mangómárka gyümölcsei a Mijazaki Mezőgazdasági Szövetség szerint azért különlegesek, mert egyenként legalább 350 grammot nyomnak, rendkívül magas a cukortartalmuk és a héjuk nagyobb része halványpiros színű. […]

Tovább…

Elpusztulhat az almafa a rossz metszés miatt

A metszés az egyik legfontosabb eleme az eredményes gyümölcstermesztésnek. A metszetlen fák kusza ágakat és hajtásokat hoznak, amelyek besűrűsödnek, így a fa terméshozama csökken. Ráadásul a betegségek és a kártevők hamarabb és nagyobb károkat tudnak okozni, mint egy jól kialakított ágrendszerű gyümölcsfán. Az almafa metszése már az év első hónapjaiban elkezdhető, viszont nem mindegy, hogy melyik ágat, vesszőt, illetve hajtást hogyan alakítjuk. […]

Tovább…

Diótermesztés a profiknak – dió szakmai napot szerveznek Vásárosnaményban

A hazai dió termőterület dinamikusan bővül. Az elmúlt két évtizedben több, mint kétszeresére növekedett a dióültetvények felülete. A minőségi dió keresett export termék, korszerű intenzív technológia alkalmazásával a termesztése jól jövedelmezhet. Intenzív művelésű ültetvényből még viszonylag kevés van az országban, ezért az ezzel kapcsolatos tapasztalat is kevés. Ezt változtatja meg az április végi dió szakmai nap. A FruitVeB szervezte szakmai napra meghívott külföldi szakértő segítségével mutatják be az intenzív diótermesztés technológiáját a telepítéstől a betakarításig. Körbejárják a piaci igényeket, lehetőségeket és az ezek kielégítéséhez szükséges megoldásokat. Ezeken kívül bemutatják a kultúra növényvédelmével kapcsolatos legújabb ismereteket. A dió szakmai nap programja […]

Tovább…

Emiatt kell jó fagyvédelem a gyümölcsösökben

A tavaszi fagyok elleni védekezés jelentősége azért fontos, mert a hosszú távú meteorológiai előrejelzések szerint a szélsőséges időjárási események sűrűsödése várható. Ezért a védekezés egy korszerű ültetvényben akár a technológia szerves részévé is válhat. De nem mindegy, milyen típusú a fagyvédelem a gyümölcsösökben. Az Agrárium7 írta meg, hogy a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjának fagyvédelmi technológiákkal kapcsolatos kutatásai alapján egyértelmű, hogy nincs tökéletes módszer. Mindegyiknek van valamilyen komoly hátránya vagy korlátja, ami befolyásolja az alkalmazhatóságát vagy behatárolja a hatásfokát. Ezért a fagyvédelem a jövőben is nehezen megoldható kérdés marad – írta szakcikkében Dr. Apáti Ferenc, a Debreceni Egyetem és Szent István […]

Tovább…

Ezt érdemes tudni a naspolyáról

A naspolya kisméretű fa, ami szívós, betegségeknek ellenálló növény. A gondoskodást ízében és állagában az almapüréhez hasonlító termésekkel hálálja meg. Ezeket nyersen, lekvárként és más formákban is lehet fogyasztani. Különös jellegzetességük, hogy jóval a legtöbb egyéb gyümölcs szürete után, november közepére vagy végére érnek be. Ismerje meg a naspolya termesztéséhez és gondozásához szükséges a fontos tudnivalókat! […]

Tovább…

A zöldség-gyümölcs ágazat 2018-as helyzetét elemezte a FruitVeb

Az iei év a termelésben és az értékesítésben is új kihívások elé állította a  zöldség-gyümölcs termelőket, forgalmazókat és feldolgozókat. A szélsőséges időjárás következményei, az akut munkaerőhiány, piaci túlkínálat és a feldolgozói kapacitás időszaki hiányosságai is hatottak a termelőkre és a termésre. Ilyen eddig a zöldség-gyümölcs ágazat 2018-ban. […]

Tovább…