Elektromos robottraktor: a Ztractor két terméktervezési díjat is kiérdemelt

A Ztractor, a különböző típusú autonóm elektromos traktorokat fejlesztő kaliforniai startup két európai terméktervezési díjat nyert. A Farmani Group által szervezett idei European Product Design Awards (ePDA) zsűrije két díjat ítélt oda a Ztractornak a Bearcub 24 szántóföldi robotjukért.
A robottraktor a robotika, drónok és UAV-k kategóriában, valamint a fenntartható életmód/környezetvédelem/fenntartható vidéki design kategóriában nyert. […]

Tovább…

Gyümölcsfogyasztással javítanának a költséghatékonyságon és a fenntarthatóságon Romániában

Románia az utolsó helyen áll Európában a gyümölcs- és zöldségfogyasztásban. Borbély László államtanácsos, a Fenntartható Fejlődés Főosztály koordinátora szerint íz és minőség tekintetében még mindig nagyon jól állnak, amit a szakemberek is megerősítettek. “Ezt ki kell használnunk. Az Európai Fenntartható Fejlődési Héten is arra buzdítjuk az embereket, hogy minél több gyümölcsöt és zöldséget fogyasszanak, hozzájárulva ezzel az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelemhez és a havi költségek csökkentéséhez is. Ez az egészséges táplálkozás és a fenntartható életmód egyszerű titka” – nyilatkozta. […]

Tovább…

Készülnek a 2023 utáni Közös Agrárpolitikára vonatkozó magyar tervek

Az Európai Unió Közös Agrárpolitikája a következő 7 évében alapvető feltételként megjelenő fenntarthatósági és zöld elvárások betarthatóságáról, azok realitásáról is szó volt a Pápai Expo és Agrárpiknik „A mezőgazdasági támogatások célja és jövője” című fórumbeszélgetésén. Az eszmecsere egyik résztvevője Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára volt. […]

Tovább…

Egymást is okolják a generációk a fenntarthatóság hiányosságai miatt

Egyre többen látják be a fenntarthatóság fontosságát, de abban, hogy melyik generációnak és mekkora áldozatot kellene vállalnia a megoldás érdekében, nincsen megegyezés az egyes korosztályok között. A generációk egyetértenek abban, hogy az egyénnek, a családnak és az oktatásnak is jelentős szerepe van a fenntarthatóságról elérésében, a párbeszédben és a tettekre ösztönzésben. Mégis a nagyvállalatok, a politikusok és a mindenkori kormány felelősségét emelik ki – derült ki az UniCredit Bank és a SteiGen közös kutatásából. […]

Tovább…

Az Unió részlegesen engedélyezi az állati liszt takarmányban való felhasználását

Részben hatályon kívül helyezték az állati liszt takarmányhoz való hozzáadásának európai tilalmát. Az Európai Bizottság végül jóváhagyta azt a javaslatot, amely bizonyos feltételek mellett engedélyezi a feldolgozott állati fehérjék takarmányban való felhasználását.
A baromfiból és rovarokból származó állati lisztet fel lehet használni a sertéstakarmányban, a sertésből és rovarokból származó állati lisztet pedig a baromfitakarmányban. A kérődzőkből származó zselatin és kollagének a nem kérődzők takarmányához is hozzáadhatók. […]

Tovább…

Olcsóbb lehet a növényi és a sejtalapú húsok költségszintje, mint a hagyományos élelmiszereké

A 2020-as év rekordot hozott a működőtőke beáramlás szempontjából a növényi alapú hús, tojás és tejtermékek, növesztett húsok és erjesztéssel előállított fehérjék kínáló vállalatok számára. A Good Food Institute (GFI) a fenti iparágakba történt befektetéseket a PitchBook Data rendszer adatainak felhasználásával értékelte. Ebből kiderült, hogy a nemzetközi alternatív fehérjéket előállító vállalatok 2020-ban 3,1 milliárd dollárt voltak képesek befektetésekben bevonzani. Ez körülbelül a duplája a megelőző 2 évben befektetett összegeknek. […]

Tovább…

Sertés és brojlercsirke – fenntarthatóaknak kell lenniük az intenzív termelési rendszereknek

A sertés- és brojlercsirkeipar kulcsfontosságú eleme az Európai Unió gazdaságának. A fenntarthatóság elérésének egyik fő módja ezekben az ágazatokban a takarmányfelhasználás hatékonyságának javítása. Ennek támogatására hozták létre az ECO-FCE-t.
Nyilvánvaló, hogy az intenzív termelési rendszerek kulcsfontosságú szerepet játszanak a növekvő globális népesség táplálásában, de fenntarthatóaknak is kell lenniük. Ez azt jelenti, hogy környezetbarátnak és állatjólléti szempontból barátságosaknak kell lenniük, ugyanakkor ésszerű megtérülést is lehetővé kell tenniük a termelők számára. Az energia és a takarmány emelkedő költségei, a fogyasztók alacsony termékárakkal szembeni elvárásai együttesen ez utóbbi elemet teszik folyamatos kihívássá. […]

Tovább…

A mezőgazdasági szemléletváltásról beszélt Kyster Angéla, a Bayer Alpok-Adria területi vezetője

Vajon hogyan fér össze a vegyipar és a fenntarthatóság gyakorlata? Milyen megoldásokkal lehet kevésbé kihasználni és megterhelni a természeti adottságokat az agráriumban? A szemléletváltás mezőgazdasági aspektusairól, az ökológiai és társadalmi szerepvállalásról Kyster Angéla, a Bayer Crop Science Country Division Hungary & Alpok-Adria magyar területi vezetője beszélt részletesebben egy interjúban. […]

Tovább…