KAP – négy fontos kiadvány is megjelent az elmúlt hetekben

Átfogó kiadvány készült az Agro-ökológiai Programról (AÖP), és ugyancsak elérhető az AM és a NAK közös kiadványa a 2023-2027 közötti támogatási időszakban érvényes termeléshez kötött támogatások szabályairól. Megjelent a NAK és az AM közös kiadványa a feltételesség érvényes szabályrendszeréről. Március elején pedig egy rövid összefoglaló is napvilágot látott a közös agrárpolitika támogatásairól. […]

Tovább…

Magyarok és spanyolok fogtak össze a juhok, a kecskék és a szarvasmarhák jóllétéért

A Juh Terméktanács, az Interovic (a spanyol Juh- és Kecskehús Szakmaközi Szervezet), és a Provacuno (a spanyol Marhahús Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakmaközi Szervezet) az állatjólét, a fenntarthatóság, a „termőföldtől az asztalig” (F2F) stratégia és a 2050 Karbonsemleges célkitűzés programokat erősítik. Európai Uniós társ-finanszírozással 2022 és 2024 között népszerűsítik az állatjólétet. […]

Tovább…

A kistermelőknek is nagy előnyöket ad a csomagolásmentes kereskedelem – videókkal

A fenntarthatóság és a környezetvédelem érdekében lényeges feladat a csomagolásmentes boltok támogatása, és a nyitottság az új ágazatok felé – mondta Nobilis Márton. Az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára megnyitó beszédében az első „Fenntartható kereskedelem – Termelői konferencia” megnyitóján, Budapesten beszélt a téma gyakorlatának fontosságáról. […]

Tovább…

Az állattenyésztés éghajlati lábnyoma – a csökkentés módjai

A gazdálkodóknak fel kell ismerniük az állattenyésztés éghajlati lábnyomát, elkerülendő, hogy az üvegházhatású gázok legnagyobb termelőjévé váljanak. Jelenleg az állattenyésztés az összes emberi eredetű üvegházhatású gázkibocsátás 14,5%-áért felelős. Ennek 44%-át az enterális erjesztés, 41%-át a takarmányozás, 10%-át a trágyakezelés, 5%-át pedig az energiafogyasztás teszi ki. […]

Tovább…

Olajjal szennyezett pénzekkel mossák zöldre az egyetemeket

Fenntarthatóságinak nevezett programokat támogatnak óriás olajcégek, ezáltal pedig az egyetemek hírneve is veszélybe kerülhet. Az Egyesült Államok nyugati partvidékén működő Stanford Egyetem korábban azért nem határolódott el a fosszilis tüzelőanyagok használatától, mert attól tartottak, nem kapnak több adományt a továbbiakban. […]

Tovább…

A fogyasztók nyitottak a fenntartható táplálkozás felé, viszont vannak akadályok

Egyre több olyan fogyasztási cikk van, amely elősegíti a fenntartható táplálkozás felé vezető út fejlődését. Az unióban készített felmérés alapján a legtöbb fogyasztó nyitott a fenntartható táplálkozás iránt, viszont aggályokba is ütköznek ezzel szemben. Legfőképp a növényi alapú fehérjék az elfogadottak, azonban a rovarokkal szemben továbbra sem túl elfogadóak az emberek. […]

Tovább…

Komoly a kockázata, hogy teljesen eltűnhetnek a tengeri halak az élelmiszeriparból, magyar kutató segíthet a takarmányozás fejlesztésében

Komoly a kockázata, hogy teljesen eltűnhetnek a tengeri halak az élelmiszeriparból, magyar kutató segíthet a takarmányozás fejlesztésében. Az óceánokból származó fogás harmadát tápként, hallisztként használják fel, ezen muszáj változtatni. […]

Tovább…