A fogyasztók nyitottak a fenntartható táplálkozás felé, viszont vannak akadályok

Egyre több olyan fogyasztási cikk van, amely elősegíti a fenntartható táplálkozás felé vezető út fejlődését. Az unióban készített felmérés alapján a legtöbb fogyasztó nyitott a fenntartható táplálkozás iránt, viszont aggályokba is ütköznek ezzel szemben. Legfőképp a növényi alapú fehérjék az elfogadottak, azonban a rovarokkal szemben továbbra sem túl elfogadóak az emberek. […]

Tovább…

Gyümölcsfogyasztással javítanának a költséghatékonyságon és a fenntarthatóságon Romániában

Románia az utolsó helyen áll Európában a gyümölcs- és zöldségfogyasztásban. Borbély László államtanácsos, a Fenntartható Fejlődés Főosztály koordinátora szerint íz és minőség tekintetében még mindig nagyon jól állnak, amit a szakemberek is megerősítettek. “Ezt ki kell használnunk. Az Európai Fenntartható Fejlődési Héten is arra buzdítjuk az embereket, hogy minél több gyümölcsöt és zöldséget fogyasszanak, hozzájárulva ezzel az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelemhez és a havi költségek csökkentéséhez is. Ez az egészséges táplálkozás és a fenntartható életmód egyszerű titka” – nyilatkozta. […]

Tovább…

A vadállományt pusztító rejtélyes betegség okait is kutatják Gödöllőn

A MATE Genetika és Biotechnológia Intézet a kutatás-fejlesztésre, az innovációra, továbbá az oktatásra és az eredmények hasznosítására fókuszál. Dr. Posta Katalin intézetigazgató egy interjúban mutatta be a célokat. Arra törekednek, hogy olyan eredményeket érjenek el és olyan szolgáltatásokat biztosítsanak a genetika és biotechnológia területén, amelyek a fenntartható fejlődés, valamint a minőség és a fogyasztóorientált élelmiszertermelés igényeinek figyelembevételével hozzájárulnak a magyar mezőgazdaság versenyképességének növeléséhez. […]

Tovább…

Sürgős segítségre van szüksége a mezőgazdaságnak?

Az AGRO.bio Hungary Kft sajtótájékoztatóján jártunk, ahol a cég vezetői és a Vidékfejlesztési Minisztérium vezető tanácsosa ismertette meg velünk a jelenleg igen aktuális magyar és globális mezőgazdasági problémákat, valamint lehetséges megoldásait. Megdöbbentő adat, de a hazai és a nemzetközi kutatások azt igazolják, hogy mindössze pár évtizede van hátra a termő Földnek. Évente 75 milliárd tonna termőföld tűnik el, 80 %-a pedig többé-kevésbé károsodott – ami szintén elgondolkodtató. Egy hazai felmérés kimutatta, hogy hogy élelmiszer- és takarmánynövényeink ásványianyag-tartalma 30 év alatt rohamosan csökkent: a kukoricánál 31%-ra, a burgonyánál 9,52%-ra, a sárgarépánál pedig 4%-ra. Mára már tény, hogy az egészséges élelmiszerek fogyasztásának […]

Tovább…