A korai jelek azonosítása nekrotikus bélgyulladás esetén brojlercsirkékben

A nekrotikus bélgyulladás növekvő szintje egyre nagyobb egészségügyi aggodalmat okoz a brojlerállományokban. Mivel számos vállalat az „antibiotikumot soha” stratégiát alkalmazza, a biológiai indikátorok, például az illékony szerves vegyületek (VOC) egy bizonyos osztályának azonosítása a nekrotikus bélgyulladás kialakulása során segíthet a betegség azonnali ellenőrzésére irányuló intézkedések meghozatalában. […]

Tovább…

A hőstresszben szenvedő brojlereknek C-vitamin és zöldtea-kivonat segít

Tudósok szerint a brojlereknek antioxidánsokkal, például zöldtea-kivonattal (GTE) és C-vitaminnal (VC) való etetése enyhítheti a magas hőmérséklet okozta stresszt. Úgy tűnik, hogy a VC etetése az első naptól kezdve hatékonyabban enyhíti a stresszt, ami arra utal, hogy fontos lehet meghatározni a további funkcionális anyagok megfelelő időzítését a különböző stresszhatások hatékony csökkentése érdekében. […]

Tovább…

Mikroszkóp alatt a mikrobiális sokféleség a baromfiágazati rendszerekben

A brojlertermelési rendszer típusa jelentősen befolyásolja mind a madarakat, mind a környezetüket, és a különböző tenyésztési rendszerekhez eltérő mikrobiális sokféleség, közösség társul. A North Carolina State University kutatói az állatok növekedésének optimalizálása, a jólét fokozása  céljából vizsgálták a brojlertenyésztési rendszerek hatását a gazdaságok mikrobiom-összetételére és környezetükre. […]

Tovább…

Korlátozni kell a brojlerek takarmányozásának megváltoztatásából eredő hatást

Annak érdekében, hogy a tápanyagszükségletet a madarak életkorához igazítsuk, a termelési ciklus során változtatni kell a takarmányspecifikációkat. Bár a követelmények az idő múlásával lassan változnak, ezt az átmenetet csak a takarmánykészítmény meglehetősen hirtelen változtatásával tudjuk kielégíteni. Szerencsére a madarak könnyen alkalmazkodnak.
A jelenlegi brojlercsirketörzsek kiemelkedő genetikai potenciált mutatnak a növekedési ütem tekintetében. Ezt az egyre növekvő takarmányfelvétel táplálja. A genetikai potenciált szükségszerűen alátámasztja az egyre kifinomultabb környezetszabályozás és a kornak és a teljesítményszintnek megfelelő tápok biztosítása. […]

Tovább…

Sertés és brojlercsirke – fenntarthatóaknak kell lenniük az intenzív termelési rendszereknek

A sertés- és brojlercsirkeipar kulcsfontosságú eleme az Európai Unió gazdaságának. A fenntarthatóság elérésének egyik fő módja ezekben az ágazatokban a takarmányfelhasználás hatékonyságának javítása. Ennek támogatására hozták létre az ECO-FCE-t.
Nyilvánvaló, hogy az intenzív termelési rendszerek kulcsfontosságú szerepet játszanak a növekvő globális népesség táplálásában, de fenntarthatóaknak is kell lenniük. Ez azt jelenti, hogy környezetbarátnak és állatjólléti szempontból barátságosaknak kell lenniük, ugyanakkor ésszerű megtérülést is lehetővé kell tenniük a termelők számára. Az energia és a takarmány emelkedő költségei, a fogyasztók alacsony termékárakkal szembeni elvárásai együttesen ez utóbbi elemet teszik folyamatos kihívássá. […]

Tovább…

Uralja a csirkehús-piacot Lengyelország, a románok pedig nagyon jönnek felfelé

Lehagyták Nagy-Britanniát és Franciaországot, és Európa teljes csirkehús-előállításának ötödét adják a lengyelek. A többi uniós ország csirkehústermelése enyhébb ütemben növekszik, közülük leginkább a románok felzárkózása erősödik. Bulgáriában is erőteljesen koncentrálódik a termelés, a profi vállalkozások száma pedig növekszik. Egész Európában Lengyelországban nő a leggyorsabb ütemben, azonban a lengyel brojlertermelés erősen rá van utalva az exportra, hiszen az előállított mennyiség felét az országhatárokon túl kell értékesítenie. […]

Tovább…