Gyümölcsfogyasztással javítanának a költséghatékonyságon és a fenntarthatóságon Romániában

Románia az utolsó helyen áll Európában a gyümölcs- és zöldségfogyasztásban. Borbély László államtanácsos, a Fenntartható Fejlődés Főosztály koordinátora szerint íz és minőség tekintetében még mindig nagyon jól állnak, amit a szakemberek is megerősítettek. “Ezt ki kell használnunk. Az Európai Fenntartható Fejlődési Héten is arra buzdítjuk az embereket, hogy minél több gyümölcsöt és zöldséget fogyasszanak, hozzájárulva ezzel az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelemhez és a havi költségek csökkentéséhez is. Ez az egészséges táplálkozás és a fenntartható életmód egyszerű titka” – nyilatkozta.

A Maszol.ro portál írta meg, hogy a gyümölcsök és zöldségek nemzetközi évében, amelyet az ENSZ az Európai Fenntartható Fejlődési Héten hirdetett meg, a romániai Fenntartható Fejlődés Főosztály a gyümölcs- és zöldségfogyasztás fokozott szerepét népszerűsítette a fenntartható életmód kialakítása érdekében a Gyümölcsök és zöldségek nemzetközi éve konferencián.

Gyümölcsfogyasztás javíthat a költséghatékonyságon és a fenntarthatóságon Romániában
Gyümölcsfogyasztás javíthat a költséghatékonyságon és a fenntarthatóságon Romániában

A pazarlás és a költségek csökkentését is segíti a zöldség- és gyümölcsfogyasztás

Arra biztatjuk az embereket, hogy minél több gyümölcsöt és zöldséget fogyasszanak, hozzájárulva ezzel az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelemhez és a havi költségek csökkentéséhez – fogalmazott Borbély László államtanácsos, a Fenntartható Fejlődés Főosztály koordinátora.

Romániai (Marius Mihai Micu államtitkár, Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium, prof. Dr. Marian Bogoescu, Aurel Tănase, az OIPA PROD COM elnöke, a Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, Dr. Nastasia Belc – Élelmiszer-biológiai erőforrások Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Intézete – IBA Bukarest elnöke) és európai (Nabil Gangi – a FAO európai és közép-ázsiai regionális képviselő-helyettese, Anastasia Alvizou főigazgató-helyettes „Farm to Fork”) szakemberek osztották meg a résztvevőkkel az adminisztratív és szakpolitikai intézkedéseket az ökológiai mezőgazdaság és zöldségtermesztés területén mind a termelők, mind a fogyasztók számára.

Szabályok, források, fejlesztések

Szó esett többek között a folyamatban lévő európai jogszabályváltozásokról, a rendelkezésre álló finanszírozási forrásokról, az innovációról és a termesztési rendszerek védelmének lehetőségeiről. „Jó példákat mutattunk be és vitattunk meg, valamint Mihaela Bilic táplálkozási szakember és Adrian Hădean séf hasznos tippekkel láttak el a napi étrendünkhöz” – olvasható az RMDSZ közleményében.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Sürgős segítségre van szüksége a mezőgazdaságnak?... Az AGRO.bio Hungary Kft sajtótájékoztatóján jártunk, ahol a cég vezetői és a Vidékfejlesztési Minisztérium vezető tanácsosa ismertette meg velünk a je...
Hivatalos: a marhahústermelés nem fenntartható Amerikai kutatók kimondták: a húsmarha előállítása sokszorosan meghaladja más állati termékek előállításának költségeit – olvasható az origo.hu-n. Az ...
Fenntarthatóságért kaptak díjakat a fiatalok A K&H Csoport idén első alkalommal ösztöndíjpályázatot hirdetett a magyarországi agrárképzést folytató egyetemek és főiskolák mester és PhD képzés...
Fenntartható növénytermesztés a méhek védelmében... Lerágott csontnak tűnik, de ettől még valóban komoly probléma a méhek folyamatos pusztulása világszerte. A fenntartható növénytermesztés viszont sokat...
Magyar lehet Európa legjobb ökológiai kertje A cserszegtomaji Barlang utcában található csodaszép parkot még 2013-ban adták át. Most lesz azonban csak igazán híres, ugyanis szeptember elején egés...
A fenntarthatóság sokkal több, mint környezetvédel... Együttműködés a fenntartható mezőgazdaságért címmel nemzetközi konferenciát rendezett a világ egyik legnagyobb vegyipari vállalata, a BASF. A rendezvé...