Sertés és brojlercsirke – fenntarthatóaknak kell lenniük az intenzív termelési rendszereknek

A sertés- és brojlercsirkeipar kulcsfontosságú eleme az Európai Unió gazdaságának. A fenntarthatóság elérésének egyik fő módja ezekben az ágazatokban a takarmányfelhasználás hatékonyságának javítása. Ennek támogatására hozták létre az ECO-FCE-t.

Nyilvánvaló, hogy az intenzív termelési rendszerek kulcsfontosságú szerepet játszanak a növekvő globális népesség táplálásában, de fenntarthatóaknak is kell lenniük. Ez azt jelenti, hogy környezetbarátnak és állatjólléti szempontból barátságosaknak kell lenniük, ugyanakkor ésszerű megtérülést is lehetővé kell tenniük a termelők számára. Az energia és a takarmány emelkedő költségei, a fogyasztók alacsony termékárakkal szembeni elvárásai együttesen ez utóbbi elemet teszik folyamatos kihívássá.

A projekt egyik erőssége az volt, hogy ötvözte az élvonalbeli tudományt a modern kereskedelmi gazdálkodás valóságának megértésével
A projekt egyik erőssége az volt, hogy ötvözte az élvonalbeli tudományt a modern kereskedelmi gazdálkodás valóságának megértésével (Fotó: Pixabay)

ECO-FCE

Az ECO-FCE egy EU FP7 projekt volt (2013 és 2017 között), amely újszerű rendszerbiológiai kutatásokat alkalmazott annak érdekében, hogy jobban megértsék a sertések és a brojlercsirkék takarmányfelhasználásának hatékonyságát. Táplálkozási és genetikai megközelítéseket is vizsgált a takarmányfelhasználás hatékonyságának és az ökológiai lábnyomnak a manipulálására. A projektcsoportban 18 partnerszervezet vett részt, és átfogó ismeretekről adott számot a monogasztrikus táplálkozás, a genetika, a (meta)genomika, a statisztikai modellezés, a termékminőség, az állattenyésztés, valamint az állatok egészsége és jóléte terén.

A projekt egyik erőssége az volt, hogy ötvözte az élvonalbeli tudományt a modern kereskedelmi gazdálkodás valóságának megértésével. Ez tükröződött az ipari projektpartnerek erőteljes hozzájárulásában. Az ECO-FCE kulcsfontosságú kutatási területeinek bemutatkozását egy kiragadott példán keresztül mutatjuk be.

A korai élet befolyásolása

Az oltási technikák lehetőséget kínálnak hasznos baktériumok beültetésére, elősegítve a bél stabilizálódását és immunitását a csirkékben a kikelés után. Az ECO-FCE-n belül dolgozó lengyel tudósok két új szimbiotikum hatékonyságát tesztelték: S1 (Lb. salivarius IBB3154 ​​+ galaktooligoszacharidok) és S2 (Lb. plantarum 3036 + Raffinose család oligoszacharidjai).

Kevés hatás érvényesült a brojlercsirke teljesítményében, de az S1 és S2 petesejt-kezelésben részesülők egyike kedvezően befolyásolta a csirkebél szerkezetét a 42. napon. Jelentős változásokat figyeltek meg a duodenumban és a jejunumban – a csirkebél két fontos szegmensében, ahol a tápanyagok felszívódásának legintenzívebb folyamata zajlik. Úgy tűnik, hogy az S1 leginkább az immunrendszerrel összefüggő útvonalakat aktiválja, míg az S2 az anyagcsere-útvonalakat. A szimbiotikus adagolás a hasnyálmirigy enzimatikus aktivitását és a béltartalom szekretált enzimjeinek szintjét is befolyásolta. Összességében ez a regényes munka sok ígéretet mutatott a szimbiotikumokkal végzett ovo-manipuláció potenciális eszközeként az állatok egészségének és termelékenységének optimalizálására.

Lengyel tudósok két új szimbiotikum hatékonyságát tesztelték
Lengyel tudósok két új szimbiotikum hatékonyságát tesztelték (Fotó: Pixabay)

Az ebben a cikkben bemutatott megállapításokat az egynapos ECO-FCE szimpózium munkájának összefoglalásaként az EAAP konferencián, 2016-ban Belfastban készítették. A szimpózium füzete, amely további részleteket tartalmaz a kutatási eredményekről és az érintett tudósokról, elérhető az ECO-FCE weboldalán (www.eco-fce.eu).

Szerzői:

Dr. Elizabeth Magowan, Észak-Írország Agrár-Élelmiszeripari és Biotudományi Intézete és Dr. Niamh O’Connell, a Belfasti Queen Egyetem Globális Élelmezésbiztonsági Intézete

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

400 milliós támogatás sertésfeldolgozó üzemeknek... Vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak sertésfeldolgozó üzemek a sertéshús feldolgozásának, húskészítmények gyártásának és szállításának techno...
98 millió forint a sertésprogramra 98 milliós forintos forrást biztosít a Vidékfejlesztési Minisztérium a tenyésztést szolgáló technikai eszközök beszerzésére a sertésprogram keretében....
Így is lehet állatot szállítani? Megdöbbentő, hogy néhány országban hogyan szállítják az állatokat. Legyen szó baromfiról, sertésről vagy szarvasmarháról, az emberek leleményessége ha...
“Kutyamalac” Kutyaként viselkedik egy malac Kínában.  Azaz, szeret sétálni, kifejezetten kedveli, ha simogatják, és mindenhova elkíséri gazdáját. Arany élete van,...
Nőtt a sertés- és a szarvasmarha-állomány is Tovább emelkedik a szarvasmarha-állomány, így 2014 végére a számuk meghaladta a 800 ezer darabot. A sertéságazat sem panaszkodhat, a sertések száma is...
Vágóhídi hírek A vágóhidakon csaknem minden állatfajtából többet vágtak 2014-ben Magyarországon, mint egy évvel korábban. A szarvasmarha vágások 4,3 százalékkal, a s...