A fogyasztók nyitottak a fenntartható táplálkozás felé, viszont vannak akadályok

Egyre több olyan fogyasztási cikk van, amely elősegíti a fenntartható táplálkozás felé vezető út fejlődését. Az unióban készített felmérés alapján a legtöbb fogyasztó nyitott a fenntartható táplálkozás iránt, viszont aggályokba is ütköznek ezzel szemben. Legfőképp a növényi alapú fehérjék az elfogadottak, azonban a rovarokkal szemben továbbra sem túl elfogadóak az emberek.

Az Európai Fogyasztói Szervezet (BEUC) 11 ország fogyasztói számára tett fel kérdéseket, amelyek a fenntartható táplálkozás vizsgálatára vonatkoztak, mint például, hogy hajlandóak-e csökkenteni a vörös hús fogyasztását, vagy, hogy a kormány elősegíti-e a fenntartható élelmezés előremozdítását. A felmérés értékelése során az a megállapítás született, hogy az unióban a legtöbb fogyasztó hajlandó változtatni étkezési szokásain, ehhez viszont meg kell könnyíteni a fogyasztók számára az élelmiszerek közötti választást.

A fenntartható táplálkozás legfontosabb alapja az, hogy a fogyasztók is áttérjenek a fenntartható élelmiszerek fogyasztására. (Fotó: Pixabay, Annca)
A fenntartható táplálkozás legfontosabb alapja az, hogy a fogyasztók is áttérjenek a fenntartható élelmiszerek fogyasztására. (Fotó: Pixabay, Annca)

A felmérést még a világjárvány kitörése előtt készítették, amely már akkor is pozitív véleményt mutatott a kielemzést követően. A járvány kitörése után viszont valószínűsíthető, hogy még javultak az eredmények. A háztartásokra ható befolyásoló tényezők között az élelmiszerek a legfontosabbak, ezt követi a fűtés illetve a lakhatás tényezői, továbbá a személygépkocsik használata.

Továbbá a felmérés azt is megállapította, hogy a fogyasztók alábecsülik az élelmezési szokásaik környezetre gyakorolt hatásait, viszont általánosságban tisztában vannak az étkezési szokások környezeti hatásával. A fogyasztók kétharmada hajlandó lenne megváltoztatni étkezési szokásait, viszont ehhez több információra lenne szükség. Ugyanis az ár, ismeretek, korlátozott élelmiszerválaszték és konkrét információk hiánya nagyban befolyásolja a fogyasztók döntését. A felmérés kitöltőinek több, mint 40 százaléka állította, hogy már nem fogyaszt vörös húst annak környezeti hatása miatt, viszont a vörös hús fehérjeforrásait nem rovarokból származó, vagy laborban előállított hússal pótolnák. A legtöbben inkább a növényi alapú fehérjéket részesítik előnyben, így inkább hüvelyesek szolgálnának helyettesítésképp.

Monique Goyens, a BEUC főigazgatójának elmondása szerint az eredmények alapján a fogyasztóknak több információra lenne szükségük az élelmiszerek leírásában és cimkéjén, illetve több olyan terméket megismerni és látni, amelyek fenntartható módon készülnek. A szabályozók, a kiskereskedő, és az előállítók az árképzéssel, a marketinggel, illetve további egyéb tényezőkkel is ösztönözhetik a fogyasztókat arra, hogy melyik élelmiszert válasszák inkább, és részesítsék előnyben. Nem hiába az ár áll legelső helyen a fenntarthatóbb étkezés akadályai között. A kormányok és fogyasztói csoportok viszont nagyban elősegíthetik azt, hogy a fogyasztók felismerjék, nem kell feltétlenül többet költeniük a fenntartható táplálkozásért. Az étkezési szokásokat viszont meg kell változtatni ahhoz, hogy ezt a változást el tudják érni, így például a húsfogyasztás és a pazarlás mértékének csökkentésével.

A felmérésben Ausztria, Belgium, Németország, Görögország, Olaszország, Litvánia, Hollandia, Portugália, Szlovákia, Szlovénia és Spanyolország vett részt.

Forrás: Beuc.eu, Origo.hu

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Sürgős segítségre van szüksége a mezőgazdaságnak?... Az AGRO.bio Hungary Kft sajtótájékoztatóján jártunk, ahol a cég vezetői és a Vidékfejlesztési Minisztérium vezető tanácsosa ismertette meg velünk a je...
Újabb magyar innováció az élelmiszerbiztonság növe... Minden gazda számára fontos, hogy a mezőgazdaságban olyan termékeket használhasson, amiknek a valódisága garantált. Az AGRO.bio Hungary Kft. március k...
Második alkalommal adták át a fenntartható mezőgaz... Idén másodszorra ítélték oda az AGRO.bio Hungary Kft. által tavaly alapított „Márton József Díj a Fenntartható Magyar Mezőgazdaság Szolgálatáért” elne...
Jövőre teljesíteniük kell a gazdáknak a zöldítési ... Már most készülniük kell a gazdálkodóknak a 2015-ös zöldítési követelmények teljesítésére - hívja fel az érintettek figyelmét a szaktárca a kormányzat...
Tejelő szarvasmarha állomány az Európai Unióban... Melyik uniós országban mennyi tejelő szarvasmarhát tartanak? Vajon ki a tejhatalom Európában? Mi a helyzet a magyar tejelő szarvasmarha állománnyal? E...
Sertésállomány az Európai Unióban Egy korábbi cikkünkben az Európai Uniós tagállamok tejelő szarvasmarha állományáról írtunk, mai cikkünkben pedig a sertésállományt térképezzük fel az ...