Akár véletlenül is eltaposhatunk egy százezret érő védett bogarat

Sokan viszolygunk a ház körül vagy a lakásban felbukkanó váratlan vendégek láttán, ilyenkor óhatatlan módon nyúlunk papucsért, légycsapóért, amellyel lecsaphatjuk vagy elűzhetjük őket. Van viszont egy nagyon fontos dolog! Rengeteg kertben és házban is felbukkanó rovar számít védettnek! Nem ritka, hogy egyes példányok természetvédelmi értéke elérheti akár a több százezer forintot is.  […]

Tovább…

Mesterséges intelligenciára épülő robotautomatizálás forradalmasítja a baromfifeldolgozást az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban 4 kutatóintézet élen jár a kifejezetten a baromfiiparra vonatkozó mesterséges intelligencia és robotika kifejlesztésében a feldolgozóipar számára. A mezőgazdasági minisztérium intézete által nyújtott 4 éves, 5 millió dolláros támogatás felhasználásával a kutatóintézetek segítettek létrehozni a baromfifeldolgozásban alkalmazott méretezhető és intelligens automatizálás központját. […]

Tovább…

Holland gazdák ismerkedtek a mezőgazdaság jövőjével

A holland Future Farming & Food Experience (FF & FE) kiállítás megújult változata mintegy ezer látogatót vonzott. Ez a duplája a tavalyi évben regisztrált értéknek. A lézeres gyomirtástól a műtrágyázáson keresztül az automatikus ültetésig, a „csak kérdezz”-ig és az adat-útitervig. A jövő mezőgazdaságának körvonalai már május 25-én láthatóak voltak a Lelystadban megrendezett Farm of the Future kiállításon. […]

Tovább…

Szövetségi megállapodást köt a PCT Agclouddal a John Deere

A John Deere és a precíziós mezőgazdaságban vezető ausztrál PCT közötti szövetséges megállapodás segít forradalmasítani a szántóföldi adatelemzést a gabona-, kukorica-, szója- és gyapottermelők számára Észak-Amerikában, Ausztráliában és Új-Zélandon. A megállapodás értelmében a John Deere ügyfelei a helyi John Deere kereskedőjükön keresztül hozzáférhetnek a PCT Agcloud fejlett elemző eszközeihez […]

Tovább…

Sikeresen csökkentették a szóját a baromfitakarmányokban

A szójaliszt ára magas és állandóan ingadozik, a baromfitermelésnek pedig fenntarthatóbbnak kell és lehet lennie. A takarmány fehérjetartalmának csökkentése és a kristályos aminosavak használatának növelése hatékony módja lehet e két nagy kihívás kezelésének. A Trouw Nutrition új kutatása új meglátásokkal szolgál ebben a témában. […]

Tovább…

Csaknem mindegyik sertéstartó gazdaság fertőzött szalmonellával Németországban

Német kutatók megállapították, hogy a karámokból vett lábminták és az elérhető felületekről vett környezeti minták alkalmasak-e a szalmonellával szennyezett területek azonosítására a kocafarmokon. A szalmonella gyakori okozója járványoknak, hasmenéses megbetegedéseknek és vérmérgezésnek. A sertések pedig sokszor a szalmonella forrásainak számítanak az élelmiszerláncban, gyakran klinikai tünetek nélkül. […]

Tovább…

Rombolóan alacsony árat fizetnek a zöldségekért a német szupermarketek – gyalázatos  munkakörülmények a betakarításkor

Bérdömping, zsaroló bérleti díjak és nem megfelelő egészségbiztosítás: gyakran kizsákmányolják azokat, akik német földeken szüretelnek spárgát, epret vagy zöldséget. A nagy német szupermarketek közösen felelősek a gazdákra kifejtett nyomásgyakorlásért, hogy minél olcsóbban tudják megvásárolni az árut. Az új Oxfam-tanulmány megmutatja, hogy a szupermarketek árnyomása milyen hatással van az idénymunkásokra.  […]

Tovább…

Néhány faj, amelyik eredeti élőhelyén hozzászokott a forrósághoz

A leveleikért termesztett növényekben az a közös vonás, hogy mind imádják a forróságot, némelyik gyakrabban megszomjazik, a többi viszont még a szárazsággal is egész jól boldogul. Érdemes ezeket a növényeket a hazai kertekbe is beköltöztetni, mert e fajok nem fognak meglepődni a nyári forróságkor sem. Még ha a klímaváltozás sok kedvezőtlen újdonságot hozott is a kiskerttulajdonosok és növényeik életébe. […]

Tovább…