Ezt érdemes tudni a naspolyáról

A naspolya kisméretű fa, ami szívós, betegségeknek ellenálló növény. A gondoskodást ízében és állagában az almapüréhez hasonlító termésekkel hálálja meg. Ezeket nyersen, lekvárként és más formákban is lehet fogyasztani. Különös jellegzetességük, hogy jóval a legtöbb egyéb gyümölcs szürete után, november közepére vagy végére érnek be. Ismerje meg a naspolya termesztéséhez és gondozásához szükséges a fontos tudnivalókat!

Az Agrároldal.hu portál anyagát szemléztük. Eszerint a közönséges naspolya Dél-nyugat-Ázsiából és Európa déli részéből származik, de a termesztése többféle éghajlaton is lehetséges. A naspolyák lehetnek nagy, lombhullató bokrok vagy kisebb fák is, általában legfeljebb 8 méteres magassággal és 6 méteres kiterjedéssel. Sötétzöld, ovális leveleik tapintása a bőrhöz hasonlítható. Ősszel sárga vagy piros színekben virít, 5 szirmú fehér virága átmérője 2-3 centiméter. Mivel hajlamosak szétterjedni, ezért érdemes fákként vagy félfákként termeszteni őket. A naspolya gyümölcse 2-3 centiméteres átmérőjű és látványos csészelevelek vannak rajta. A gyümölcsök közvetlenül az érés előtt aranysárgák, később pedig barna (M. germanica) vagy piros (M. canescens) színűvé válnak.

A naspolya az egyik legkésőbb érő gyümölcs
A naspolya az egyik legkésőbb érő gyümölcs
Így válassza ki a megfelelő naspolyafát

A naspolyák időnként kaphatók saját gyökereikkel, de leginkább féltörpe galagonyába, vagy féltörpe, esetleg törpe birsekbe szokták beoltani őket. Ezek célja elsősorban a fa méretének korlátozása, de választhatóak alapból kisebb fajták is, mint például a Nottingham naspolya. A naspolya ágai hajlamosak a földre konyulni, ami az esetek többségében megkönnyíti a termés szüretelését. Fontos, hogy a naspolyáknak nincs szükségük társfára ahhoz, hogy megtermékenyülhessenek.

A naspolya változatai

Large Dutch

A Large Dutch („nagy holland”) változat mutatós gyümölcsöket hoz, amik akár 8 cm-es átmérőjükkel a legtöbb más változatnál nagyobb méretűek. Hátulütőjük, hogy állaguk és ízük egyáltalán nem olyan kellemes, mint a többségnek. Ez a fajta nagyon intenzíven nő, ezért sok helyet igényel.

Nottingham

A Nottingham egy jóval tömörebb fajta, ezért kisebb kertekbe ideális választás. Gyümölcsei 5 centi átmérőjűek lehetnek, és már a fiatalabb fákon is megjelenhetnek. Azonban termése formájából adódóan a gyümölcsök az érés során könnyedén megrepedhetnek, ami idő előtti rohadáshoz vezethet.

Iranian

Az Iranian naspolya jó minőségű gyümölcsöket terem, amelyek akár frissen is fogyaszthatók. Hátránya, hogy a termései viszonylag kicsik, de ebből származik előny is: nem repednek szét és rohadnak el olyan könnyen, mint a nagyobb gyümölcsű változatok.

A naspolya ültetése

A naspolya szereti a fényt, félárnyékban, vagy foltos fényben kevesebb gyümölcsöt hoznak. A legtöbb talajtípusban képesek növekedni. A legjobb mégis a nyirkos talaj, mert a vizet is jobban tűrik a legtöbb gyümölcsfánál. Szabad vízelvezetésű, de jó víztartó-képességű talaj a legjobb számukra, ezért, ha túl agyagos a kert, akkor némi tőzeggel, vagy tőzegpótló anyaggal ajánlott kiegészíteni a földet a vízelvezetés és a levegőztetés érdekében. A naspolya levelei és virági könnyedén sérülhetnek az erős szélben, ezért lehetőség szerint szélvédett helyre érdemes tenni.

A naspolyákat november és március között érdemes elültetni. A fák képesek télen megerősödni, ami segít megakadályozni, hogy nyáron kiszáradjanak.

A naspolya metszése és alakítása

A kifejlett fákat nem érdemes metszeni – írja a cikk. Csak a gyenge, elhalt, vagy egymást keresztező ágakat kell eltávolítani a fáról, amit márciusban ideális végrehajtani. A fiatalabb fákról visszavághatóak az alsó ágak, ha a cél egy ingyen szár. Egyéb esetben viszont minden oldalsó hajtást érdemes visszavágni 2-3 levélig október és március között. Amikor a fa eléri a kívánt magasságot, csípje le a legfelső hajtást, hogy oldalsó növekedésre sarkallja – ezekből alakulnak majd ki a főbb ágak. A naspolyákat veszélyeztetheti a galagonyák leveleinek foltosodása, ami fekete, 1-2 milliméteres foltok formájában jelenhet meg a levélzeten.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Gyümölcstermelők téli továbbképzése rendezvénysoro... A szakmai fejlődés minden szakember számára fontos, így a gyümölcstermesztés területén dolgozóknak is. A programon résztvevők friss információkat tudh...
Mi lesz idén a zöldség-gyümölcs ágazatban? 2013-ban döcögősen indult be a szezon, köszönhetően a hosszúra nyúló télnek. Idén azonban enyhe volt a tél és korán megérkezett a tavasz is: előbb kez...
Rekordtermés helyett csak jó közepes várható a gyü... A korábban jelzett rekordtermés helyett csak jó közepes termés várható a magyarországi gyümölcsösökben, főként az elmúlt hét időjárása miatt - mondta ...
Így maradt bio a nem bio cseresznye Személyes hangvételű cikket olvastunk a Kapanyél oldalán, mely a cseresznyefák hasznosságáról szól. Pro és kontra érvek kerülnek egymással szembe, szó...
Orosz embargó – Magyarország a zöldség-gyümö... Magyarország haladéktalanul az EU Mezőgazdasági Különbizottsága napirendjére kérte a zöldség-gyümölcs támogatás tárgyalásának ügyét, miután Brüsszel s...
Ajándékozzon könyvet karácsonyra! Vészesen közeledik a karácsony. Ilyenkor hagyomány, hogy meglepjük szeretteinket kisebb-nagyobb ajándékokkal. Mi is lehetne szebb és hasznosabb ajándé...