Sajnos, idén az olcsó almát és körtét el lehet felejteni

Almából 40-50, míg körtéből 50-60 százalékkal kevesebb terem idén hazánkban az éves átlaghoz képest. Ennek oka elsősorban a fagykár volt, amelyet rendkívüli mértékben növelt az aszályos tél végi és kora tavaszi időjárás is. Európában is az átlagosnál gyengébb almatermelésre lehet számítani, így idén kieshet a piacról az olcsó, helyettesítő import. […]

Tovább…

A szarvasi ipari paradicsom szakmai nap érdekességei

Szarvason rendezték meg az ipari paradicsom szakmai napot augusztus 25-én. Az eseményen Ledó Ferenc, a FruitVeB elnöke elmondta, hogy a járványügyi helyzet miatt az idei év különleges, hiszen a kertészetet érintő szakmai rendezvények nyár közepéig-végéig nem nagyon voltak az országban. Az ipari paradicsom termesztése iránt nő az érdeklődés, amit a résztvevők nagy száma is mutatott. Anyagunkból több fontos részlet is kiderül a hazai paradicsomhelyzetről. […]

Tovább…

Tudja, miért terem az átlagnál kevesebb magyar dinnye idén?

A magyar görögdinnye idén kicsit megkésve kezdett beérni, és szeptember végéig lesz elérhető a hazai piacokon és üzletekben. A szabadföldi kereskedelmi mennyiséget folyamatosan szedik: Baranyában és Békésben elsőként láttak neki a feladatnak, utána Tolnában és a heves-jászsági körzetben, végül a szabolcs-hajdúsági térségben. Idén jelentősen csökkent a magyar görögdinnye termőterülete. A korábbi években jellemző 4500-4800 hektárról 4000 hektárra apadt. Jelentősen csökkent a magyar dinnye termőterülete idén. […]

Tovább…

330 hektáron kezdődik meg a szüret a Villányi borvidék kékszőlőiben

A szőlősgazdák egy része már augusztus utolsó napjaiban megkezdheti a Villányi borvidék jellegzetes kékszőlőfajtáinak szüretelését a villányi borvidéken. A mintegy 2500 hektáros szőlőtermő-terület hegyközségi tanácsának titkára, Nagy Gergely elmondta, hogy a területen elenyésző mennyiségben jelen lévő fehér szőlőfajták szedése már augusztus közepén megindult, ezután pedig a borvidék sajátosságaként ismert portugieser vörösbort adó kékoportó betakarításával indul meg az igazi szüreti időszak Villányban. […]

Tovább…

Finomabb a paradicsom, ha magasabb a tárolási hőmérséklet

A paradicsom egy sérülékeny, lágy felszínű kertészeti termék, aminek a betakarítástól az értékesítésen át egészen a fogyasztó asztaláig meg kell őriznie minőségét. A fogyasztók elégedetlenségének okait a paradicsom ízével, zamatával kapcsolatban többen is vizsgálták. A szakemberek szerint az elsődleges nemesítési célok, azaz a betegségekkel szembeni ellenállóság, a magas termőképesség és a megfelelő húskeménység mellett az ízzel kapcsolatos tulajdonságok sok esetben nem játszanak szerepet. A paradicsom íze nem a legfontosabb szempont. […]

Tovább…

Az éjszakai beporzók: molylepkék

Sokszor olvashatunk arról, hogy a méhek a legfontosabb beporzó rovarok, ami teljes mértékben igaz is, viszont rajtuk kívül több rovar is végzi még ezt a munkát, akár éjjel is. A molylepkék köztudottan éjszakai állatok, és az éj leple alatt ők is szorgosan ténykednek a növények beporzásán, amíg nappali társaik nem aktívak. Egy új tanulmány szerint pedig a molylepkék igen fontos beporzók az angol gazdaságok területein, és nagy szerepet játszhatnak a terméshozam alakulásában. […]

Tovább…

Óriási agrárberuházás Bezenyén: 314 milliárd forintot költenek a Lajtania Park megépítésére

Várhatóan 2021. közepén elindulhat az építkezés Bezenye és Hegyeshalom határában a Lajtania Park nevű, európai szinten is kiemelkedő projektben. A német Fakt AG a tervek szerint három ütemben nagyjából 314 milliárd forint értékű fejlesztést hajt végre a térségben. A települések megállapodást írtak alá a beruházó német cég magyarországi leányával, a Fakt Hungaria Kft.-vel. Ebben többek között vállalták, hogy 2020. szeptember 30-ig a beépítési tervezetben foglalt tartalommal elkészíttetik a módosítandó településrendezési terveket és műszaki dokumentációkat. […]

Tovább…