Az éjszakai beporzók: molylepkék

Sokszor olvashatunk arról, hogy a méhek a legfontosabb beporzó rovarok, ami teljes mértékben igaz is, viszont rajtuk kívül több rovar is végzi még ezt a munkát, akár éjjel is. A molylepkék köztudottan éjszakai állatok, és az éj leple alatt ők is szorgosan ténykednek a növények beporzásán, amíg nappali társaik nem aktívak. Egy új tanulmány szerint pedig a molylepkék igen fontos beporzók az angol gazdaságok területein, és nagy szerepet játszhatnak a terméshozam alakulásában.

Egy kutatás ugyanis kimutatta, hogy a lepkék pollenszállító hálózata összetételében és méretében is nagyobb, mint nappali társaiké. Ennek oka, hogy a molylepkék több olyan növényről is szállítanak virágport, amelyeket a pillangók vagy a méhek nem látogatnak meg, illetve hogy a lepke a mellkasán szállítja a pollent, és nem a pödörnyelvén, ezzel könnyítve a pollenátvitelt – írja a Science Daily.

A molylepkék fontos szerepet játszanak a növények éjszakai beporzásában. (Fotó: Pixabay, Josch13)
A molylepkék fontos szerepet játszanak a növények éjszakai beporzásában. (Fotó: Pixabay, Josch13)

A tanulmány vezetője Dr. Richard Walton elmondása szerint a molylepkék nagyon fontos szerepet töltenek be az ökológiában, ennek ellenére sokszor figyelmen kívül hagyják őket. Amellett, hogy a növények beporzását kiegészítik a nappali beporzók mellett, a természetes biodiverzitást is visszaszorítják. Ezek nélkül a lepkék nélkül több állatfaj is veszélybe kerülne, amelyek táplálékait a beporzásuk által biztosítják.

Míg a korábbi megfigyelések és kutatások a lepkék pollenszállításakor azok szívókájára/pödörnyelvére összpontosítottak, amely a táplálkozásban segítette őket, addig később a szokásra is felfigyeltek. Ugyanis táplálkozás közben a lepkék a virágokon ülnek, miközben a szőrös testük hozzáér a növények reproduktív szerveihez, így felveszi, és le is adja a polleneket. Ezáltal könnyen szállítják a virágport növénytől növényig.

Jelen tanulmány éppen akkor foglalkozik a molylepkék beporzásával, amikor azok populációja rohamosan csökkenni kezdett a világon. A tudósokat pedig aggasztja, hogy egy, a beporzásban fontos faj veszélyben van, miközben még csak most kezdték meg a kutatásukat, és eddig nem vették sokan figyelembe.

Dr. Jan Axmacher, aki a tanulmány egyik társszerzője elárulta, hogy véleménye szerint nem fordítottak elegendő figyelmet az éjszakai beporzókra, akik nagyon fontos szerepet játszanak a növények életében. Az elmúlt évtizedekben tudományos tekintetben elsősorban az egyedülálló és a szociális méheket vizsgálták, amelyek létszámcsökkenése a beporzást igénylő növények terméshozamának csökkenéséhez vezetett. Viszont az éjszakai lepkéket –amelyeknél több faj ismert, mint méhek tekintetében-, elhanyagolták kutatás szempontjából, amelyen sürgősen változtatni kell. A jövőben ugyanis fontos szerepet tölthetnek be a mezőgazdaság életében, hiszen ha nagyobb figyelmet fordítunk a molylepkékre, akár a terméshozam növekedését is elősegíthetik. Bár még szükségesek további kutatások is a beporzó szerepük megértése érdekében, amely kétségkívül egyedülálló és létfontosságú a növények számára.

A kutatást 2016-2017-es növekedési időszakban végezték Kelet-Angliában, az Egyesült- Királyság területén. Az éjszakai beporzókat, valamint a nappaliakat is havonta egyszer megvizsgálták, hogy mely növényeket látogatják és milyen gyakran.

A 838 éjszakai lepke közül 381 egyed esetében találtak pollenszállítást, amely a lepkék majdnem 50 százalékát jelenti. Összesen 47 növényfaj pollenjét találták meg a molylepkéken, amelyet nappali beporzók esetén nem fedeztek fel a szállításukban.

Dr. Walton arra a következtetésre jutott a tanulmány során, hogy bár a méhek szuperbeporzóként ismertek, ők is elsősorban a legtermékenyebb pollenforrásokat választják. A molylepkék pedig talán kevésbé tűnnek hatékonynak beporzás tekintetében, viszont sokféleségük és egyedszámuk miatt nagyon is fontosak lehetnek a pollenszállításban, ezért érdemes kutatni őket. Ezek a kutatások pedig elősegíthetik az éjszakai növény-rovar kapcsolatok hatásának megismerését a külvilágra, amelyek lehetséges, hogy létfontosságúak is lehetnek mind mezőgazdaság, mind pedig ökoszisztéma szempontjából.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Aki nem figyel, az fizethet! Lassan, de biztosan közeledik a növények, különösen a repce és a gyümölcsfák virágzásának időszaka. A növénytermesztéssel foglalkozóknak fokozottan ke...
Egy méh agya lehet a jövő drónjainak pilótája... Egy háziméh agyának komplett, digitális újraalkotásával akarnak önállóan repülő robotokat létrehozni a Green Brain Project kutatói – írja az IFLS-re h...
Feleslegesen pusztítják a méheket Feleslegesen pusztítják a beporzó rovarokat egyes növényvédő szerek egy európai szakértői testület szerint, melyben a Magyar Tudományos Akadémia (MTA)...
Mitől romlik a méhkirálynők teljesítménye? Hivatalosan félévente cserélni kellene a méhészeknek a méhkirálynőt, de ez gyakorlatban csak 1-2 évente történik meg. Pedig a méhkirálynők teljesítmén...
Nikotinfüggők lehetnek a méhek Az utóbbi években egyre inkább középpontba kerül a méhek védelme, ugyanis sokat köszönhetünk nekik. Nélkülük nem lenne ennyi táplálékunk. Egy velük ka...
Kínában már kézzel kell végezni a növények beporzá... Nagy a baj Kínában, ugyanis egyes területeken szinte teljesen eltűntek a méhek. A beporzás időszakában ez kifejezetten nagy probléma, a gazdáknak alte...