A szarvasi ipari paradicsom szakmai nap érdekességei

Szarvason rendezték meg az ipari paradicsom szakmai napot augusztus 25-én. Az eseményen Ledó Ferenc, a FruitVeB elnöke elmondta, hogy a járványügyi helyzet miatt az idei év különleges, hiszen a kertészetet érintő szakmai rendezvények nyár közepéig-végéig nem nagyon voltak az országban. Az ipari paradicsom termesztése iránt nő az érdeklődés, amit a résztvevők nagy száma is mutatott. Anyagunkból több fontos részlet is kiderül a hazai paradicsomhelyzetről. […]

Tovább…

Új kultivátor és biostimulátor segítette az ipari paradicsom fejlődését

Augusztus végén rendezte meg „Ipari paradicsom bemutató” című szakmai rendezvényét a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, melynek szakmai partnere a DélKerTÉSZ ipari paradicsom termelő és integrátor tagja, a Moroko-Farm Kft. volt. A helyszín a cég Csabacsűd-Páltelek határában található ipari paradicsomtáblái voltak. A résztvevők az egész szakmai napot az ipari paradicsom fajták között, a növényállományban töltötték. […]

Tovább…

Megbukott a paradicsom alternáriával: toxintartalmat mutattak ki belőle

Kedvezett a kórokozók fertőzésének a sok csapadék idén, igaz ez az ipari paradicsom állományokra is. Viszont a termesztőknek arra különösen vigyázniuk kell, hogy a védekezéskor betartsák az élelmezés-egészségügyi várakozási időket, és a termésben kimutatható szermaradék ne haladja meg a megengedett értéket. Az alternáriás betegség elleni megelőző védekezés ezen felül más szempontból is fontos lett. Németországban ugyanis egy áruházlánc által kért ellenőrzéskor paradicsomsűrítményből és ketchupból mutatták ki az alternáriás betegséget okozó gombák toxinjait. […]

Tovább…

Huminisz-technológia nagyító alatt kertészeti kultúrákban

A fokozott környezetvédelmi, élelmiszerminőségi és élelmiszerbiztonsági feltételeknek való megfelelés miatt hazánk mezőgazdaságában is egyre nagyobb szerepet kapnak a fenntartható, környezetkímélő megoldások. Az évjárat és a biológiai alapok mellett adott termőhelyre adaptált termesztéstechnológiai elemek – elővetemény, öntözés, talajművelés, növényvédelem és nem utolsó sorban az okszerű tápanyag-utánpótlás, – nagymértékben meghatározzák a fenntartható gazdaságos termesztést. […]

Tovább…