Magyar cirokcipó és mákos kalács győzött a Magyarok kenyere gluténmentes versenyén

A Magyarok Kenyere programhoz kapcsolódóan szervezte meg a gluténmentes kenyerek és péksütemények versenyét a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete és az AMUREX GM Hungary Kft. […]

Tovább…

Mindent beborítanak a lehullott levelek. Így lehet a legkönnyebben megszabadulni tőlük

Nagy fejtörést tud okozni a lehulló falevelek eltakarítása kertünkből. Sokan a legegyszerűbb utat választják, elégetik vagy bezsákolják. Pedig a lombtakarítás nem kellene, hogy problémát okozzon, számos ötlet született a hasznosításra! Mivel minden fa levele sajátos, így vannak köztük nehezen komposztálható, hosszú lebomlási idejű levelek, de fontos megjegyezni, hogy minden levél hasznosítható. […]

Tovább…

Akár aláírásgyűjtéssel is fel kell lépni az egészséges, itt termelt fehérjeforrás érdekében

A világ tojástermelése évente 3-3,5 százalékkal emelkedik – hangzott el a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége 20. tojásvilágnapi konferenciáján. A hazai fogyasztás jelenleg 240 db/év, és folyamatosan növekszik. 1996-ban döntött úgy a nemzetközi szövetség, hogy világnappal népszerűsítik a tojásfogyasztást. Mára a tudósok megállapították, hogy a tojás a legértékesebb táplálékok egyike. […]

Tovább…

Már a nyári aratásnál jelentősen csökkentek a termésátlagok, őszre sem várható javulás

tótájékoztatón Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára hangsúlyozta: „rendkívüli körülmények alakultak ki a magyarországi szántóföldi növénytermesztésben az idei súlyos aszály, valamint az orosz-ukrán háború okozta gazdasági nehézségek miatt.” […]

Tovább…

Minden eddiginél sürgetőbb a takarmányköltségek csökkentése!

nyersanyagárak drasztikus emelkedése már több mint egy éve óriási kihívást jelent a baromfitartók és a takarmányozási szakemberek számára. Ezek az emelkedő takarmányköltségek növelik az olyan takarmányozási gyakorlatok iránti igényt, amelyek hatékonyabban használják fel a takarmányban lévő tápanyagokat. Most minden eddiginél sürgetőbb a takarmányköltségek csökkentése. […]

Tovább…

Falánk fosztogatók járják a magyar kerteket. Meg lehet védeni tőlük a termést?

A kertek és házak körül előfordulnak olykor vadon élő állatok: betévednek az avar közé sünök, nyulak, és sajnos van olyan is, hogy rókák, vaddisznók okoznak károkat. Sok gazda orra alá törnek borsot azzal, hogy megdézsmálják a termést, vagy elcsennek néhány haszonállatot, de ez még nem azt jelenti, hogy barbár módon ki kellene irtanunk őket. […]

Tovább…

Megmenthetők a nyár ízei: tanácsok fűszernövények tartósításához

fűszernövényeket nemcsak tavasztól őszig használhatjuk. Még a fagyok előtt „megmenthetjük az ízeket”, hiszen ha tartósítjuk ezeket, akkor egész télen át segítségünkre lesznek a konyhában. Különböző, jól bevált tartósítási módszerek léteznek a fűszerek esetén is: házi nyers tárolás, szárítás, sózás, hűtés, savanyítás […]

Tovább…