Magyar cirokcipó és mákos kalács győzött a Magyarok kenyere gluténmentes versenyén

A Magyarok Kenyere programhoz kapcsolódóan szervezte meg a gluténmentes kenyerek és péksütemények versenyét a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete és az AMUREX GM Hungary Kft. A verseny a szakmai együttműködés egyik első sikeres lépése volt, a résztvevők ugyanis több mint 1 tonna gluténmentes lisztet ajánlottak fel a Magyarok Kenyere program számára, melyet liszt, kenyér és pékáru formájában fognak eljuttatni év végéig a szükséget szenvedő, lisztérzékenységben érintettek számára.

A MAGOSZ közleménye írta meg, hogy hozzávetőlegesen százból legalább egy ember gluténérzékeny, a gyártók pedig egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a kiszolgálásukra. Az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül az ágazat. Ennek eredményeként egyre szélesedő kínálat és jobb minőség tapasztalható a gluténmentes kenyerek és péksütemények piacán.

Gluténmentes kenyerek és péksütemények versenyén hirdettek eredményt
Gluténmentes kenyerek és péksütemények versenyén hirdettek eredményt – Fotó: Lévai Zsolt/NAK

Nem mindenki ehet hagyományos kenyeret

Sajnos a kenyér nem mindenkinek jelentheti ugyanazt, az emberek kb. 2%-a gluténérzékeny, és ez a betegség csak szigorú, úgynevezett élethosszig tartó diétával tartható megfelelő szinten. A gluténmentes termékeket előállító üzemeknek szigorú követelményeknek kell megfelelniük. A termékfejlesztés ezen a területen még a tapasztalt szakemberek számára is komoly kihívás, hiszen a glutén hiánya megnehezíti a gyártást, némiképp rontja az ízérzéket. Az iparágban tapasztalható innovációnak köszönhetően az elmúlt évtizedben a gluténmentes termékek gyártása sokat fejlődött, a kínálat pedig jelentősen bővült – írták.

Összegyűltek a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete és az AMUREX GM Hungary Kft. képviselői a díjátadóra
Összegyűltek a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete és az AMUREX GM Hungary Kft. képviselői a díjátadóra – Fotó: Lévai Zsolt/NAK

Így jött létre először a verseny

Ez adott alkalmat arra, hogy – hagyományteremtő jelleggel – egy szakmailag is meghatározó verseny szülessen, mely egyrészt bemutatkozási lehetőséget biztosított a gyártók számára, a bírálat pedig a fogyasztóknak is egyfajta útmutatás, hogy a kínálatban megtalálják a legjobb minőségű termékeket. A versenyben részt vevő termékek a 2022. október 17-i díjátadón is megtekinthetők és megkóstolhatók voltak. Továbbá elérhetők a boltok polcain, illetve a verseny eredményeképpen hamarosan megkezdik a gyártásukat és a forgalmazásukat.

A győztes kenyér a cirok cipó lett - Fotó: Lévai Zsolt/NAK
A győztes kenyér a cirok cipó lett – Fotó: Lévai Zsolt/NAK

A verseny a szakmai együttműködés egyik első sikeres lépése volt, a résztvevők ugyanis több mint 1 tonna gluténmentes lisztet ajánlottak fel a Magyarok Kenyere program számára, melyet liszt, kenyér és pékáru formájában fognak eljuttatni év végéig a szükséget szenvedő, lisztérzékenységben érintettek számára.

A gluténmentes péksütemények kategóriáját az Aranycipó Kft. “Mákos kalács szeletek” terméke nyerte meg – Fotó: Lévai Zsolt/NAK

Az év gluténmentes verseny elismeréseit Győrffy Balázs, a NAK elnöke, dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára és Dr. Cseh Tibor András, a MAGOSZ főtitkára adta át.

A 2022 Gluténmentes Kenyere verseny díjazottjai:

1. helyezett: Hunorganic Kft. – Cöli cirok cipó

2. helyezett: NYDFI Kft. (Tibidabo Gluténmentes Pékség) – Chiamagos cipó

3. helyezett: Greenpass Kft. (Free Gluténmentes Pékség) – Magszórásos cipó

A 2022 Gluténmentes Péksüteménye verseny díjazottjai:

1. helyezett: Aranycipó Kft. – Mákos kalács szeletek

2. helyezett: Magyar Gluténmentes Pékség Kft. – Kifli

3. helyezett: P.Geri Kft. (DietABC) – Kakaós kalácska

Innovációs Különdíj:

Hunorganic Kft. – Universal plus cipó prebiotikumos cikória inulinnal

dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára adja át az egyik díjat - Fotó: Lévai Zsolt/NAK
dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára adja át a díjat a cirok cipó elkészítéséért – Fotó: Lévai Zsolt/NAK
Share Button

Kapcsolódó cikkek

Lopott sertéshús Máriakálnokon A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság beosztottjai szerdán hajnalban Máriakálnok belterületén ellenőriztek egy tehergépkocsit. A megállított tehergépko...
Önkéntes jelölés segít eligazodni a GMO-mentes ter... Szeptember 20-án lépett életbe egy új rendelet, amely szabályozza a GMO-mentes termékek, élelmiszerek és takarmányok forgalmazását. Mivel az unióban n...
Egérürülék a húsboltban, lecsapott a kommandó... Ismét lecsapott a törvény keze, ezúttal Győr-Moson-Sopron megyében razziázott a Nébih. Egy húsboltban és a hozzá tartozó előállító üzemében számtalan ...
Disznó- és csirkehús helyett sáskát fogunk enni... Komoly problémákat okozhat a jövőben a növekvő társadalom hússzükségletének biztosítása. Szakértők szerint a jelenleg tömegesen tenyésztett és fogyasz...
Mire figyeljen sonka vásárlásakor Ugyan már nagypéntek van és a boltok ma zárva tartanak, de holnap még mindenki megveheti az ünnepi asztalra való finomságokat. Sonkát és tojást azonba...
Csendes penészgyilkos jelent meg Ausztráliában Megpenészedett a kenyér, a felvágott, vagy a gyümölcs? Egy ausztrál találmány révén talán megszabadulhatunk a penésztől. A Perth városában lévő Murdo...