A Magyarok Kenyere programhoz kapcsolódóan szervezte meg a gluténmentes kenyerek és péksütemények versenyét a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete és az AMUREX GM Hungary Kft. A verseny a szakmai együttműködés egyik első sikeres lépése volt, a résztvevők ugyanis több mint 1 tonna gluténmentes lisztet ajánlottak fel a Magyarok Kenyere program számára, melyet liszt, kenyér és pékáru formájában fognak eljuttatni év végéig a szükséget szenvedő, lisztérzékenységben érintettek számára.
A MAGOSZ közleménye írta meg, hogy hozzávetőlegesen százból legalább egy ember gluténérzékeny, a gyártók pedig egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a kiszolgálásukra. Az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül az ágazat. Ennek eredményeként egyre szélesedő kínálat és jobb minőség tapasztalható a gluténmentes kenyerek és péksütemények piacán.
Nem mindenki ehet hagyományos kenyeret
Sajnos a kenyér nem mindenkinek jelentheti ugyanazt, az emberek kb. 2%-a gluténérzékeny, és ez a betegség csak szigorú, úgynevezett élethosszig tartó diétával tartható megfelelő szinten. A gluténmentes termékeket előállító üzemeknek szigorú követelményeknek kell megfelelniük. A termékfejlesztés ezen a területen még a tapasztalt szakemberek számára is komoly kihívás, hiszen a glutén hiánya megnehezíti a gyártást, némiképp rontja az ízérzéket. Az iparágban tapasztalható innovációnak köszönhetően az elmúlt évtizedben a gluténmentes termékek gyártása sokat fejlődött, a kínálat pedig jelentősen bővült – írták.
Így jött létre először a verseny
Ez adott alkalmat arra, hogy – hagyományteremtő jelleggel – egy szakmailag is meghatározó verseny szülessen, mely egyrészt bemutatkozási lehetőséget biztosított a gyártók számára, a bírálat pedig a fogyasztóknak is egyfajta útmutatás, hogy a kínálatban megtalálják a legjobb minőségű termékeket. A versenyben részt vevő termékek a 2022. október 17-i díjátadón is megtekinthetők és megkóstolhatók voltak. Továbbá elérhetők a boltok polcain, illetve a verseny eredményeképpen hamarosan megkezdik a gyártásukat és a forgalmazásukat.
A verseny a szakmai együttműködés egyik első sikeres lépése volt, a résztvevők ugyanis több mint 1 tonna gluténmentes lisztet ajánlottak fel a Magyarok Kenyere program számára, melyet liszt, kenyér és pékáru formájában fognak eljuttatni év végéig a szükséget szenvedő, lisztérzékenységben érintettek számára.
Az év gluténmentes verseny elismeréseit Győrffy Balázs, a NAK elnöke, dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára és Dr. Cseh Tibor András, a MAGOSZ főtitkára adta át.
A 2022 Gluténmentes Kenyere verseny díjazottjai:
1. helyezett: Hunorganic Kft. – Cöli cirok cipó
2. helyezett: NYDFI Kft. (Tibidabo Gluténmentes Pékség) – Chiamagos cipó
3. helyezett: Greenpass Kft. (Free Gluténmentes Pékség) – Magszórásos cipó
A 2022 Gluténmentes Péksüteménye verseny díjazottjai:
1. helyezett: Aranycipó Kft. – Mákos kalács szeletek
2. helyezett: Magyar Gluténmentes Pékség Kft. – Kifli
3. helyezett: P.Geri Kft. (DietABC) – Kakaós kalácska
Innovációs Különdíj:
Hunorganic Kft. – Universal plus cipó prebiotikumos cikória inulinnal