A laborból kerülhet az asztalokra a mesterségesen hízott liba- és kacsamáj

Az egyre népszerűbbé váló húsmentes ételek mellé érkezhet hamarosan egy húsmentes májkülönlegesség, a foie gras. Egy francia startup, a Gourmey 2022-ben szeretné piacra dobni a magyarul hízott májként ismert ételt. A fejlesztés alapja a tojás. A kacsatojás őssejtjeit elkülönítik és ezek egy tápoldatban osztódni kezdenek, majd májsejtté alakulnak. Hosszú út vezetett odáig, hogy ízben és állagban is a lehető legjobban jobban hasonlítson az étel az eredetire: 600-szor kísérelték meg a kutatók, hogy elkészítsék a megfelelő változatot. […]

Tovább…

Ellátási gondok lehetnek a lisztpiacon – pedig rekordokat dönt a búzatermés

Az átlaghozam alulról súrolja a 6 tonnát, körülbelül 4,9–5 millió tonna kenyérgabonát takarítottak be ebben az évben – ennek mintegy 80 százaléka étkezési minőségű. Most nem volt gombafertőzés, nem volt toxintermelődés. E tekintetben a 2021-es aratás páratlan a maga nemében. Miközben őszi búzából példátlanul kis területről végül is nagy termést sikerült elérni, a malmok szorult helyzetbe kerültek.
A termelők vagy egyáltalán nem akarják eladni a búzát annyiért, amennyit most kínálnak érte, vagy azt kérik, hogy csak január 1. után beszéljenek az üzletről, mondván, számukra most nem fontos az árbevétel. […]

Tovább…

Lehet sárga, rózsaszín, lila, fehér és akár fekete is – mindegyik érett paradicsom!

Valószínűleg az első paradicsom a mai Peru területéről származik, itt a „vad” növény még mindig megtalálható az Andokban. Mire az európai hódítók megérkeztek, már széles körben elterjedt a termesztése.
Nem vitás, hogy a paradicsom rendkívül előnyös beltartalmi tulajdonságai és kitűnő íze miatt a világ egyik legkedveltebb élelmiszernövénye. Úgy gondolnánk, nagyon sokat tudunk is róla. Vélhetően azonban még a téma szakértői számára is tartogat meglepetéseket a következő, igen érdekes összeállítás. […]

Tovább…

Hatalmas elismerés: uniós oltalom a magyar szarvasgombának

Uniós oltalomban részesült a jászsági nyári szarvasgomba – közölte a munkaszüneti hétvége első, ünnepi napján az Agrárminisztérium. Az Európai Bizottság egy nappal korábban kihirdetett rendeletével uniós oltalomban részesítette a „jászsági nyári szarvasgomba” elnevezést.
A közleményben a minisztérium hozzátette: a jászsági nyári szarvasgomba oltalom alatt álló földrajzi jelzés a nyári szarvasgomba (Tuber aestivum Vittad.) föld alatti gombafajnak a megjelölt földrajzi helyen összegyűjtött, friss helyi változatát jelöli. Termőterülete az Észak-Alföldön, a Tarna és Zagyva völgyében elhelyezkedő Jászságban található. […]

Tovább…

Megpihennek a kombájnok, már csak az eredményt számolgatják – vége az aratásnak!

Sommás a cím végén olvasható kijelentés, de valóban alig látni már gabonát vágó kombájnokat a földeken. A zab nagy része maradt csak hátra, illetve a gyengébb búza-, rozs- és triticaletáblák. Az eredmény vegyes: akad megye, ahol bőven az országos átlag felettiek a hozamok, míg máshol alatta maradtak.
Szaporodnak a megyei jelentések, amelyek szerint befejezték az idei nyári aratást, illetve már csak néhány gazdálkodó vágja a kisebb tábláit. Sok a meglepetés: akad, ahol többet vártak a búzától, máshol pedig a becsültnél több és jobb a minőség. […]

Tovább…

„Megizzadt” a szántóföldi robot, de megküzdött a burgonya ültetésével

Először ültettek burgonyát szántóföldi robot segítségével Hollandiában. A nem hétköznapi megoldás egy kutatási projekt része, amelynek célja, hogy kiderüljön, lehet-e a burgonyát hatékonyabban termeszteni kevésbé nehéz gépekkel.
A kísérletet az Agrointelli Robotti nevű autonóm eszközhordozóval hajtották végre, amely önállóan képes különböző tevékenységeket végezni. Ehhez a robotot egy vontatott, négysoros Miedema CP 42-es ültetőgéphez kapcsolták. […]

Tovább…

Emelkedtek a vágópulyka és a vágócsirke árak is tavalyhoz képest

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára 6 százalékkal 271 forint/kilogrammra, a vágópulyka élősúlyos termelői ára 2 százalékkal 398 forint/kilogrammra emelkedett 2021 első 30 hetében az előző év azonos időszakának átlagárához képest. A KSH adatai alapján Magyarországon a baromfihúsok exportja 30 százalékkal csaknem 109 ezer tonnára emelkedett 2021 első öt hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ezen belül a csirkehús kivitele 15 százalékkal 60,3 ezer tonnára, a pulykahúsé 45 százalékkal 16,3 ezer tonnára nőtt. […]

Tovább…

Agyő, krumplibogár! Mechanikus elvű géppel tisztítják meg tőle a termőföldet – a biotermesztők nagy örömére

Az értelemszerűen Coloradónak elnevezett bogárfogó gép már majdnem készen áll a forgalmazásra. A gép a kolorádóbogarak és lárvák 70%-át vagy annál is többet fog el egy fertőzött burgonyaföldről. Mechanikus működési elve miatt (szemben a vegyszerekkel) a Catcher elsősorban a biotermesztők számára érdekes.
A prototípus egy traktor elülső részéhez csatlakozik, és négy burgonyacsík szélességben dolgozik. Az alapelve az, hogy a kolorádóbogár ösztönösen lehuppan, és megáll a mozgásban, hogy elkerülje támadóit. A gép ezért nyolc hidraulikusan meghajtott, műanyag lapátokkal ellátott rotorral van felszerelve, burgonyagerincenként kettővel, amelyek ellentétes irányban forognak. Jelentős erővel végig simítanak a burgonya lombozatán, és lecsapkodják a bogarakat és a lárvákat a növényről. Ezek a szándék szerint a lombozat alatt mozgó tartályokba esnek. […]

Tovább…