Adjuk meg a túlélés esélyét minden újszülött malacnak

A kocák egyre nagyobb termékenységével az elválasztás előtti elhullás esetei is nőnek. Vannak módszerek annak biztosítására, hogy az alacsony súlyú malacok többsége eleget kapjon ahhoz, hogy felzárkózhasson az alom többi tagjához. A jó stratégia magában foglalja a fészekrakást, a dajkakocákat és a kereszthordást. A születéstől az elválasztásig tartó időszak az egyik legveszélyesebb a sertés életében, az elválasztás előtti elhullás a legtöbb országban meghaladja a 10%-ot, azaz 10 élve született sertésből több mint 1 meghal az elválasztás előtt.
A malacok túlélési esélyeinek javítása érdekében célszerű visszatérni az alapokhoz, és figyelembe venni a malacok biológiáját. Történelmileg a legtöbb kutatás és az azt követő technológiai és genetikai fejlődés az állatok fizikai teljesítményére összpontosított; azonban a sertések normális, ösztönös viselkedésének figyelembevétele és az ennek kielégítésére tett erőfeszítések további eszközöket biztosíthatnak a malacok jólétének és túlélésének optimalizálásához. […]

Tovább…

Nincs menekvés, nincs megoldás: negyedével is nőhet a hús ára

Komoly és hosszan tartó válságot is okozhat a takarmányárak nagyságrendileg 30 százalékos emelkedése, amit a termelők a termékeik árában is kénytelenek lesznek érvényesíteni. Ez a drágulás pedig a takarmány- és húsipar szakértői szerint elkerülhetetlenül elér a fogyasztókig is. Miután a termelési költségek mintegy kétharmadát teszik ki a takarmányok, a drágulás jelentős költségnövekedést eredményezett az élőállat és állati termékek piacán. […]

Tovább…

Módosultak a baromfiáruk európai uniós behozatalára vonatkozó szabályok

Megjelent az Európai Bizottság (EU) 2021/568 végrehajtási rendelete a 798/2008/EK rendelet I. mellékletének az egyes baromfiáruk Unióba történő behozatala és Unión keresztül történő átszállítása céljából engedélyezett harmadik országok, területek, övezetek és területi egységek jegyzékében az Egyesült Királyságra vonatkozó bejegyzés tekintetében a magas patogenitású vírustörzsek okozta madárinfluenza megjelenése nyomán szükségessé vált módosításáról. […]

Tovább…

Növényi fehérjék: impozáns tervek Belgiumban – a járvány végeztével

Flandria és Vallónia régiónak is ambiciózus tervei vannak a növényi alapú, alternatív fehérjeszektor fejlesztésében Belgiumban. A flamand régió elsősorban az éghajlatváltozás, az élelmezésbiztonság és a közegészségügy jövőbeli kihívásaira igyekszik reagálni, míg Vallónia a piaci újjáépítés fontos lehetőségének tekinti a növényi fehérjéket.
A koronavírus okozta válság óta az ország lakosai egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a származási helynek. Ezen kívül a húshelyettesítő élelmiszerek fogyasztóinak tábora is egyre növekszik, a húsfogyasztás mértéke pedig évek óta csökken. Mindez kiindulópont lehet ahhoz, hogy a növényi fehérjék fenntartható ágazatának fejlesztését sikerre vigyék Belgiumban. […]

Tovább…

Spárga vélhetően lesz, de jó piaca aligha. És a vendégmunkás is hiánycikk

A hűvös időjárás miatt jelentős késéssel indul idén a spárgaszezon, a vírus miatt az értékesítés is nehezebb, és a visszafogottan működő vendéglátósok sem rendelnek belőle annyit, mint korábban. Tavaly ilyenkor már szedtük – emlékezett vissza az öttömösi Tanács Attila, akinek már a nagyszülei is spárgával foglalkoztak.
A zöldspárga csak né­­hol dugta ki a fejét a ho­mokból, az avatatlan szem észre sem veszi a kis apróságot, a bakhátas fehér párcentis csírában van még. Pedig ilyenkor már annak is ki kellene látszódnia a homokból. A spárga ugyanis a meleget szereti, a mostani hűvös tavaszban nem nő. Az eső vi­­szont jól jött a spárgára, mert már öntözni is kellett, pedig azt szedés előtt nem szokták. […]

Tovább…

Jó illatú lesz a levegő – és tisztulhat a légkör! – a szarvasmarhák étrendjének megváltoztatásával

A szarvasmarhák algával való etetésével az üvegházhatású gázok kibocsátása 82 százalékkal csökkenthető, derült ki egy új tanulmányból. Ez egészségesebb környezetet, fenntarthatóbb marhahúsételeket – így hamburgereket is – jelenthet a jövőre nézve. A Kaliforniai Egyetem kutatóinak eredményei biztató lehetőséget jelentenek az állatállomány fenntartható termeléséhez az egész világon.
Ermias Kebreab professzor szerint megalapozott bizonyítékaik vannak arra vonatkozóan, hogy a szarvasmarhák étrendjébe kevert tengeri moszat hatékonyan csökkenti az üvegházhatású gázokat, és a hatékonysága az idő múlásával sem csökken. Ez segíthet a gazdálkodóknak a világ táplálásához szükséges marhahús- és tejtermékek fenntartható előállításában. […]

Tovább…

Hatalmas magyar siker: a világ legjobbja lett a bodrogkisfaludi Tokaj gin

Nagy magyar siker: a Gin Magazine Awards idei díjazottjai között a Seven Hills Distillery Tokaj gin italát választották világ legjobb kortárs ginjének. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bodrogkisfaludon található kis kézműves üzem tulajdonosa és egyben lepárlómestere, Mészáros-Komáromy Dénes válaszolt a Magro.hu kérdéseire. Beszámoló és interjú egyben a világ legjobb ilyen típusú italáról, a Tokaj ginről. […]

Tovább…

Más húsmarhák tenyésztői is előszeretettel használják a limousint

A fajta egyik kiváló hazai törzstenyészete a balaton­almádi székhelyű IMÁR Bt.-nél található. A vállalkozás 2012 óta foglalkozik limousinokkal, és már a kezdetekkor a tenyészállat-előállítást jelölték meg célként. A tenyészüsző- és tenyészbika-előállítás mellett a tenyésztésre be nem állított állatokat hízóalapanyagként értékesítik. A koncepció azóta sem változott. Minden tenyészállatuk törzskönyvezett és – természetesen – tisztavérű limousin.
Három telephelyük van. A városlődin, Ruder-majorban tartják az anyateheneket, ott történik az elletés és a borjak nevelése. A 6-8 hónapos korban leválasztott, általában 30-50 állatot számláló borjúcsoportokat átszállítják a nemesvámos-vilmapusztai telephelyre. […]

Tovább…