A laborból kerülhet az asztalokra a mesterségesen hízott liba- és kacsamáj

Az egyre népszerűbbé váló húsmentes ételek mellé érkezhet hamarosan egy húsmentes májkülönlegesség, a foie gras. Egy francia startup, a Gourmey 2022-ben szeretné piacra dobni a magyarul hízott májként ismert ételt. A fejlesztés alapja a tojás. A kacsatojás őssejtjeit elkülönítik és ezek egy tápoldatban osztódni kezdenek, majd májsejtté alakulnak. Hosszú út vezetett odáig, hogy ízben és állagban is a lehető legjobban jobban hasonlítson az étel az eredetire: 600-szor kísérelték meg a kutatók, hogy elkészítsék a megfelelő változatot. […]

Tovább…

Zéró export – romokban a magyar libamáj biznisz

A magyar kacsa- és libamájjal foglalkozók óriási bajba kerültek, a madárinfluenza miatt. Ugyanis szinte teljesen leállt az export, ami a bevételük jelentős részéért felelős. A Távol-Keletre lényegében megszűnt az export és az unión belüli szállítások is akadoznak. Most érezni igazán, hogy az influenza miatt a magyar kacsa- és libaállomány szinte teljes egészét le kellett vágni. […]

Tovább…