Van nyertese is a klímaváltozásnak? Igen! A földimogyoró…

A földimogyoró az Újvilág szülötte, Észak- és Dél-Amerikában egyaránt elterjedt, de Szíriában sem ismeretlen. Szűkebb környezetünkben Romániában és Bulgáriában találkozhatunk vele, és hazánkban is termesztették már az 1950-es években.
Balla Zoltán fajtanemesítő 2013-ban kezdett foglalkozni a földimogyoróval Nagy János professzor fölvetésére, sokan jártak a növények csodájára a bemutatókertben. Valamikor az Alföldi Mezőgazdasági Kísérleti Intézet rendelkezett saját fajtával, amit Kiszombori névre kereszteltek. Az 1950-es években Medgyesegyházán már mintegy 300 hektáron termesztették, ám rövid időn belül abbahagyták, mert nem tudták kielégíteni a rendkívül nagy kézimunkaerő-igényét. […]

Tovább…

Túléléstől a boldogulásig – az elválasztás utáni kihívások malacoknál

Amikor a malacok elválasztásra kerülnek, és megkezdik karrierjüket ott, ahol nevelkedni fognak, úgy tűnik, néhányuknak nehéz időszakot kell megélniük manapság. Dr. Casey Bradley sertéstakarmányozási technológiai szakértő szerint az amerikai sertéságazati szakemberek számára egy lépést hátrálni lehet a helyes irány, hogy végül 2 lépéssel előrébb jussanak.
A múlt hónapban a Nemzetközi Sertéstakarmányozási Konferencián a közönség egyik kérdése nagyszerű vitát váltott ki a panelbeszélgetés résztvevőinek körében, de elgondolkodtató is volt. […]

Tovább…

Wagyu marha steaket nyomtattak egy japán laboratóriumban – videóval

A laboratóriumban előállított húsok választéka az egyszerű csirkemellektől a lazacfiléig rohamléptekkel bővült az elmúlt évtizedben. A kutatási terület fejlesztéseibe az Oszakai Egyetem munkatársai is beszálltak és a Nature Communications lapban publikált dolgozatuk szerint csúcstechnológiás biológiai háromdimenziós nyomtatójukkal a világhírű wagyu marhához hasonló textúrájú mesterséges húst állítottak elő. A végeredmény laboratóriumban, valódi őssejtből készült el. […]

Tovább…

Rövidesen somogyi komlóból készülhet a Soproni prémium söre

Második alkalommal takarítják be a Somogy megyei Kastélyosdombón a sörök alapanyagául szolgáló komlót az első kísérleti hektárról, a jövő évtől pedig további jelentős területeken indulhat meg a szüret a településen. A Heineken Hungária Zrt. és az Ökumenikus Segélyszervezet komlószüreti ünnepségének megnyitóján Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára elmondta, hogy a sikeres mintaprojekt után az Agrárminisztérium támogatásával újabb 13 hektáron telepítettek komlót, segítve az élelmiszeripar számára a hazai alapanyagokhoz való hozzájutást. […]

Tovább…

Hatalmas termelőképességet ért el a milliárdos fejlesztéssel a péksüteményes cég Igalban

Több mint 1,1 milliárd forintos fejlesztéssel, 40 százalékkal növelte a Somogy megyei Igalban működő sütőipari üzemének kapacitását a fagyasztott péksüteményeket készítő Pek-Snack Kft. Közleményükben azt írták, hogy Magyarország és Közép-Európa meghatározó látványpékség-hálózata új, automatizált gyártósort és kelesztő-sokkoló egységet állított üzembe a Külgazdasági és Külügyminisztérium versenyképességnövelő pályázatán elnyert 287 millió forint támogatás felhasználásával. […]

Tovább…

Mákja van a gazdának? Igen! Bőven van mákja…

Pém Bálint Szlovákia magyarlakta területén született, ott is él és dolgozik, a Komárom melletti Patról, pedagóguscsaládból származik. Szülei a szocializmus alatt – több társukhoz hasonlóan – háztájiból egészítették ki a jövedelmüket. Pém Bálint ekkor tanulta meg: csak azután lehet kimenni a Dunára, ha a kert rendben van. A szülők később, nevelési célzattal, saját területet adtak neki, amiből megvolt a zsebpénze. Így szerette meg a növénytermesztést, és azt, hogy egy kis mag elvetéséből mi minden lehet.
A család elkezdte művelni a rendszerváltás után visszakapott 48 hektárját. A gimnázium után Bálint a Nyitrai Agráregyetemen folytatta tanulmányait, menedzsment szakon. Már egyetemi évei alatt kiváltotta a magángazda-engedélyét. Párjával, későbbi feleségével 15 hektáron kertészkedtek, 15 embert alkalmazva. Abban az időszakban érkeztek meg Szlovákiába az üzletláncok. Ennek következtében a felvásárlók egyik évről a másikra eltűntek, amivel a kertészetük piaca is megszűnt. […]

Tovább…

Igazi csodaszer a méhkenyér: kicsit drága, de olcsóbb a virágpornál és a méhpempőnél

Minden mézfajta rengeteg természetes és rendkívül értékes anyagot tartalmaz, így járulva hozzá az egészséges immunrendszer fenntartásához. Vannak azonban olyan kevéssé ismert méhészeti „melléktermékek”, amelyek még nem kerültek be a köztudatba, bár egyre többet és egyre több fórumon hallani róluk.
A méhészeti ágazat valahogy túlélte a hosszan elhúzódó kora tavaszi fagyok okozta károkat, de bizonyos mézfajták nagyon megsínylették az időjárást, így alig van belőlük országosan, ezért pedig nagyon megemelkedtek az árak. Így járt az akác-, a hárs-, de a repceméz sem idén döntött csúcsot, ami a mennyiséget illeti, mert a minőségre szerencsére nem lehet panasz. […]

Tovább…