A laborból kerülhet az asztalokra a mesterségesen hízott liba- és kacsamáj

Az egyre népszerűbbé váló húsmentes ételek mellé érkezhet hamarosan egy húsmentes májkülönlegesség, a foie gras. Egy francia startup, a Gourmey 2022-ben szeretné piacra dobni a magyarul hízott májként ismert ételt. A fejlesztés alapja a tojás. A kacsatojás őssejtjeit elkülönítik és ezek egy tápoldatban osztódni kezdenek, majd májsejtté alakulnak. Hosszú út vezetett odáig, hogy ízben és állagban is a lehető legjobban jobban hasonlítson az étel az eredetire: 600-szor kísérelték meg a kutatók, hogy elkészítsék a megfelelő változatot. […]

Tovább…

Megvan a módszer a természetesen hízott libamáj előállítására – videó

Megvan a megoldás a hízott libamáj európai uniós problémájára. A módszer helyettesíti a libák tömését, ami tilos az Európai Unió területén. Egy francia tudóscsoport kísérletezte ki a természetesen hízott libamájat. A toulouse-i kutatók abból indultak ki, hogy az eredetileg vándorló madárnak rengeteg tápanyagra van szüksége ahhoz, hogy kibírja a hosszú utat dél felé. A megoldást a bélbaktériumok szabályozása jelenti. […]

Tovább…