Komoly gond az antibiotikumoknak is ellenálló baktériumok terjedése

Az Élelmiszervizsgálati Közlemények honlapján megjelent kutatásból kiderül, hogy az antibiotikumoknak is ellenálló baktériumok egyre nagyobb kihívást jelentenek a humán- és állatgyógyászat területein kívül az élelmiszer-feldolgozás során is. A Debreceni Egyetem kutatása és a WESSLING Hungary Kft. laboratóriumi vizsgálatai alapján egyértelműen kiderült, hogy az eddigieknél szigorúbb ellenőrzés lenne szükséges a kockázatok csökkentéséért. […]

Tovább…

Mi lesz a műanyag csomagolás helyett? Most még az átállás türelmi időszaka tart

A zöldség-gyümölcs értékesítését is érinti, hogy július 1-jétől többféle csomagolóanyagot kivonnak a forgalomból. A meglévő készletek azonban még felhasználhatók, így az átállás zökkenőmentes lesz. Nemcsak az éttermi polisztirol dobozoknak mondunk búcsút, hanem habtálcás zöldséget, gyümölcsöt sem vásárolhatunk. Főként a rövid használati idejű műanyag csomagolóeszközök tűnnek el.
Magyarországon a csomagolószerek exportja és importja közel azonos mértékű, a belföldi termelés körülbelül 50 százalékát teszi ki. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján tavaly Magyarországon 764 milliárd forint értékben, körülbelül 1,3-1,4 millió tonna csomagolóanyagot használtunk fel. […]

Tovább…

Burgonya: igen sokféle kártevő dézsmálja – fel kell készülni a védelemre ellenük

A burgonyának több állati kártevője van, talán a legjelentősebb a Mexikóból származó – az amerikaiak révén elterjedten kolorádóbogárnak „becézett” – melegigényes burgonyabogár. Tápnövénye még a burgonya mellett a tojásgyümölcs és a paradicsom.
Hazánkban először 74 évvel ezelőtt, 1947-ben Héderváron találták meg. Bogár alakban a talajban telel, zömmel 10-15 cm mélyen, laza talajon pedig 20 cm-nél mélyebbre is lehúzódik. Évente két nemzedéke van, de a nemzedékek összefolynak. Az áttelelő bogarak tavasszal, március végétől május végéig jelennek meg. […]

Tovább…

Jöhet akármekkora özönvíz – továbbra is az aszály miatt fáj a gazdák feje

Július közepe óta szinte minden európai országban, így itthon is az özönvízszerű esőzésekről, árvizekről szóltak-szólnak a hírek. Vélhetően csak a gazdálkodók beszélnek még mindig az aszályról, ők viszont meglehetősen sokat. Az utóbbi időszakban a rengeteg víz hátráltatja a szántóföldi munkákat. A kombájnok sok helyen napokig állnak, annyira felázik egy-egy felhőszakadás után a talaj.
Másutt a nagy pára- és harmatképződés miatt nem lehet indítani a betakarítást. Holott jó lenne minél előbb behordani a földekről a termést, mert sok szem kipereghet a kalászosokból, repcéből, facéliából egyaránt – arról nem is beszélve, hogy egy-egy eső jelentősen rontja az egyébként sem túl rózsás helyzetű kenyérnek való minőségét. […]

Tovább…

Egyre több élelmiszer kaphatja meg hamarosan az új magyar védjegyet

Elektronikus pályázati rendszerrel, weboldalfejlesztéssel és új kommunikációs csatornákkal erősít a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyrendszer. A Nébih szakmai támogatásával létrehozott elektronikus rendszernek köszönhetően egyszerűbbé vált a védjegyre való pályázás. A KMÉ szakmacsoportja a meglévő platformok fejlesztésén kívül további új csatornákat alakított ki, többek között a védjegyes termékek hatékony bemutatása érdekében. […]

Tovább…

Burgonya: szabadalmi oltalom az új vetési módszernek

Az eddigieknél háromszor hatékonyabb vírusmentesítési eljárást fejlesztettek ki a Debreceni Egyetem Agrár Genomikai és Biotechnológiai Központjának és az AKIT Nyíregyházi Kutatóintézetének kutatói.
A burgonyatermesztésben kiemelkedő jelentőségű az egészséges vetőgumó használata. A burgonyát fertőző és a vírusos vetőgumóval is terjedő betegségek ugyanis akár 80%-os termésveszteséget és jelentős minőségi romlást is okozhatnak. Az új vetőmagkezelési módszert a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala szabadalmi oltalom alá helyezte – olvasható a Debreceni Egyetem által közzétett beszámolóban. […]

Tovább…

Van olyan élelmiszer, amelyik jelzi, hogy mérgező – az igazi veszélyt a többi jelenti

Feldolgozási, tárolási, vagy egyéb problémák miatt könnyen mérgezővé válhatnak egyes élelmiszereink. Ezek a változások jobb esetben látszanak, rosszabb esetben nem… Amennyiben egy élelmiszeren penész jelenik meg, állaga, szaga megváltozik, az jelzi a fogyasztónak, hogy ezt már inkább ne egye meg.
Sajnos nem mindig ennyire egyértelmű a helyzet, mert az otthon tárolt élelmiszereinkben lejátszódó – számunkra negatív – folyamatoknak nem mindig vannak látható, szagolható, ízlelhető jelei. […]

Tovább…

Újabb csapás érte a termesztőket: tovább drágulhat a kávé

Váratlan fagybetörés érte a brazil kávéövezet szívét. Mindez a jövő évi termésre lehet nagyon kedvezőtlen hatással, miután az idén az aszály okozott komoly gondokat a legnagyobb kávétermelő országban. Az események hatására a kávé jegyzése 13 százalékos drágulást követően az árupiacokon 6,5 éves csúcsra ugrott. A kávécserjék jelentős része károsodott, a jelentések szerint az évente 40 és 50 millió zsákot termelő országban jövőre 1 és 2 millió zsákkal kevesebb lehet a végső termés. […]

Tovább…