Megfőzve lefőzi a távol-keletieket is: aki kóstolta a magyar rizst, ezt eszi

Mondani is kár, hogy a rizs az egyik legősibb kultúrnövényünk, a világ második legfontosabb gabonájáról beszélünk. Bármilyen hihetetlen, Magyarország is a nagy rizstermelő országok közé tartozik, mi vagyunk az északi határ Európában, ahol még jól érzi magát ez a kultúrnövény.
A KSH adatai szerint a hazai rizsfogyasztás évről-évre folyamatosan nő. 2014-ben az egy főre jutó mennyiség még 4,1 kg volt, azóta fokozatosan, évről évre egyre többet eszünk, 2019-ben ez a mérőszám már 6,3 kg lett. Összehasonlításként azonban még messze kevesebb rizst fogyasztunk, mint például burgonyát (58 kg), a búzalisztről nem is beszélve (évente 85,6 kg lisztet használunk el.) […]

Tovább…

Talajművelés nélküli termesztéssel is fenntartható a terméshozam – csökkentve a gyomirtó szerek használatát

Mivel Pennsylvaniában az agronómiai kultúrák több mint 65%-a talajművelés nélküli termesztés alatt áll, a gyomirtó szereknek ellenálló gyomok terjednek, csökkentik a terméshozamot, és nagyon nehezen ellenőrizhetők. Eddig ez volt a helyzet.
Ugyanakkor a szántás nélküli termelést alkalmazó gazdálkodók csökkenthetik a gyomirtószer-használatot, és mégis fenntarthatják a terméshozamot, ha integrált gyomirtási módszereket alkalmaznak – derül ki a Penn State kutatóinak új tanulmányából. […]

Tovább…

Botrítisz: kell majd az aszúszemekhez – most viszont tönkreteheti a fél termést!

Napjainkban a szőlőfürtöket, -bogyókat is megfertőzheti a szürkepenész. Ennek a fajnak nagyon örülnek a tokajiak, de nem most, hanem majd egy hónap múlva: az aszúszemek képződéséhez kell a botrítisz, ami most tönkreteheti a fél termést is.
Aki szőlészkedik, tudja, látja, hogy zsendülésnek indult a nyár végén, szeptember elején szüretelendő fajták többsége. A későbbi, szeptember végén érőket érdemes még egyszer lekezelni, bár a peronoszpóra és a lisztharmat is inkább a levélzetben, a vesszőn okoz gondot, a fürtöket már nem támadja. […]

Tovább…

Megfizethető szuperzöldségből szuperételek – az őszi-téli hónapok nagy kedvence, a sütőtök

A különleges és rendkívül egészséges szuperzöldségből számtalan ételt és italt készíthetünk, és a pénztárcánkban sem kell túl mélyre nyúlnunk. De hol terem leginkább hazánkban, miért érdemes fogyasztani, és mennyibe kerül a piacokon, boltokban?
A sütőtök kifejezéssel azokat a tökféléket illetik Magyarországon, amelyeket főképpen sütve fogyasztanak. A sütőtököket téli töknek is nevezik, ami kapcsolatban áll étkezési célú felhasználásukkal: a sütőtökök hosszú tenyészidejű növények, és teljes (vagyis biológiai, és nem gazdasági) érettségükben takarítják be őket ősszel, eltarthatóságuk miatt pedig télen is alkalmasak fogyasztásra. Ebben az értelemben tehát a sütőtök nem egyetlen tökfaj elnevezése, hanem gyűjtőnév. […]

Tovább…

A kutatások szerint a vegyes kultúrák nagyobb terméshozamot eredményeznek

Az ETH Zürich kutatási projektje szerint a vegyes kultúrák nagyobb termést hoznak, mint a monokultúrák. Az optimalizált vetőmagokkal és a megfelelő gépek alkalmazásával a kutatók úgy vélik, hogy a vegyes kultúrák a jövő valódi lehetőségét jelentik a gazdák számára.
Az ETH Zürich professzora, Christian Schöb által vezetett kutatócsoport kimutatta, hogy a szántóföldi növénytermesztésben a vegyes kultúrák valóban sokkal nagyobb termést hoznak, mint a monokultúrák. Tanulmányukat a Nature Plants című folyóiratban tették közzé a közelmúltban. […]

Tovább…

Zöldítik a gyermekétkeztetést Burgenlandban: a menzák felében bioélelmiszert készítenek

Három év alatt került sereghajtóból az első helyre a szomszédos Burgenland az osztrák tartományok között, ami az egészséges és környezetbarát közétkeztetést illeti. A helyi ökogazdálkodásból származó alapanyagok beépítése, és a menzák általános zöldítése Magyarországon még kezdetleges állapotban van. Ezt szeretnék megváltoztatni a Greenpeace Magyarország aktivistái, akik évek óta dolgoznak az ökomenzák hazai elterjesztéséért. […]

Tovább…

„Elfáradnak a malmok”, és abbahagyják a felvásárlást – fordulat várható a gabonapiacon

Meddig tarthat a gabonaárak szárnyalása? Milyen szempontokat érdemes szem előtt tartani a termelőknek, ha azon gondolkodnak, hogy tároljanak vagy eladjanak inkább?
Egyebek mellett ezekről a kérdésekről beszélgettek a Bábolnai Gazdanapok gabonapiaci kerekasztalához meghívott szakemberek, termelők és feldolgozók – Vámosi Gábor, a CornMill Hungary Kft. igazgatója, Reng Zoltán, a Hungrana Kft. vezérigazgatója, a Kukorica Kör Egyesület képviselője, valamint Varga István, a Varga-Farm Kft. ügyvezető tulajdonosa. […]

Tovább…

Háromszor annyiba kerül most a magyar termőföld, mint tíz évvel ezelőtt

Aki tíz éve tehette, és termőföldbe fektette a pénzét, nagyon jól járt. Az azóta megélt válságok sem nagyon hatottak a földpiacra, így szinte megállíthatatlannak tűnik az árnövekedés. 2009 óta akár háromszoros is lehet a drágulás.
Megjelentek a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) termőföldárakkal kapcsolatos hivatalos számai – igaz, ezekben nincs benne az idei és a tavalyi év. Ugyanakkor magukért beszélnek a 2019-cel záródó tízéves időszak történései. […]

Tovább…