Szüret Tokajban: bár az idén nőtt, még mindig alacsony a szőlő felvásárlási ára

Kedvező időjárási körülmények között zajlik a szüret a Tokaji borvidéken, ahol a tapasztalatok alapján jó évjáratra számítanak. A hegyközségi tanácshoz érkező információk alapján a szőlő felvásárlási ára a borvidéken a tavalyi évhez képest nőtt, fajtától függően különböző mértékben. A furmintnál tavaly jellemzően kilónként 90–95 forint környékén alakultak az árak, idén ez 100–110 forint, vagy akár annál is magasabb is. Emelkedett az aszúszem ára is, egy kilóért a tavalyi 2500 forint után most már 3000 forintot adnak egyes felvásárlók. Az aszúszemekért idén a tavalyinál magasabb árat fizetnek. […]

Tovább…

Változik a Grand Tokaj Zrt. sorsa: alapítványhoz került az állami tulajdonjog

A Grand Tokaj Zrt. tulajdonjoga az államtól átkerült a Tokaj-Hegyalja Egyetem Alapítványhoz. Az alapítvány elnöke Budapesten egy sajtóbeszélgetésen arról beszélt, hogy a kormány egy régi adósságot törlesztett az intézmény létrehozásával, hiszen a helyi felsőoktatás múltja a 17. századba nyúlnak vissza. Stumpf István közölte, hogy az új tudásközpont egyik része a hagyományoknak megfelelően a pedagógus- és tanítóképzés lesz, emellett a szőlészet-borászat, a turizmus-vendéglátás, a gazdaságmenedzsment is helyet kap a képzési kínálatban. […]

Tovább…

Pezsgőkészítéssel oldanák meg a túltermelés okozta gondokat Tokajban

Jó alternatíva lehet a túltermeléssel küzdő Tokaji borvidék számára a pezsgőkészítés a biztonságosabb, nagyobb hozzáadott értékű termeléshez. Ezt az is segíti, hogy a pezsgőfogyasztás világszerte és hazánkban is egyre népszerűbb. Az éves bővülés százalékos üteme például Skandináviában és Kanadában két számjegyű. Ezt a trendet próbálják meglovagolni a pezsgőkészítésre alkalmas borvidékek Magyarországon is. […]

Tovább…

A tokaji aszú bevenni készül az Egyesült Államokat is

Elindult ″Az aszú éve″ kampány az Egyesült Államokban, ahol a magyar borokat, elsősorban az aszúféléket népszerűsítik majd. A kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a hazai termékekre, és bejuttassa őket az észak-amerikai piacra. A tokaji aszú Amerikát is meghódíthatja.atja. […]

Tovább…

Az év, amikor minden az aszúsodást segítette

Jól jött az aszúsodás a tokaji borvidék termelőinek, ezzel pedig az egyik legkiemelkedőbb minőségű évjárat lehet a 2017-es a Tokaj-hegyaljai borvidéken. Az utóbbi évek aszútermelése nem volt kiemelkedő, de az idei év kiváló minősége és a tavalyinál nagyobb mennyisége jót tesz a szőlőgazdáknak Hegyalján. […]

Tovább…