Még nem indulhat meg a nagy szüret a Tokaji borvidéken

A harmadik próbaszüret óta jelentősebb csapadék mutatkozott a Tokaji borvidéken, amely befolyásolja az érésmentet és a szüreti munkálatokat is. A botritiszes folyamatok egyre jobban előtérbe kerülnek, amelyet a hajnali pára is tovább fokoz. A szüret tekintetében tovább növekedett a szüretelt területek száma, de még nem érinti az ültetvények felét, a „nagy szüret” később indulhat csak meg. […]

Tovább…

Folyamatosan méri a kutatóintézet, milyen lesz idén a Tokaji bor

Szeptemberi próbaszüretet tartott a Tokaji Kutatóintézet. Az erről készült beszámoló szerint a hónap első hete alatt nem történt jelentősebb változás a klimatikus tényezőkben a Tokaji Borvidéken. Kis mennyiségben és kevés helyen jelentkezett csapadék. Szeptember 2-án viszont lehűlést tapasztalhattak 20 Celsius fok körüli maximummal, amelyet a hét második felében a hőmérséklet emelkedése kísért. Ahol a szőlőfürtökben már kialakult a bogyók felrepedésével az ecetes rothadás, ott továbbra is jelen van. Emellett az aszúsodás kezdeti folyamatai is nyomon követhetőek voltak. […]

Tovább…

Egy lista, ami szerint egyetlen borvidékről érkezett Magyarország 10 legjobb bora

Kizárólag tokaji borok vannak a 100 legjobb magyar bor 2019-es listájának első 10 helyén. Az idei 100-as listába 11 borvidék, 18 szőlőfajta, 10 bortípus és 13 évjárat került be. A listán szereplő első 10 bor mindegyike a tokaji borvidék valamelyik borászatától érkezett. Az első 5 helyezett bor ára 10 ezer forint felett van, de a legjobbak között vannak 3500-5000 forint közötti áron kapható borok is. A 10 legjobb magyar borból 4 tokaji aszú, de akad köztük cuvée, esszencia és tokaji szamorodni is. […]

Tovább…

Ez a világ legdrágább bora, ami ráadásul magyar

40 ezer dollárt, azaz több mint 11 millió forint az ára egy üveg 2008-as Royal Tokaji Esszencia bornak. Ez a magyar bor a legdrágább az egész világon. Utánanéztünk, hogyan készül, és miért kérnek ennyit a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mádon bejegyzett cég italáért. Az Index bukkant rá a Fortune cikkére, ezt az anyagot szemléztük. Az újság részletes cikkben foglalkozik azzal, hogy miért kerül ennyibe ez a tokaji bor. Egy üveg Esszencia előállításához több mint 180 kg szőlőt használnak fel. A bogyókat ráadásul kifejezetten sokáig kell érlelni, ráadásul az összeset kézzel szedik le. Ennek következtében mindössze 18 üveggel készült belőle, ami valódi ritkasággá […]

Tovább…

Az év, amikor minden az aszúsodást segítette

Jól jött az aszúsodás a tokaji borvidék termelőinek, ezzel pedig az egyik legkiemelkedőbb minőségű évjárat lehet a 2017-es a Tokaj-hegyaljai borvidéken. Az utóbbi évek aszútermelése nem volt kiemelkedő, de az idei év kiváló minősége és a tavalyinál nagyobb mennyisége jót tesz a szőlőgazdáknak Hegyalján. […]

Tovább…