Digitális jelölőrendszer indult a borászatoknak, könnyítést és terhet is hozhat egyszerre

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa együttműködésben az Agrárminisztériummal és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal egy EU-s előírással összhangban április 1-jén digitális tápértékjelölési rendszert indított a borászati termékekre – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Budapesten. […]

Tovább…

Geo Terroir kutatócsoport alakult a Szegedi Tudományegyetemen

Több tudományterület együttműködésével a hazai mezőgazdaság, élelmiszeripar és turizmus fejlődését segítő Geo Terroir kutatócsoport alakult a Szegedi Tudományegyetemen. Hazánk első olyan kutatócsoportja kezdte el munkáját, ami egy adott régió komplex vizsgálatát elvégezve segíti a gazdasági szereplőket, hogy terméküket tudományos alapokra helyezve tudják előállítani és pozicionálni a világpiacon. […]

Tovább…

Frissítette a NAV a „A kisüzemi bortermelő tevékenysége” című információs füzetét

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) frissítette honlapján „A kisüzemi bortermelő tevékenysége” című információs füzetét. Az anyag a kisüzemi bortermelői tevékenység feltételeit, az előállítható termékek körét, az előállításra, nyilvántartásra, szállításra vonatkozó előírásokat tartalmazza. Ismerteti továbbá a kisüzemi bortermelő elszámolási és adófizetési kötelezettségét is. Érdemes átolvasni a borászati témában érdekelteknek. […]

Tovább…

Villányi borász lett az év bortermelője a Magyar Bor Akadémia kiírásán

Március első vasárnapján a budapesti Marriott Hotelben, egy gálaebéd keretében adták át a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2023” címet elismerő oklevelet. A kitüntetést Günzer Tamás villányi borász érdemelte ki. A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért adományozható. […]

Tovább…

Újra igényelhető a szőlő szerkezetátalakítási támogatás

2024. január 4-től ismét lehetősége nyílik a szőlősgazdáknak a támogatási kérelmek benyújtására a szőlő szerkezetátalakítási támogatás keretében. A támogatás intenzitása a szőlőültetvények jellemzőitől függően 50-75% közötti lesz. […]

Tovább…

Adventi beszélgetés a tokaji aszúról Regéczy Dáviddal, a Béres Szőlőbirtok ügyvezetőjével

A tokaji aszú hungarikum a világ egyik, ha nem a legjobb természetes édes bora. Nemes, elegáns, értékes – igazi ünnepi ital. Az adventi időszakban évről évre fontos küldetésüknek tartják elmondani: ne múljon el családi ünnep, karácsony, újév anélkül, hogy tokaji aszúval koccintanának – írta a Béres Szőlőbirtok. Karácsonyra készülődve Regéczy Dáviddal, a vállalat ügyvezetőjével beszélgettek. […]

Tovább…

Pezsgősztori Champagne-ban és Budafokon

Alain Delon, Eiffel-torony, francia csók, baguette, Mona Lisa és sanzon. Sokáig lehetne sorolni, hogy mennyi mindennel büszkélkedhetnek a franciák, és ha ez nem volna elég, még a pezsgőt is hozzá lehet tenni a listához. Az ünnepi ital feltalálója ugyanis egy francia bencés rendi szerzetes, Dom Perignon, aki az hautvillers-i apátságban tevékenykedett. […]

Tovább…