Pezsgőkészítéssel oldanák meg a túltermelés okozta gondokat Tokajban

Jó alternatíva lehet a túltermeléssel küzdő tokaji borvidék számára a pezsgőkészítés a biztonságosabb, nagyobb hozzáadott értékű termeléshez. Ezt az is segíti, hogy a pezsgőfogyasztás világszerte és hazánkban is egyre népszerűbb. Az éves bővülés százalékos üteme például Skandináviában és Kanadában két számjegyű. Ezt a trendet próbálják meglovagolni a pezsgőkészítésre alkalmas borvidékek Magyarországon is.

A pezsgő igazi válságálló ital, amit jól mutat, hogy a jelenleg is tartó felfutása 2008-2009 környékén kezdődött, éppen a világgazdasági válság idején – mondta a Világgazdaságnak Kalocsai László, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának alelnöke, aki a Dereszla Pincészet vezetője is. Ez a folyamat azért is érdekes, mert 2009-ben jelentősen esett a hagyományos eljárással készült pezsgők, a champagne-ok eladása, de amikor a piac 2010–2011-ben kompenzált, kiderült, hogy nem is a végfogyasztás csökkent, hanem a kereskedők tartották alacsonyan a készleteiket attól tartva, hogy a gazdasági válság egyik áldozata a luxustermékként meghatározott champagne lesz – vélekedett a szakember.

A pezsgőkészítés lehet a Tokaji borvidék egyik fontos bevételi forrása - képünk illusztráció
A pezsgőkészítés lehet a Tokaji borvidék egyik fontos bevételi forrása – képünk illusztráció

Azonban a pezsgőfogyasztás világszerte nő, Skandináviában és Kanadában például két számjegyű az éves bővülés százalékos üteme. Ezt a trendet próbálják meglovagolni a pezsgőkészítésre alkalmas borvidékek Magyarországon is.

3 liter pezsgőt iszik a magyar évente

Néhány hazai ágazati szereplő már az 1990-es évek közepén nagyobb hozzáadott értékű pezsgővel próbált betörni a hazai piacra, ez a folyamat pedig a 2000-es, 2010-es években felerősödött. Kalocsai László szerint jó lehetőséget biztosít, hogy az egy főre jutó, évi 3 liter körüli magyarországi pezsgőfogyasztás világszinten is jelentős. Bár a pezsgők nagyobb része a 2-3 eurós polci árú tankpezsgő, a magasabb minőségű, tradicionális termékek aránya is növekszik. A vásárlók már az egész év folyamán keresik a pezsgőt, bár a fogyasztása még mindig az utolsó hónap ünnepi időszakában a legmagasabb. A pezsgőt sokan tartják az italok királynőjének. A VEOL.hu szerint ez egyetlen olyan alkoholos ital, ami nem lassítja, hanem gyorsítja az agysejteket. Amennyiben nagyon fáradtak vagyunk és megiszunk egy pohárral, akkor ugyanazt a hatást érjük el, mintha megittunk volna egy kávét. Amikor pezsgőt iszunk, azt ne keverjük más alkoholos itallal, mert az garantáltan fejfájáshoz vezethet, és tartsunk mértéket a fogyasztásakor.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Mennyi pezsgőt iszik a magyar az ünnepek alatt? Régen a pezsgőfogyasztás a nagyvilági nemesség, a gazdag emberek kiváltsága volt. Mára azonban a mindennapi élet ünnepeinek kellékeiként tekintünk rá....
7 tipp a jó bor készítéséhez A szőlőtermesztés Magyarországon nem csak nagyüzemi körülmények között divat, hanem a házi kertekben is előszeretettel termesztik a gazdák ezt a finom...
Vándorserlegért szállnak harcba a fiatal borászok... Nincsenek könnyű helyzetben a magyar fiatal borászok. Ugyan jó minőségű borokat készítenek, de igazán komoly sikereket nehezen tudnak elérni. Megsegít...
A legrangosabb elismeréseket zsebelte be egy magya... Újra magyar borászattól hangos a hazai és a nemzetközi sajtó. A magyar bor méltán népszerű Európa szerte, így nem is olyan meglepő, hogy igen rangos d...
A borászok húzhatják a rövidebbet az EU ellenes „c... Újabb szigorítás érkezhet a borágazatban, ha az Európai Bizottságon múlik. A borászok azonban nem díjaznák az új szabályok bevezetését, ezért levélben...
Bejött az, amiben a kisüzemi borászok reménykedtek... 2017-ben lépett életbe az új jövedéki törvény, ami - az alkotók szándéka szerint - a kisüzemi borászoknak nagyon kedvező lehet. Ez év végére meg is lá...