Adventi beszélgetés a tokaji aszúról Regéczy Dáviddal, a Béres Szőlőbirtok ügyvezetőjével

A tokaji aszú hungarikum, több mint 500 éves magyar márka és szerénytelenség nélkül állítható, hogy a világ egyik, ha nem a legjobb természetes édes bora. Nemes, elegáns, értékes – igazi ünnepi ital. Az adventi időszakban évről évre fontos küldetésüknek tartják elmondani: ne múljon el családi ünnep, karácsony, újév anélkül, hogy tokaji aszúval koccintanának – írta a Béres Szőlőbirtok oldala. Karácsonyra készülődve Regéczy Dáviddal, a vállalat ügyvezetőjével beszélgettek.

A társaság weboldalán megjelent cikket szemléztük. Az elsődleges cél kiemelkedő minőségű tokaji borok készítése és értékesítése bel- és külföldön egyaránt, e munkán keresztül pedig a Tokaji borvidék szolgálata, hírnevének felemelése, borainak, kultúrájának megismertetése világszerte – írták.

A tokaji aszú palackban és dobozban - Fotó: Béres Szőlőbirtok
A tokaji aszú palackban és dobozban – Fotó: Béres Szőlőbirtok

“Már több, mint 20 év telt el azóta, hogy családunk a sikeres gyógyszeripari tevékenysége mellett elkötelezte magát a Tokaji borvidék mellett, és borászatot alapított Hegyalja szívében, Erdőbényén. A magyar vidék, Tokaj különlegessége, sok évszázados múltja és a világon egyedülálló borai arra sarkalltak bennünket, hogy ezen kiemelkedő értékekért mi is megtegyük, ami tőlünk telik.”

Különféle tevékenységeink között a Béresre jellemző értékek teremtik meg a közös nevezőt: a magas minőség, a megbízhatóság, a hitelesség. A boraink mellé választott „MINDEN CSEPPJE BÉRES” jelmondatunkkal is ezt kívánjuk kifejezni. A Béres Csepp és a tokaji aszú is hungarikumok, a magyarság kiemelkedő teljesítményei, és mi büszkén, örömmel és elkötelezetten dolgozunk sikerükért – fogalmazták meg magukról.

2012-ben lettél a Béres Szőlőbirtok kereskedelmi igazgatója, 2023-ban pedig az ügyvezetője. Mit jelent számodra, hogy több mint 10 éve állsz a tokaji márka szolgálatában?

Óriási felelősség, emellett szép feladat az embernek a szaktudását egy több 100 éves hagyomány szolgálatába állítani. A borvidéken eltöltött 11 évemből hetet dolgoztam aktívan a közösségi ügyekért, mint a Tokaji Hegyközségi Tanács tagja, ezen belül jelenleg az igazgatóválasztmány és a bormarketing testület tagja is vagyok. Azért szánok időt a közösségi munkára, mert úgy érzem, fontos ügyről van szó: nem kevesebb forog kockán, mint a tokaji márka és a Tokaji borvidék jövője.

A tokaji aszú hungarikum. Nemes, elegáns, értékes – igazi ünnepi ital, a Béres Szőlőbirtok ügyvezetője, Regéczy Dávid beszélt róla bővebben - Fotó: Béres Szőlőbirtok
A tokaji aszú hungarikum. Nemes, elegáns, értékes – igazi ünnepi ital, a Béres Szőlőbirtok ügyvezetője, Regéczy Dávid beszélt róla bővebben – Fotó: Béres Szőlőbirtok

 December 10-e néhány éve az „Aszú Day”, vagyis a Nemzetközi Aszú Nap. Miért fontos, hogy az aszúnak saját napja legyen?

Az imént említett közösségi munkában mindenekelőtt nagy fontosságot tulajdonítok a tokaji bor marketingjének, különösen a külpiaci bormarketingnek. Ebben sajnos keveset tudtunk előre lépni az elmúlt 30 évben, még nagyon sok munkát kell elvégeznünk, hogy a tokaji aszú visszakerüljön a világ bortérképén arra a helyre, amelyet valóban megérdemel. Nem elég, ha mi tudjuk, hogy a miénk a világ legjobb természetes édes bora, ezt el is kell tudnunk mondani a világ minden táján és ki kell építenünk az értékesítési csatornákat.

“A Tokaji borvidék egészének jövője szempontjából meghatározónak tartom, hogy a tokaji aszút mennyire tudjuk sikeres exporttermékké alakítani. Ezért vettünk részt nemrég az angliai „Sweet Tokaj” kampányban is, melynek keretében Michelin-csillagos éttermeknek és rangos borszakértőknek tudtuk bemutatni a tokaji aszúnkat.”

Nem kevésbé fontos lenne, hogy a magyar emberek tisztában legyenek a tokaji aszú értékével és időről időre, elsősorban ünnepi alkalmakkor, kibontsanak egy palack aszút és ezzel koccintsanak. Ne a szekrényben, vagy még rosszabb: a szekrény tetején porosodjanak ezek a borok, hanem legyen eleven része az ünnepi kultúránknak, hogy aszút bontunk! Ezért fontos az „Aszú Nap”, mert ez is egy alkalom, amikor erről beszélni tudunk. 

Felhívja a figyelmet arra, amit már mi is több mint 20 éve hangoztatunk: hogy legyen a tokaji aszú az ünnepek bora!

Az idei Aszú Nap alkalmából egy különleges újdonság is érkezett a tokaji aszúval kapcsolatban.

Ripka Gergely, a Tokaj Guide szerkesztőjének kezdeményezésére, a Tokaji Hegyközségi Tanács támogatásával a Halimba Crystal elkészítette az első olyan borospoharat, amely kifejezetten a tokaji aszúra lett „optimalizálva”. A Tokaji Aszú Glass olyan pohár, amelyből fogyasztva az aszú a legszebb arcát mutatja meg, mind az illatok, mind az ízek tekintetében. Elsősorban azt remélem, hogy ennek a pohárnak a segítségével a tokaji aszú még inkább elterjed majd a csúcsgasztronómiában. 

A Tokaji Aszú Glass pohárról itt írtunk:

Egyedi elismerés: saját kristálypoharat kapott a tokaji aszú

A Nemzetközi Tokaji Aszú Nap, december 10-e idén jeles eseménnyel kiegészülve emelte a magyar borkülönlegesség legendáját. Ekkortól elérhető a magyar fejlesztésű, kézzel készült borospohár.
Tovább…

A Béres tokaji aszúk 2023-ban is szép eredményeket értek el nemzetközi versenyeken. Mire vagytok különösen büszkék?

Az idei évben a 2016-os évjáratú 6 puttonyos Béres Tokaji Aszú, amely már korábban is bővelkedett díjakban, további 4 aranyérmet szerzett, többek között a rangos nemzetközi Berliner Wein Trophy és Decanter World Wine Awards borversenyeken. Idehaza pedig a Magyar Tudományos Akadémia Borversenyén és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa Országos Borversenyén lett aranyérmes. Az aszú esetében a nemzetközi borversenyek eredményei az export értékesítést is támogatják, ezért is fontosak számunkra ezek az eredmények. Elsősorban nem a díjakért, hanem azért dolgozunk, hogy gyönyörű aszúborokkal örvendeztessük meg a borkedvelőket és a mi szerény eszközeinkkel hozzátegyünk valamit a tokaji márka évszázados történetéhez – zárta a cégvezető.


A Regéczy Dáviddal 2023 novemberében készült rádióriport itt hallgatható meg.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Támogatás borászati gépek, technológiai berendezés... A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 180/2013. (XI. 4.) MVH közleménye az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból a borászati gépek, technológia...
Rendelet készül az import borok azonosíthatósága é... Rendelet készül az import borok egyértelmű azonosíthatósága érdekében, várhatóan a rendeletre a napokban minden szükséges aláírás rákerül - mondta az ...
Eddig nem volt könnyű éve a szőlőtermelőknek Nem kedvezett az idei év a szőlősgazdáknak, ugyanis az enyhe tél és a korai kitavaszodás miatt jelentősen elszaporodtak a szőlő kártevői és kórokozói....
Közepes szőlőtermés várható, a minőség még javulha... Néhány nap múlva már minden borvidéken megindul a szüret, a tavalyihoz hasonlóan közepes mennyiség várható, de a szőlő minősége még sokat javulhat ked...
Hogyan telepítsünk szőlőt? Keresve is aligha találunk kiskertet, amelyben ne lenne néhány tőke szőlő, egy szőlősor az út mellett, vagy egy szőlőlugas. A szőlő éppen úgy hozzá ta...
A magyarok kétharmadának több kedvenc bora van egy... A válaszadók 65,5 százalékának vannak kedvenc borai, azok aránya viszont, akik mindig ugyanazoktól a termelőktől vásárolnak, ettől elmarad, csak 35,8 ...